Politik STANu multimilionářem za pár týdnů. Rejžuje na ubytování lidí v karanténě. „No a co?“ glosoval Hřibův úředník

08.05.2021 5:00 | Kauza

Naše redakce byla již před časem upozorněna na více než desítku smluv mezi pražským magistrátem a společností Zicha s.r.o. Předmětem těchto smluv je povětšinou ubytování pro osoby v karanténě a takzvané související služby. Smlouvy jsou uzavírány pravidelně od srpna 2020 a firma Zicha si díky nim přišla na téměř dva miliony korun. Nejzajímavější na celém příběhu je především název zmíněného eseróčka a jeho majitel.

Politik STANu multimilionářem za pár týdnů. Rejžuje na ubytování lidí v karanténě. „No a co?“ glosoval Hřibův úředník
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Politik Prahy 4 Lukáš Zicha

Anketa

Z jaké tajné služby máte největší respekt?

1%
3%
21%
3%
72%
hlasovalo: 8650 lidí
Tím je totiž Lukáš Zicha, politik hnutí STAN a zastupitel Prahy 4 za soukolí SPOLEČNĚ PRO PRAHU 4.  Jeho společnost podle obchodního rejstříku podniká ve výrobě, obchodu a službách neuvedených v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona. Jde tedy o nejširší možný záběr.

První smlouva, o kterou jsme se zajímali, byla uzavřena poslední den v červenci minulého roku ve výši 300 tisíc korun a Zicha s.r.o. se v ní zaručila poskytnout ubytování pro osoby v karanténě v měsíci srpnu. O jaký přesný hotel či místo se jedná, ve smlouvě uvedeno není.

Stejná objednávka putovala z magistrátu i na měsíce září a říjen.

V říjnu následovala další objednávka za dalších 82 698 korun. Zicha s.r.o. měla tentokrát poskytnout stravu pro příslušníka Armády ČR v areálu výstaviště Letňany, konkrétně 306 porcí snídaní, 312 porcí obědů a 312 porcí večeří.

Ubytování pro osoby v karanténě si Praha platila i na měsíce listopad a prosinec, tentokrát šlo o 180 tisíc korun měsíčně. V lednu a únoru šlo o 108 900 korun za jeden měsíc ubytování. V březnu byly uzavřeny další dvě smlouvy, jedna na 108 900 a druhá v hodnotě 191 100 korun. Poslední dosavadní uveřejněná smlouva je na ubytování v měsíci dubnu, tentokrát v hodnotě 108 900 korun. Celkem jde tedy o 1 969 398 korun vyplacených společnosti politika STANu.

Zicha s.r.o. a další finanční příjem: DOHODA o poskytnutí příspěvku z cíleného programu Antivirus

Anketa

Bojíte se onemocnění covid-19? (Ptáme se od 4.5.2021)

22%
78%
hlasovalo: 8619 lidí
„Ubytovací zařízení pro lidi v karanténě vzniklo na základě naléhavé potřeby a poptávky od Hygienické stanice hlavního města Prahy. Tomu odpovídala i rychlost zajištění těchto kapacit. Lidé se do tohoto zařízení dostávají právě na základě rozhodnutí hygieniků. Zda má jednatel jakékoliv společnosti nějakou politickou příslušnost, neprověřujeme, neb je to zcela lhostejné,“ uvedl naší redakci tiskový mluvčí metropolitního magistrátu Vít Hofman.

Na dotaz, kolik dalších ubytovacích zařízení bylo k této činnosti využíváno a počet osob, které byly v jednotlivých měsících ubytovávány, nám Hofman doporučil obrátit se přímo na hygienickou stanici. A tak jsme učinili.

Komunikace s tímto útvarem, jak se ukázalo, byla i nad naše síly.

Poprvé jsme pražskou centrální hygienu oslovili ve středu 21. dubna v poledne, podruhé v pátek 23. dubna a napotřetí v úterý 27. dubna. To přišla odpověď obratem. „Váš e-mail jsem si přečetl dnes, měl jsem dovolenou, mám také telefon, mohla jste i zavolat. Jaký je Váš telefon. Na odpovědi dnes začínám pracovat. Nepište mil, prosím, tolik e-mailů na stejné téma. Děkuji,“ sdělil nám tiskový mluvčí Zbyněk Boublík. O jedenáct dní a další dvě urgence později odpověď stále nedorazila.

Boublík zřejmě ještě vypočítává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: B. Richterová a T. A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …