Portál nabízí směnný obchod. Umožní nový svět bez peněz?

23.02.2013 18:05

Chcete, aby vám někdo upekl domácí bábovku nebo koláč? Vylouskal ořechy, zakonverzoval si s vámi německy nebo vás učil zpívat? Vše je k dosažení, a to bez peněz. Tedy pokud i vy nabídnete nějakou službu. To může znamenat, že darujete ze své zahrádky ovoce či zeleninu, pohlídáte děti nebo pomůžete při pracích se dřevem. Pozor, to není reklama na nějaký web s inzeráty, to je podstata novinky, která nabízí možnost fungování světa bez používání peněz.

Portál nabízí směnný obchod. Umožní nový svět bez peněz?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Malý, programátor zabývající se trhem práce

Jak ParlamentníListy.cz již v minulosti informovaly, tato aplikace byla spuštěná 21. prosince 2012, jmenuje se Haerth.net. U jejího zrodu stál buddhista Libor Malý, bývalý majitel společnosti LMC, která provozovala největší internetové pracovní portály v Česku – Jobs.cz a Práce.cz (společnost před více než rokem prodal bezmála za miliardu korun).

To, že by však konkrétně mělo jít o přelom mezi světem, jak ho známe nyní – tedy světem peněz, bank i platebních karet a světem, z kterého by peníze zcela vymizely, však samotný Libor Malý uvádí na pravou míru. „Ta myšlenka by byla krásná, ale naše ambice jsou v tuto chvíli takové, že spíše než o zavádění praktik světa bez peněz, jde o paralelní systém spolu s tím současným. Měl by pomáhat lidem, třeba i dlouhodobě nezaměstnaným, v tom, aby se necítili zbyteční,“ řekl Libor Malý ParlamentnímListům.cz.

Tak trochu vylepšený výměnný obchod? Ne, jsou v tom rozdíly...

Možná tedy, že zjednodušeně může laik pochopit nápad jako dobře známý výměnný obchod. Ani to však prý není zcela přesné.

„Někdo, kdo je nezaměstnaný, dostane od státu nějakou podporu v nezaměstnanosti, a tím pádem si může zaplatit díky státu elektřinu, potravu, dopravu… ale nemá co dělat… tedy pokud nedělá někde na černo, ale to je věc jiná. Bylo by přece proto dobré, kdyby ten člověk mohl dělat to, co ho baví, co má rád. K tomu potřebuje najít někoho, kdo to od něj bude chtít. Babička třeba peče buchty a je hrozně ráda, když si je od ní někdo vezme – pak se cítí užitečná. A na stejném principu si myslím, že by společnost mohla fungovat. Je to vlastně založené na tom, že děláte něco, co vás samotného naplňuje. Takový řetězec darů, nikoli ale směna. Vy něco uděláte, ale když to nemáte komu dát, tak vás deprimuje to, že to děláte zbytečně. Když se najde někdo, kdo to vezme, udělá vám radost, a tím pádem vám dá pocit, že jste užitečný… Vede to k tomu, že můžete být obklopen lidmi, pro které vy jste důležitý, protože jste pro ně užitečný. Ty lidi vás za to mají rádi a když něco potřebujete vy, ti lidé udělají maximum pro to, aby vám to sehnali,“ popsal základní myšlenku fungování nového (možná i společenského?) systému Libor Malý. Podle něj by to bylo lékem i na stále stoupající nezaměstnanost.

Úřady příliš lidem nepomáhají, přichází doba alternativních trhů práce?

Zatímco jméno Libora Malého bylo s oficiálním trhem práce na internetu v Česku známým pojmem, jisté je, že nápady v podobném duchu přicházejí i od dosud zcela neznámých lidí. Ti všichni se snaží totiž pomáhat s neustále rostoucí nezaměstnaností, která se počátkem tohoto roku dostala v naší zemi k rekordní výši. A tak ParlamentníListy.cz nedávno přinesly informace o mladém muži z Mostecka, který pro nezaměstnané vytvořil na facebooku stránky s „jeho“ nabídkou úřadů práce, která je aktuálně doplňována. Navíc jsou díky ní lidé ihned v kontaktu – tedy jak ti, co práci hledají, tak ti, co nabízejí. Autor nápadu, Pavel Kevin Mertin, redakci přiznal, že některé pracovní svazky se již podařilo uzavřít (jeho projekt funguje od 1. února), dobré zprávy o výsledku snažení se dají sledovat i online právě na stránkách Úřadu práce PKM, jak jsou pojmenované.

Nabízet pružněji, než úřady práce, pracovní uplatnění chtěli v kioscích v nákupních a obchodních centrech také odboráři. Vzhledem k byrokratickým průtahům, to však zatím nefunguje.  

Vize alternativního trhu – zpočátku jen pro nezaměstnané

Libor Malý přiznal, že původně jeho myšlenka na hearth.cz vznikla jen jako nápad, jak řešit nezaměstnanost. „Původně jsme to opravdu vymýšleli jen jako alternativní trh práce pro nezaměstnané. Ti lidé totiž buď čelí vysoké nezaměstnanost a budou rabovat obchody, protože ten systém je nezaměstná, a nevědí, co mají dělat. Když jim ale zase dáte nějaký alternativní nástroj, který sice třeba nedá státu DPH a neumožní od nich vybírat daně, budou zase dělat něco užitečného. Mimo jiné nevytvoří třeba prostředí pro kriminalitu…To byla ta moje původní idea…“přiznal Malý ParlamentnímListům.cz. Pak si však prý uvědomil, že to vůbec není jen systém pro nezaměstnané, ale že by to mohl být úplně jiný systém fungování společnosti.

„Teoreticky si nyní dokážu představit, že by mohl fungovat všude. Ale jak už jsem zmínil, vím, že ten přechod z jednoho systému do druhého bude trvat hodně dlouho,“  dodal Libor Malý.

Ten si je totiž moc dobře vědomý toho, že současný systém je založený na spotřebě.

„Všichni lidi vydělávají peníze, které spotřebovávají. Ta motivace, kterou člověk má, je ta, že ten druhý něco chce a bere. Každý se snaží toho nejvíc získat. V téhle době, kdy se celý svět spojuje nebo propojuje formou Twitteru, Facebooku, akciovými trhy umožňujícími rychlé obchodování, tak vidíme, že se ta podstata ale také mění…Princip kapitalismu založený na tom, že já spotřebovávám, už není takový, protože i ta spotřeba se také spojuje, všichni jsou propojení…A tak už není komu brát, protože když někomu něco vezmete, hodně rychle se to zase vrátí k vám zpátky. Proto ti ekonomové nyní sedávají v Davosu a přemýšlí, jak to udělat. Protože ať udělají, co udělají, vždycky se jim to vrátí zpátky. A neexistuje žádný nástroj, který by to napravil – právě kvůli té vzájemné propojenosti. Ať uděláte cokoli, vrací se to rychle zpátky a nikdy nevíte, jakou formou,“ vysvětlil Malý.

Jak začal příběh Hearth?

Vize přišla prý už v době počínající světové krize, která se zanedlouho, začátkem roku 2009, projevila i na českém trhu práce. Už tehdy se trh propadl o desítky procent – počet pozic inzerovaných firmami prudce poklesl a naopak počet lidí hledajících práci dramaticky narostl.

Krize tak odhalila slabiny současného systému. Lidé často nedělají, co je baví, nemalá část populace nemá možnost sehnat práci, nejsou zohledněny pozitivní ani negativní externality. A tak, jak vyplývá z oficiálních stránek společnosti Hearth.cz, v polovině roku 2009 se začal scházet tehdy ještě v LMC tým tvořený Liborem Malým, Jiřím Němcem a Pavlem Šeberou. Připravovali koncept nového systému, tehdy pojmenovaného pracovně Stream 3 neboli Nové paradigma. Záměrem bylo vytvořit ho tak, aby slabiny, které ukázal již počátek krize, obešel.

Nový způsob seberealizace pro všechny, co chtějí?

Do “public netu” na Hearth.net má přístup každý, kdo obdrží pozvání od člena platformy nebo se dnes již také zaregistruje. Bude tak prý dotyčné osobě umožněna vzájemná spolupráce lidí, naplněných radostí ze života, napříč společnostmi, hranicemi, politickými zřízeními a náboženstvími a nezávisle na dnešním finančním systému.

„Tvoříme nový prostor seberealizace se samovolně vznikajícími, obecně prospěšnými cíli, které v konečném důsledku vedou ke zvýšení blaha všech zúčastněných jedinců. Neziskové, občanské, transparentní, multistrukturní společenství, kde lidé sami rozhodují o tom, kolik svého potenciálu do čeho chtějí vkládat, s kým a na čem chtějí spolupracovat, k čemu chtějí směřovat jako jedinci i jako komunity,“ uvádí se mimo jiné na stránkách, kde lidé mohou také hledat alternativu pro své uplatnění.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …