Poslat Ameriku do pr... Pomatlat ruskou ambasádu výkaly. Ponořili jsme se do světa, kde si Češi povídají o konvoji USA. Je to pastva

24.03.2015 8:45

Konvoj amerických vojáků, který na přelomu března a dubna projede českou roklinou, se zřejmě dočká uvítání, které nečeká. Pálení americké vlajky, propíchnuté pneumatiky, rajčata, blokády na hraničních přechodech. Takové odbojové plány proti obrněncům NATO chystají uživatelé sociální sítě.  Že by se ale na Facebooku houfoval odvážně šik českých a uvědomělých občanů, to se podle některých příspěvků říct nedá. Zachrání to české pivo. (Texty uživatelů FB nechaly PL v původní podobě)

Poslat Ameriku do pr... Pomatlat ruskou ambasádu výkaly. Ponořili jsme se do světa, kde si Češi povídají o konvoji USA. Je to pastva
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Náboje, ilustrační foto

„Mám doma asi 2000 rýsováčků a hřebíků různých velikostí, hledám pomocníky, kteří by se mnou z toho udělali řetěz na zem, abychom jim propíchali pneumatiky!“ šokuje některé svým komentářem na Facebooku Jana Leitnerová z Brna. „Lidská hloupost nezná mezí,“ komentuje to Pražačka Lenka Zuská.

Co nelze české nátuře upřít, je silná představivost, kterou vyvolají i pouhé napínáčky. „Napináčky na těžké gumy nepomohou, ale exkrementy od nějakého feťáka ty by byly jistě účinné,“ rozvíjí dál představu Kansan Petr z Opavy. „Exkrementy bohužel došly po tom, co se jima pomatlala zeď ruské ambasády. Už jsou pouze růže a věnce,“ pokračuje v zábavě David Faktor.

Na sociální síti probíhá tichý, ale slovně vydatný souboj mezi odpůrci a podporovateli spojeneckých vojsk, která na přelomu března a dubna chystají promenádní jízdu přes českou republiku. Komunit, skupin a událostí na toto téma přibývá jako hub po dešti.

Zastavíme americký konvoj! V Brně možná dojde na upalování. Tak moc chcete umřít?

Jednou ze zřejmě „nejupovídanějších“ skupin je „Zastavíme americký konvoj!“  Svolává k blokádě ve městech  Praha – Ruzyně, Pardubice, Liberec, Plzeň, Náchod, Harrachov, Hradec Králové, Brno, Vyškov, Ostrava – Bohumín, zejména k pražské demonstraci, která se na Václavském náměstí koná nadcházející  neděli od 15 hodin.  Skupina nyní čítá kolem 1300 osob, které potvrdily účast, dalších 260 možná.

„Padl tu návrh na vytvoření lokálních uskupení, která budou koordinovaná. Než konvoj dorazí, tak se alespoň dvakrát sejdou a domluví na společném postupu. Členové budou komunikovat výhradně se členy stejného uskupení, to bude mít 1 velitele, který bude v kontaktu s ostatními skupinami,“ uvedl pořadatel Petr Žampach, který to vzal skutečně ve velkém – největší účast z úctyhodných 40 skupin mají v tuto chvíli operační skupiny Praha, Ostrava a Brno, kolem stovky  až 150 lidí.

Některé tyto operační skupiny od věcnosti přes recesi přešly až k frivolním, či dokonce vulgárním označením, nechybí tak například operační „protikonvojová“ skupina FUCK THE USA Plzeň, Bagr

neplave či Doufám, že Vás převálcujou. Do vlákna se ale dostali trollové, kteří parodují a navrhují operační skupiny jako ´USA můžou za můj posranej život´, ´Jsem mentálně zaostalý jako tady všichni´ či ´Operační skupina párečků´ a další.

Někteří jsou ale očividně nadšenci. „Brno beru, kdo se přidává? Zapálíme americkou vlajku? Nebo budem ju jen před něma roztrhnem… Mimoto… Stačí větší papíry a namalovaná vlajka, kupovat vlajku nehodlám,“ píše na zeď Tomáš Javorek z Hustopeče. „Mladí zapomínají, že branný zákon platí a první, kdo bude povolán, budou kluci od 18 do 30 let ... To tak moc chcete umřít? Takhle mladí... A dobrovolně?“ snaží se s osvětou Ladislav Seidl z Náchodska.

Každému se počínání skupiny nelíbí. „Žampachu, jsi komoušskej trolovatej fracek, bojíš se o sobě něco napsat, aby si tě lidi nenašli, ale neboj, boží mlýny melou a sám sis vypálil rudej cejch!“ vzkazuje pořadateli Roman Selliga. „Nejlepší by byl Harrachov, Náchod a Bohumín – hraniční přechody, nic víc, nepustit je přes hranice. Postrádalo by logiku zastavovat je přímo na území ČR,“ píše dále slovensky Kristína Kornucová. 

Že taková akce může být plácnutím do vody, kdy nebude těžké zesměšnit pár halekajících lidí, předvídají někteří diskutéři: „ne nadarmo se říká, že v jednotě je síla. Jaký má smysl zorganizovat 20 míst, kde bude hrstka lidí něco pokřikovat? Pokud má konvoj projet z Polska třemi místy, proč se nesjednotit právě na těch 3 místech?“ radí uživatelka Black de la Gare.

Někteří si dělají srandu a čekají „trička a letáčky“ : „ A trička a letáky už jsou vytištěné? To pomůže nejvíc.“ Prasman Dunka dodává: „Času není nikdy dost. Ale trička a letáky by se zvládly. A pak taky by bylo dobré zablokovat oblohu, protože nad námi pořád přelétávají letadla toho útočného paktu, jehož jsme součástí a občanů se nikdo nezeptá!“

Někteří se navážejí do komunistů, jiní dávají najevo, jak jsou lidé jako ovce zcela mimo, když najednou nenávidí Američany, přitom využívají jejich výdobytky: „ Doporučil bych všem místním, co tak nenávidí Spojené státy, přestaňte používat svoje mobilní telefony (drtivá většina jede na systémech vyvinutých v USA), přestaňte používat facebook (opět výtvor USA) a samozřejmě i internet! Bude tu bez vás tak krásně,“ píše Petr Kitaš.

Musíme Ameriku poslat do pr….

Po několika desítkách příspěvků někteří zjistí, že vlastně neví, proč má konvoj Českou republikou projíždět. „A proč nejedou rovnou po železnici?“ ptá se jeden diskutující. „To by mohli rovnou letět letadlem, ne?“ pošťuchuje ho jiný. „USA chce demonstrovat svoji připravenost proti zatím neprokázané agresi Putina na Krymu a Ukrajině. My musíme demonstrovat svoji připravenost, poslat vládu USA, prokazatelně největšího agresora a teroristu planety, do prdele,“ snaží se vysvětlit Martin Vojta. Tam někteří posílají i tolik skloňované představitele rudé strany. „Komunisti všech zemí, spojte se a běžte všichni do prdele,“ zvolává Michal Málek.

Na čem se veřejnost rozhodně neshodne, je to, zda je větší hrozba Rusko nebo USA. Konspirační teorie, živené více než rok nejasnou válečnou situací na Ukrajině, žijí svým vlastním životem.

Málek mimo jiné naplno říká, jak nás zase bude vidět okolní svět za takovou taškařici. „Celá tahle skupina je k smíchu a jestli opravdu něco provedete – což pochybuju, protože většina z vás jsou jen kecálkové u obrazovek –  tak to bude národní ostuda, nic se tím nevyřeší a budete všem pro

smích...“ „Dementi, doufám, že budete hrdinové a lehnete si pod projíždějící vozidla,“ konstatuje cynicky Anton Cik, ten se posléze naváží do jedné ze svých kritiček: „Kdybys tohle založila na nějakém ruském portálu, tak jsi již bloklá a jede po tobě policie – za bolševika jenom za vysloveni něčeho podobného bys seděla v base.“

Za pravdu mnozí dají Aleně Kasíkové: „Proč jste teda doteď mlčeli? Proč teď, když je tolik jiných možností v demokracii, jak na něco, s čím nesouhlasím, upozornit. Pokud se proberete až v okamžiku, kdy projíždí ohlášeně armáda Aliance, jejíž jsme cleny a chcete házet molotovy či v jemnější verzi rajčata a vrhat se pod pásy, je to co? Odpovím si sama – jde o čirý populismus či omezenost.“

Nečekaná inflitrace do plánů rusofila Vyvadila

Na Facebooku nemlčí ani nepřítel NATO, advotkát Jiří Vyvadil a četný přispěvatel rubriky „Názory a petice“ na ParlamentníchListech.cz. „Jsem doslova ve svém živlu. Od nedělního rána...a vstávám vždy tak nejpozději v 6:00 hod jsem věděl, že jsem předmětem snad největší havlistické manipulace, kterou tato zem zažila...Vyplynulo to ze sociálních sítích Okoun..., kde bylo řečeno, snad na to ten Vyvadil nepřišel... Následně jsem pochopil, že na všech havlistických portálech, které mne nenávidí budou články...a že všechny mají vyvrcholit do úterka...Neřeším detaily. A protože vím, že na koho havlisti útočí a média zvlášť, musí zvítězit, tak jsem si počkal. A teď jim to všem budu sunout: Jedna média za druhým jsou až do pátku u mne objednané. Účel to splnilo. A teď je možné vystoupit s požadavky na zrušení NATO, jako nejagresivnější organizace dnešního světa...“ napsal včera na svůj profil.

V několika médiích se již objevil popis toho, jak se mu do jeho zájmů infiltroval Jaroslav Cerman, který ve svém blogu na Respektu píše: „Před pár dny jmenoval exsenátor Jiří Vyvadil mě svým zástupcem a pověřil mě prostřednictvím facebookové skupiny ´Neprojdou ´ organizováním blokace průjezdu amerického konvoje. Takřka surrealistický scénář měl přitom zcela nenápadný začátek. Obrázek tehdy nasbíral nějakých 400 lajků a něco kolem 80 sdílení – a já mohl usnout spokojen, neboť jsem promarnil další den. Reakce ale na sebe nenechala dlouho čekat. Jelikož jsem pana Vyvadila v příspěvku s obrázkem označil, fotky si všiml a kontaktoval mě přes vzkaz na mojí zdi dotazem, zda jsem na jeho straně nebo proti němu. Rozhodl jsem se, že si z něj trošku udělám srandu a budu mlžit. Nakonec ale přešel k věci, a tou byl právě obrázek s kolem. Vymyslel jsem tu v podstatě nejhloupější a nejprůhlednější interpretaci daného obrázku tak, abych pana Vyvadila nechal ještě chvíli v nejistotě. S pomocí mého kamaráda Robina Kvapila se stalo skoro nemožné. Pan Vyvadil nám uvěřil, že jsme na jeho straně, a dokonce jsme ho dojali.“ 

Cerman dále popisuje, že nadšený Vyvadil tedy založil zmíněnou skupinu  „Neprojdou“  a učinil jej správcem. „Hůř by si mohl vést jen v případě, že by si vybral Baracka Obamu a prezidenta Porošenka,“ dodává na závěr svého vtipu Cerman s tím, že nakonec jej Vyvadilovi někdo udal, ten si konečně  prohlédl Cermanův profil, zbavil jej administrátorské funkce a vyčinil mu za zradu. Následně jej nazval polofašistickým havloidem a o peripetii napsal příspěvek i do ParlamentníchListů.cz. V něm ,,pohrozil" havlistům, že se stane buď prezidentem, nebo premiérem.

Na Facebooku lze nalézt rovněž událost „Schůzka s J. Vyvadilem proti americkému konvoji“, je naplánována na zítra do restaurace Trilobit od 14 hodin. Jaroslav Cerman na ni ale nejspíše již nedorazí.

Sympatizanti o sobě rovněž dávají vědět

Vedle odpůrců má americká armáda i podporovatele. Na internetu se objevil například nápad, aby byli spojenečtí vojáci vítáni českým pivem. „Nesouhlasím s tím, aby se našim spojencům, kteří pojedou ze cvičení v Pobaltí skrze Českou republiku, dostalo ‚přivítání‘ formou protestu od bolševiků, kremlofilů, putinofilů a podobných. Vojáci NATO a američtí vojáci jsou pro mě zárukou naší svobody a suverenity a chci jim to dát najevo,“ stojí jako vysvětlení u události, kterou najdete na Facebooku pod názvem „Podporuji průjezd spojenců Českou republikou a přivítám je studenou plzní“. „S basou plzní se můžeme potkat v pondělí na Ruzyni, kam konvoje směřují,“ dodává pořadatel akce Majlo Borovička, jemuž se již přihlásilo kolem 2800 účastníků a 142 možná.

I na této stránce se ale objevují trollové s opačným názorem. „Kde americká vojenská bota šlápla za posledních 100 let, tam dlouho nic neroste,“ argumentuje například Ota Konečný. „Aha, ale v Japonsku po válce a taky v Německu šlapala docela dobře. Do obou zemí nasypala miliardy a obě jsou nyní ekonomickými velikány. Samy se asi nevzpamatovaly,“ oponuje mu Tomáš Poláček. „Potíž je v tom, že kam nešlápne americká bota, tam je hned bota ruského agresora Putina,“ kontruje pro změnu Miloš Beran, který o sobě na profilu uvádí, že studoval moskevskou univerzitu.

Koho bude nakonec na „amíky“ víc, to se ještě uvidí. „Jedni lezou do zadku Rusákům, druzí Amíků. Oba tábory jste pěkná militaristická pakáž, která si může s úspěchem potřást rukama,“ shrnul to na „pivařské“ stránce Mirek Závodný ze Šumperka.

Další pastva pro oči uživatelů sociální sítě

Po stovkách či desítkách se lidé připojují k dalším stránkám a událostem. Například  „US Army, Welcome to the Czech Republic!“, jejíž pořadatel Josef Matyáš už si zablokoval veřejný prostor pro shromáždění a burcuje: „Pojďme pozdravit v Náchodě 29. března 2015 projíždějící americkou armádu tak, jako ji zdravili 8. května 1945 obyvatelé Hradce Králové, Smiřic a Jaroměře při jejich misi do Velichovek! Dnes 23. března 2015 jsem podal oznámení o konání veřejného shromáždění na Městském úřadě v Náchodě. Naše událost může nabýt fyzických rozměrů, můžeme se sejít a přivítat důstojně naše spojence.“ I zde komentují Jiřího Vyvadila, který se svěřuje se svými půtkami s havlisty. „Soudruh JuDr Jiří Vyvadil má evidentně problém se vstáváním a chce zrušit NATO, je na roztrhání těla, novináři jsou neodbytní!“ dělá si z něj na stránce pořadatel srandu, když sdílí jeho komentáře.

Na sobotu zve stránka „Rojení komunistů“, kterou založila komunita „Kdyby kameny mohly mluvit“. Jde o protiakci Komunistické straně Čech a Moravy na demonstraci na Václavském náměstí v Praze (ta je k nalezení pod událostí „Demonstrace proti přítomnosti vojsk USA v ČR“). „Jelikož konvoj a události kolem něj, budou celosvětově sledovány, neměli bychom dopustit, aby komunisté měli větší publicitu,“ je vysvětleno.  Lidé se mají sejít v 14:30 u kašny Muzea, s sebou vzít transparenty a vlajky, které by jasně ukázaly, že nestojí na straně komunistů.

S rudou partají je zajedno „Odmítnutí spanilé jízdy amerických žoldáckých hrdlořezů“. Na 30. března se chystá v Baifu v Praze „Zastavíme americký okupační konvoj“. Pro zajímavost, i zde první připíchnutý příspěvek vzpomíná Jiřího Vyvadila: „Admin nadřízené skupiny si důrazně stěžoval, že se jen flákáme a řešíme kraviny. Viděli jsme ostatně všichni jak dopadnul Vyvadil. Toho může dneska brát vážně už jen idiot. A to jen proto, že byl líný a zdegeneroval. Proto byl soudcem jen asi rok, zatímco ostatní to mají na doživotí.“

Podporu armáda kupodivu nenachází ani ve městě, kde sídlí vojenská střední škola – „Americké vojáky ve Vyškově nechceme!“, zde chystají iniciativu už ve čtvrtek 26. března na Masarykovo náměstí. Stojí za ní Filip Zachariaš z KSČM a Tomáš Vokoun z Alternativy Zdola. Lidé se rovně mohou připojit k jedné z mnoha petic.

Další inspiraci můžete najít na stránkách „AMi go home, Česku neutralitu“,  „Americký konvoj v Pardubicích“, „Česko zdraví konvoj“, „Příznivci amerického konvoje 2015“ a další.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …