Poslední den se Zemanem v Číně: Řízný vzkaz "těm Bursíkům" i jedinečný zážitek

28.10.2014 16:06

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman ukončil čtyřdenní státní návštěvu Čínské lidové republiky. Posledním bodem a vyvrcholením jeho cesty po „Říši středu“ bylo přijetí u nejvyšších státních představitelů, u premiéra a prezidenta Číny Si Ťin-pchinga. Během celé návštěvy došlo k podpisu desítek dohod, smluv a dalších dokumentů a z obou stran byla potvrzena nová éra vzájemných vztahů s tím, že si vzájemně nebudeme mluvit a zasahovat do vnitřních záležitostí.

Poslední den se Zemanem v Číně: Řízný vzkaz "těm Bursíkům" i jedinečný zážitek
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem ve Velkém lidovém paláci v Pekingu

Miloš Zeman je zpátky v Praze. Jak potvrdil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, z Pekingu přiletěl letadlem, který si pronajaly společnosti PPF a J&T. Prezident nabídky využil proto, že letoun na rozdíl od armádního Airbusu nemusí mezipřistávat kvůli doplnění paliva a hlava státu tak stihla i jmenování generálů u příležitosti státního svátku 28. října.

ParlamentníListy.cz měly v Číně svého reportéra a nyní ještě přinášejí shrnutí cesty. Poslední den dlouho připravované a dle mnohých českých představitelů zásadní státní návštěvy v Číně začal už v brzkých ranních hodinách, kdy se skupině českých novinářů dostalo pocty zhlédnout tradiční ceremoniál vyvěšování čínské státní vlajky na náměstí Nebeského klidu v centru Pekingu.

Slavnost vztyčení vlajky v čínské metropoli probíhá každý den za úsvitu a jde o precizně připravenou a probíhající vojenskou událost za zvuků čínské státní hymny. Jak jsme zjistili, čeští novináři doprovázející prezidenta Zemana, byli historicky prvními zahraničními zástupci médií, kteří se tohoto ceremoniálu zúčastnili. Celé slavnostní akci, která trvala jen několik málo minut, přihlížely okolo desítky tisíc Číňanů a k tomu navíc tři tisíce čínských studentů, kteří na ceremoniál přišli prý jen kvůli desítce českých novinářů. Ti ceremoniál, na rozdíl od čínských občanů, sledovali z bezprostřední blízkosti. Každý sloup na známém pekingském náměstí byl navíc na počest české hlavy státu ozdoben čínskou a českou vlajkou.

Vojáci ze Zakázaného města vynášejí čínskou vlajku

Oficiální program českého prezidenta v Pekingu měl v pondělí jen jeden bod programu. Setkání s nejvyššími představiteli nejlidnatější země světa a jedné z nejsilnějších světových ekonomik. Prezidenta přijal premiér i prezident Čínské lidové republiky Si Ťin-pching. Uvítací ceremoniál před Velkým lidovým palácem na pekingském náměstí Nebeského klidu byl velkolepou akcí.

Kolona s Milošem Zemanem čítající desítky automobilů a desítky policejních motorek dorazila před Palác v přesně stanovený čas. Českého prezidenta vozila speciální limuzína ZIL, vyráběná v Číně pod licencí ruské automobilky. O ceremoniálu, který svědčí o přijetí českého prezidenta s nejvyššími poctami, jsme už podrobněji včetně videa informovali ZDE.

Z uvítacího ceremoniálu

Čínské děti mávají českému prezidentovi

Během celé návštěvy bylo na všech stranách zmiňováno 65. výročí navázání diplomatických vztahů Československa a Čínské lidové republiky. Tehdejší ČSR navíc byla mezi prvními zeměmi, která ČLR uznala a dále ji podporovala vysíláním odborníků z mnoha oborů či technikou, stroji a podobně.

„Myslím si, že než jen vzpomínat na minulost, je lepší každý den udělat jeden dobrý skutek pro posílení česko-čínského přátelství,“ uvedl prezident Zeman při otvírání výstavy k 65. výročí diplomatických styků na českém velvyslanectví v Pekingu. Takovým skutkem je podle něho třeba dohoda o zřízení pobočky Bank of China v Praze. Ale nejen to, všechna setkání podle prezidenta skončila konkrétní dohodou nebo konkrétním výsledkem.

Miloš Zeman, jak jsme psali již před cestou, obdaroval čínského prezidenta mimo jiné sazenicí jabloně. Jak později sám prezident řekl, jde o symbol trvalé spolupráce Česka s Čínou. „V Pekingu se dnes po smogu objevilo slunce. Určitě to není proto, že jsem přijel já, ale v každém případě bych rád, abyste toto slunce považovali za symbol trvalé harmonie, kterou si přejeme nastolit mezi oběma našimi národy,“ shrnul prezident svůj pohled na česko-čínskou spolupráci.

Před Velkým lidovým palácem na náměstí Nebeského klidu

Během prezidentské cesty došlo k podpisu desítek dohod a smluvních dokumentů, a to jak v oblasti financí, zdravotnictví, regionální a krajské spolupráce a podobně. Podnikatelská delegace, pro kterou Hrad vypravil druhý z armádních airbusů, čítala kolem osmdesáti podnikatelů. Programu se účastnily i firmy, které už v Číně roky úspěšně působí, například mladoboleslavská automobilka Škoda.

„Působíme tu od roku 2007 a potvrzuje se víc než kdy jindy, že to rozhodnutí bylo správné. Za sedm let jsme dokázali zhruba zdesetinásobit prodeje v tomto regionu. Úspěch Škody Auto v Číně je zároveň úspěchem pro Českou republiku a umožní nám to i financovat další produkty, což je hlavní zpráva pro každého – kdo chce být mezinárodně úspěšný, musí být úspěšný i v Asii, bez toho to nejde,“ řekl ParlamentnímListům.cz člen představenstva automobilky Bohdan Wojnar.

Spokojený s cestou byl i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), všechno prý probíhalo podle plánu a cesta jednoznačně prospěje v rozvoji česko-čínských hospodářských vztahů. Mládek zároveň odmítl, že by prezident Zeman čínským představitelům nic nevytkl. „Pan prezident se třeba kriticky vyjádřil k ekologické situaci a řekl, že hranice smogu překračují hranice. Debatujeme s čínskými partnery všechny otázky, včetně lidských práv i vlastnických práv. Vůči tomu, co říkají ti Bursíkové a další, je tam jeden rozdíl. My nemáme potřebu vyvážet své hodnoty, protože Čína je tři tisíce let stará civilizace, mají tři tisíce let tradice státnosti a zažili toho už hodně. Doporučoval bych určitou pokoru. Nemáme nic proti lidským právům, je na nich postavená evropská civilizace včetně České republiky, ale jiná otázka je, že nemáme potřebu to vyvážet,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr Jan Mládek.

Jednání českého a čínského prezidenta s národními delegacemi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …