Povedený doktor draze prodával falešné léky. Místo policie si ho proklepli novináři

10.06.2013 16:29

Kolem případu doktora Vasilye Klyueva, jenž zřejmě falšoval označení léků a prodával je onkologickým pacientům, začíná být rušno. Policie nicméně zatím vyslýchá lidi, na které doktor podal trestní oznámení, a kolem něj našlapuje po špičkách. Reportéři ČT ale o něm přichystali druhou reportáž, která už by neměla nikoho nechat na pochybách, koho by měl stihnout spravedlivý trest.

Povedený doktor draze prodával falešné léky. Místo policie si ho proklepli novináři
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Cedule na dveřích MUDr. Vasilye Klyueva, ale pozor na ni

Na podivné léčení pacientů lékařem z Ruska Vasilyem Klyuevem upozornily ParlamentníListy.cz jako první. Informace jim poskytla jeho bývalá neoficiální asistentka, s níž měl poměr, Anna Achkas. Ta za varování jednoho z pacientů byla zatím nepravomocně odsouzena a dostala se dokonce do vyšetřovací vazby. Celé kauzy se následně chytili Reportéři ČT, kteří v tomto ohledu odvedli mravenčí detektivní práci. Důležité detaily o činnosti zmíněného doktora zjistila reportérka Kateřina Hrochová.

Základní obvinění

„Během vztahu s panem Klyuevem jsem zjistila, že kupuje lék ABNOBA VISCUM firmy Abnoba GmbH, mění jeho označení falešným štítkem na ABNOBA VISCUM KOMPOSITION a prodává ho svým pacientům za podstatně vyšší cenu. Tuto skutečnost jsem ověřovala i přímo u výrobce daného léku. Policii jsem doložila důkaz o falšování těchto léků – lahvičku s lékem a falešnou etiketou a vyjádření společnosti Abnoba GmbH,“ napsala kdysi Achkas v doplnění odvolání podaném obhájcem, které mají, jakož i ostatní dokumenty o případu, ParlamentníListy.cz k dispozici. A dlouhou dobu se nedělo vůbec nic.

Očima reportérky

Je dost podivné, že policie celou dobu proklepávala lidi, na něž doktor Klyuev ukázal prstem, ale jeho možnou podvodnou činností se ještě donedávna vůbec nezabývala. Reportéři ČT o něm natočili dokonce už druhou reportáž. „Měli jsme indicie, že dochází k manipulaci s léky, které k nám pan Klyuev dostával z Německa. Šlo o neregistrované léky a léčbu onkologických pacientů, což nás velmi zajímalo. Jsem ve spojení s německým výrobcem léků, firmou Abnoba GmbH, která byla velmi vstřícná a pomohla s řešením problému. Poslali vzorek originálního léku a zde v laboratoři bylo uděláno porovnání. Tím se vyloučilo podezření, že do léku byly přimíchány nějaké jiné látky. Jde tedy o falšování v tom smyslu, že bylo manipulováno s příbalovými letáky, etiketami a přelepy ampulí v textové části,“ řekla Hrochová.

S konkrétními dotazy o možném falšování léku se obrátila na policii, která se nicméně nejdříve soustředila na ověřování toho, jestli u nás Vasily Klyuev nepodnikal neoprávněně. Prověřování falšování léků teprve zřejmě začalo. Na doktora byla podána nová trestní oznámení. „Policie nám na kameru řekla, jak je to komplikovaný případ, přitom ještě nebyla schopna, podle našich informací od právní zástupkyně Anny Achkas Jaroslavy Frkalové, vyslechnout paní, která měla nové etikety na léky tady v Praze vyrábět,“ podivila se novinářka. „Mě ještě nevyslechli. Přitom jsem jim nabízela, abychom v případu postupovali jednotně, abych jim zveřejněním některých věcí nepokazila vyšetřování. Některé důkazy mohou být ve chvíli, kdy je ukážeme, zničeny,“ rozvedla podivné jednání policistů s tím, že je to vlastně dlouhou dobu moc netrápilo. Na Obvodním státním zastupitelství pro Prahu 1, které tento případ dozoruje, jí navíc odmítli poskytnout vyjádření na kameru.

Vysvětlování na policii

Mezitím byl reportér ParlamentníchListů.cz povolán na policii k podání vysvětlení k trestnímu oznámení podezření z pomluvy, které na něj Vasily Klyuev podal. Na místním oddělení policie na Praze 4 předal kopie z některých úředních dokumentů, z nichž čerpal informace k sepsání prvotního článku.

Posléze do redakce ParlamentníchListů.cz přišel mail z Nadačního fondu pro boj proti korupci (NFPK). „Jsem velmi rád, že jste se jako jeden z mála novinářů věnoval případu podvodného lékaře Vasily Klyueva. Ačkoliv se v Nadačním fondu proti korupci zabýváme nejrůznějšími podněty týkajícími se veřejných zakázek, přidělování dotací, vyvádění veřejných prostředků a tak dále, tak mě tento případ nenechal chladným,“ napsal projektový manažer NFPK Janusz Konieczny. Právě on pomáhal i Reportérům ČT s přípravou druhé reportáže, která bude dnes večer odvysílána.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …