Pracuje na černo za pár korun, aby přežil. Čtěte o životě muže, který se nefláká

14.02.2013 12:08

PŘÍBĚH Česká republika má rekordní počet nezaměstnaných ve své novodobé historii. Místo tak nyní hledá téměř 586 tisíc lidí. Někteří z nich jsou však v evidenci úřadů práce, i když pracují takzvaně na černo - přispívají ale tak ke zvýšení nelichotivých čísel o počtu lidí bez práce. Mnohdy je do této situace dotlačí zaměstnavatel, který odmítá uzavírat pracovní smlouvy, aby ušetřil náklady na odvodech do státní kasy.

Pracuje na černo za pár korun, aby přežil. Čtěte o životě muže, který se nefláká
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Své o tom ví pan Karel z Olomoucka, který si nepřál zveřejnit své příjmení, ale redakce jeho identitu zná. „Po škole jsem skončil na úřadu práce. Pak jsem nějakou dobu hledal zaměstnání ve svém oboru. Mám vyšší odborné vzdělání humanitního směru, a tak bylo problematické najít v dnešní době uplatnění v profesi, v níž mám kvalifikaci. Zkoušel jsem se proto uchytit i jako skladník, pomocník na stavbě nebo pracovník úklidu. Ovšem i to bylo neúspěšné,“ prozradil ParlamentnímListům.cz pan Karel.

Nakonec místo našel, ovšem bez smlouvy

Nakonec však podle svých slov práci našel. „Šlo o administrativní práci bez smlouvy. Vzal jsem to jako dočasné řešení, protože se potřebuji nějak živit. Věděl jsem, že výdělek bude vzhledem k charakteru práce zpočátku minimální. Jednalo se asi o šest tisíc měsíčně na ruku, což je částka o dva tisíce převyšující limit pro možnost zůstat v evidenci úřadu práce. Kdybych to na pracáku uvedl, vyřadili by mě z evidence a musel bych si z oněch šesti tisíc ještě platit alespoň zdravotní pojištění,“ přiznává.

„Doufal jsem proto, že si třeba brzy najdu jinou práci, anebo dostanu v té nynější smlouvu a odejdu z úřadu práce. Výsledek je ale takový, že jsem v této práci už skoro půl roku, žádnou lepší jsem nenašel. A ačkoliv je můj příjem vyšší než původních šest tisíc, pořád by se mi nevyplatilo jít z úřadu práce a platit si pojištění sám, anebo si zařídit živnostenský list. Znamenalo by to pro mě, že podstatnou část svého příjmu odevzdám státu a nebudu mít pomalu ani na jídlo, natož na nájem. Naštěstí nebydlím sám, jinak nevím, jak bych to utáhl,“ pokračuje.

Rekvalifikace by prý byla nošením dříví do lesa

Vzhledem k tomu, že je absolvent vyšší odborné školy, který žije ve společné domácnosti s rodinou, jejíž příjem je dohromady celkem slušný, nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti a sociální dávky, jichž by však podle svých slov stejně ani využít nechtěl. Svou situaci proto už několik měsíců řeší se svým zaměstnavatelem. „Ten mi neustále slibuje, že smlouva bude a že se mnou do budoucna počítá i na lépe placené pozici. Zároveň mi ale také naznačil, že by bylo ideální, abych si založil živnost, což se mi však s ohledem na výši výdělku nevyplatí. Musel bych si najít ještě jinou práci k této. O to se snažím, ale kvůli tomu, jaká je dnes nezaměstnanost, to je problém,“ sdělil redakci také pan Karel.

Jiné místo tedy stále nenachází. V evidenci úřadu práce proto zůstává i nadále, protože podle svých slov nemá jinou možnost. Přispívá tak vlastně k oněm nelichotivým statistikám o počtu nezaměstnaných v zemi, i když pracuje. „Týdně navíc odpovídám tak na čtyři pracovní nabídky, obvolávám firmy. Chodím se ptát i osobně, ale nic, žádná práce. Je to zoufalé. A jsem si jistý, že takových nás bude hodně,“ míní. A dodává: „Když jsem se na úřadu práce ptal na rekvalifikaci, bylo mi řečeno, že v nabídce mají akorát kurzy, které jsou pro mě vzhledem k mému vzdělání a schopnostem zbytečné a není tudíž potřeba nosit dříví do lesa,“ doplnil.

Nutí vás šéf k práci na černo? Udejte ho, radí MPSV

Podle Ministerstva práce a sociálních věcí je vždy na rozhodnutí každého, zda bude či nebude respektovat platné právní předpisy.„Každý, kdo se dozví o jejich porušování, a chce, aby k tomu nedocházelo a negativní jevy jako je nelegální práce se v naší společnosti co nejvíce eliminovaly, by měl podat podnět ke kontrole na Státní úřad inspekce práce. Podat ho může 'zaměstnanec' i jiný člověk, který se o protiprávním jednání zaměstnavatele dozví,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

Za nelegální práci lze udělit tučné pokuty. „U fyzické osoby jde o pokutu za přestupek, která může být až 100 000 Kč, u právnické osoby nebo podnikající fyzické osoby pokutu za správní delikt, která může být až 10 000 000 Kč, nejméně však 250 000 Kč,“ doplnila mluvčí.

  • Další autentické příběhy ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …