Praha emitovala desetileté dluhopisy za 4,9 miliardy korun

28.06.2013 19:20

Hlavní město Praha ve spolupráci s Československou obchodní bankou (ČSOB) a UniCredit Bank (USB) emitovalo ve čtvrtek desetileté dluhopisy v objemu 200 milionů eur, tedy zhruba za 4,9 miliardy korun. Informoval o tom tiskový odbor pražského magistrátu. Výtěžek bude využit na strategické investiční akce.

Praha emitovala desetileté dluhopisy za 4,9 miliardy korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Dluhopisy jsou kotovány na Lucemburské burze a budou zajištěny proti kurzovému a úrokovému riziku. Splatné jsou 3. července 2023 a ponesou roční kupon ve výši 3,125 procenta. Většina emise byla upsána zahraničními investory z celé řady zejména západoevropských zemí a nabízený objem byl více než dvakrát přepsán.

"Jedná se tak o jednu z největších transakcí na kapitálových trzích pro tuzemského emitenta a největší emisi komunálních EUR dluhopisů v historii České republiky," uvedli zástupci bank.

Podle náměstka primátora Jiřího Vávry (TOP 09) zájem investorů a dosažený úrok dokazují, že hlavní město Praha je i v současné "ekonomicky turbulentní době důvěryhodným a stabilním subjektem".

Vypsání emise schválilo zastupitelstvo loni v září kvůli nutnosti splatit dluhy za velké investiční akce, mimo jiné na stavbu jihozápadní části městského okruhu a tramvajové tratě Hlubočepy - Barrandov.

Celková zadluženost Prahy podle primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) loni vzrostla na 30,5 miliardy korun, s dalšími závazky třeba za dopravní podnik činí ještě o šest miliard víc. Zvýšila se o půjčku od Evropské investiční banky (EIB) na výstavbu prodloužení metra A do Motola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …