Pravičák a levičák z pohraničí se shodli: Nečas patří před soud

09.07.2013 20:41

V názoru na žádost o vydání premiéra Petra Nečase k trestnímu stíhání se zástupci pravicových a levicových stran v Poslanecké sněmovně – alespoň prozatím - liší. Redaktor ParlamentníchListů.cz oslovil po jednom pravicově a levicově zaměřeném Liberečanovi a jejich odpovědi se překvapivě v tom nejzásadnějším shodují. „Petr Nečas by se měl obhájit u soudu.“

Pravičák a levičák z pohraničí se shodli: Nečas patří před soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-premiér Petr Nečas

Ani jeden z nich si nemyslí, že by u nás nastal nějaký rozvrat či anarchie. „Parlamentní volby asi vyhrajou 'socani a bolšáni', ale celkově žádná katastrofa nehrozí,“ domnívá se pravičák Miloš Sabáček.

„Jde o selhání jedinců, nikoliv systému. Naopak se tím posílí důvěra lidí,“ říká levičák Jan Červený. „Pokud půjde Petr Nečas dolů, doufám, že s sebou stáhne i další neoliberální kluky,“ přeje si.

Oba věří justici. „Mám tam tři hlavní pilíře – Zemana, Ištvana a Bradáčovou,“ uvádí Červený. „V justici mám důvěru všeobecně. Je v ní spousta mladých lidí nezatížených minulostí,“ informuje Sabáček.

Na každou svini se vaří voda

Toto přísloví připomněl pravicově zaměřený podnikatel, vystudovaný právník Miloš Sabáček. „Nemyslím, že by Petr Nečas sám takový byl. Ale jestliže se takovými lidmi obklopil a toleroval je, musí počítat s tím, že jednou se ta hladina zavře,“ konstatuje.

Žádost o vydání premiéra vítá i levicově zaměřený bývalý člen sociální demokracie Jan Červený. „Je to logický další krok a doufám, že nezůstane jen u něj. Překvapuje mě ale, že strážce veřejné morálky Karel Schwarzenberg nechce Nečase vydat. Přitom byl plný morálních gest a frází 'Padni, komu padni'. Lidé, kteří vytvářejí zákony, brání v jejich naplňování,“ podivuje se.

Volby vyhrajou "socani a bolšáni". Ale katastrofa nenastane

Anarchie či rozvrat politického systému podle nich nehrozí. „Ve volbách vyhrajou socani a bolšáni a budeme tady mít takové Slovensko. Většina bude ráda, protože se bude mít líp. Menšina, která se má dneska dobře, se bude mít o něco hůř. Ale žádná katastrofa nenastane,“ nastiňuje svůj pravicový pohled Sabáček. „Jde o selhání lidského faktoru, jedinců, nikoliv systému. Naopak si myslím, že se nyní posílí důvěra lidí v systém,“ upozorňuje Červený.

Právo a spravedlnost se snad začnou brát vážně

Obvinění premiéra je podle nich správným krokem pro vnímání spravedlnosti v naší zemi. „Je to naprosto správné. Myslím, že jednání premiéra Nečase ohledně takzvaných trafik pro exposlance je zcela jednoznačně nemorální. V oblasti práva mu trestný čin asi nedokážou a vyvázne beztrestný,“ myslí si Sabáček.

„Současné vyšetřování je první krok k tomu, aby se u nás začalo právo a spravedlnost brát vážně, a určuje parametry hřiště, kam až je možné dojít a kam už ne. Zaplať pánbůh za něj,“ raduje se Červený.

Kalousek nemá teď klidné spaní

Současná situace podle Červeného dost znervózňuje i další vysoké představitele státu. „Klidné spaní asi nemají lidé, na které toho Petr hodně ví. Třeba ministr financí Kalousek, s kterým určitě společně dělali ty jejich, v uvozovkách, kompromisy,“ sděluje. „Jestli půjde Petr Nečas dolů, doufám, že stáhne s sebou i další neoliberální kluky,“ přeje si Červený.

Nečas je zbabělec

„Kvůli své osobní zbabělosti se Petr Nečas nenechá vydat. Svědčí o tom i událost z roku 1996, kdy na poslední chvíli odmítl nabídku na ministra. On je prostě zbabělý, už to historicky prokázal,“ domnívá se Sabáček. „Osobně bych se nechal vydat a děj se vůle boží,“ dodává. Sněmovna ale podle něj Nečase nevydá. „Postaví to jako jednotu koalice. Což je škoda,“ míní.

Jan Červený si naopak myslí, že pod tíhou dalších informací a tlaku veřejnosti bude Petr Nečas sněmovnou vydán k trestnímu stíhání. „A také doufám, že souhlasné stanovisko vydá imunitní výbor Parlamentu,“ zmiňuje. „Pokud nechají Davida Ratha hnít rok a půl ve vazbě, měl by být Petr Nečas první, kdo prokáže svou nevinu u soudu,“ zdůrazňuje.

V justici i Ištvana máme důvěru

„Doufám, že Ištvan bude mít dost síly, aby všechno zvládl. Věřím ve tři pilíře – Zemana, Ištvana a Bradáčovou,“ konstatuje Červený. 

„Mám všeobecně důvěru v justici. Je v ní spousta mladých lidí nezatížených minulostí,“ ozřejmuje Sabáček. „Máme třístupňový systém justice, takže když jednou nepochodím, můžu se odvolat a pak případně dovolat. Takže mám jistotu ve spravedlivé rozhodnutí,“ objasňuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …