Pravicový filozof stírá Kalouska i Kellera: Socialisto, marxistický fanatiku

08.07.2012 12:15

Levicový sociolog Jan Keller často tvrdě kritizuje současnou vládu, že její politika uvrhne spoustu lidí v naší zemi do bídy a vrstvy bohatých by prý rády zlikvidovaly střední třídu, která si „žije nad poměry“. S tím však zásadně nesouhlasí pravicový filosof Miloslav Bednář, který takovou rétoriku připisuje Kellerově údajně marxistickému fanatismu.

Pravicový filozof stírá Kalouska i Kellera: Socialisto, marxistický fanatiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek věnuje peníze na charitu

Miloslav Bednář, který v současné době pracuje v Akademii věd České republiky a přednáší na několika vysokých školách a také bude rovněž kandidovat do Senátu, sice často kritizuje současnou vládu, avšak z pravicových pozic.

„Zvýšení daní ve formě DPH je trapný, až malicherný krok. Důraz by měl být podle mě na individuální spoření. Řešit to zvýšením daní je selháním pana Kalouska. To je právě vliv Kalouska. V tom je tedy lidovec neboli socialista, že si myslí, že opravdu vybere tím víc peněz, čím více zvýší daně, což je nesmysl,“ řekl před časem Bednář.

To ukazuje například Lafferova křivka, kdy čím jsou vyšší daně, tím je menší motivace podnikat a tím je vyšší sklon plátců daně dělat daňové úniky. "Takhle tupě aritmeticky to nevychází, jak to plánuje Kalousek. Je potřeba počítat s psychologií a přirozeným chováním lidí. Je to přesně naopak, čím nižší daně, tím se více podpoří podnikavost a nakonec je větší reálný výběr i při nižší percentuální daňové sazbě,“ kritizoval dříve Kalouska a nyní v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz dokonce říká, že měl už dávno odstoupit nebo být odvolán.

V souvislosti s kritikou vládních kroků snad denně slyšíme, že to je prostě ukázka nesmyslné pravicové politiky. Kroky této vlády ale těžko označit za pravicové. Myslíte si, že je to pod rozlišovací schopnosti "levičáků" nebo záměrná diskreditace autentické pravice?

Myslím, že jde o směsici obojího.

Především ODS před volbami hrozila řeckou cestou, nevede nás paradoxně do toho Řecka jejich vláda? Pokud jde o budoucnost, viz třeba schválení Evropského stabilizačního mechanismu...

Bohužel to tak dost vypadá. Alespoň ministr Kalousek měl již dávno rezignovat, nebo být odvolán.

Jsou dnes ještě vůbec významné rozdíly v politické praxi ODS a ČSSD, pohlížíme-li na to jako pravice vs. levice?

Neschopnost reagovat přiměřeně na krizi eurozóny a EU obě strany sbližuje.

Z úst třeba sociologa Jana Kellera často zaznívají tvrdá varování před uvržením spousty lidí do bídy, chudoby. Je to s naší zemí opravdu tak strašné? Neměli by se takoví lidé podívat třeba do asijských či afrických států, aby viděli, jak chudoba vypadá?

Pan Keller vystupuje jako marxistický fanatik, který svět nemůže vidět jinak. Realitu neuznává, pokud neodpovídá jeho ideologickému dogmatismu.

Levice často tvrdí, že jedinou správnou cestou je vybudování sociálního státu. Jak lidem vysvětlit, že by měli chtít něco úplně jiného?

Odkázat je na krach sociálního státu v Řecku, Španělsku, Francii a problémy ve Skandinávii.

Bohatí lidé chtějí prý (třeba podle zmiňovaného Kellera) zlikvidovat střední vrstvy, třeba znemožněním přístupu ke vzdělání, aby ještě více zbohatli a z dnešních středních vrstev si udělali "služebnictvo". Jak byste na takovou rétoriku oponoval?

To by chtělo nějaký pádný důkaz. Já o žádném nevím.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …