Pravicový ozbrojený puč. I to řekl básník ke kauze Davida Ratha

12.06.2012 4:14

JINÝMA OČIMA Český básník, nakladatel a bývalý europoslanec KSČM Daniel Strož, který emigroval po roce 1968 do Německa, míní, že kauza Rath může být jak oprávněným odhalením korupce, tak i politickým procesem a nástrojem politického boje, nebo kombinací obojího. Každopádně řada nesrovnalostí existuje a policejní přítomnost v parlamentu mu připomněla pravicový puč chilského generála Augusta Pinocheta z roku 1973.

Pravicový ozbrojený puč. I to řekl básník ke kauze Davida Ratha
Foto: Archiv
Popisek: Daniel Strož

„My přesně nevíme, jak to bylo. Může to být tak, jak to říká David Rath, že to je politický proces. Možná, že ale opravdu policie odhalila korupční jednání bývalého hejtmana. Nebo to také může být kombinace obojího, že sice David Rath v korupci zapojen byl, ale někomu se moc hodilo, aby ho odstranil jako svého politického soupeře a levicového politika a soustředil se pouze na něj, zatímco těch gaunerů i z jiných partají by se též našlo dost,“ řekl ParlamentnímListům.cz Daniel Strož, který se mimo jiné přátelil i s Karlem Krylem a vydával knihy Václava Havla.

Pochybnosti na místě

„My jsme se ocitli více než dvacet let po převratu, že už člověk nemůže plně důvěřovat justici, ani vyšetřujícím orgánům. Poslouchal jsem Rathův projev ve sněmovně, ale zrovna příliš mě tedy neokouzlil. Ten projev mě zklamal, protože tam chybělo to podstatné, aby uvedl něco konkrétního na svou obhajobu. Na druhou stranu si to možná šetří na soud,“ řekl Strož k řeči poslance Ratha v Poslanecké sněmovně.

Předseda KSČM Vojtěch Filip kritizoval možná právní pochybení při procesu s Rathem, pokud jde o to, že se případem zabývalo státní zastupitelství v Ústeckém, nikoli místně příslušném Středočeském kraji a že Rath měl být obviněn a zadržen ve vazbě na delší dobu než 48 hodin až po případném vydaní sněmovnou. Strož s Filipem v tomto souhlasí.

Jako za generála Pinocheta… ale ODS stejně nepomůže už nic

„Každopádně, když se na celou věc dívám jako občan a jako laik, tak je něco děsivého, když v parlamentu pobíhají ozbrojení těžkooděnci. Mně to připomínalo vojenské puče v jižní Americe jak za generála Augusta Pinocheta v Chile. To bylo otřesné. S Filipem ohledně jeho právních názorů souhlasím, ale vyčetl bych mu to, že tyto věci nepřednesl během rozpravy k vydání Davida Ratha ve sněmovně, i když třeba Paroubek či Huml vystoupili. Bylo by bývalo na místě, kdyby promluvil a docela mě mrzí, že tak neučinil,“ uvedl ParlamentnímListům.cz nestraník a bývalý europoslanec zvolený za KSČM.

Přispěje kauza Rath k nárůstu preferencí KSČM, či naopak pravice? „Je možné, že právě kvůli preferencím měl u nás někdo zájem, aby sociální demokraté byli oslabeni a že by to pomohlo ODS. Na druhou stranu si myslím, že ODS je dnes v takové situaci, že už jí nepomůže vůbec nic. Iluze o voličích si nedělám, ale tahle strana už je za zenitem. O vítězství ve volbách se bude rozhodovat mezi jinými partajemi. Proto je právě škoda, že Vojtěch Filip ve sněmovně nevystoupil, protože to třeba mohlo získat některé příznivce právě KSČM,“ myslí si básník.

Rath jako vrcholek ledovce. Máslo na hlavě budou mít i jiní

David Rath naznačil ve svém projevu financování volební kampaně. Je Rath pouze vrcholem ledovce a může se něco podobného dít i v jiných krajích?

„Ano, všechno je možné. V tomto státě by už za nikoho v politice nemohl dát člověk ruku do ohně. Teď zadrželi dva lidi z vězeňské služby, kteří umožnili únik fotografií Davida Ratha. Celý aparát státu je v dezolátním stavu. Oni to prodali za pět tisíc korun. Kam jsme se to dostali? Ale pokud někdo podezírá ČSSD z nekalého financování, a nepodezírá i ty ostatní partaje, tak to je podle mě také hloupost, protože ty podmínky jsou u nás tak dané, že to ty polické strany a osoby s nimi spojené přímo svádí, aby si takto hledali finance. To jsou ty díry v našem zákonodárství,“ myslí si Strož.

Středočeští zastupitelé KSČM poskytovali „vládě“ Davida Ratha tichou podporu, podle Strože ale v ničem nejeli. „Pochybuji, že by si kdokoli z komunistů tam smočil prsty v těchto záležitostech. V Haló novinách se k těmto obviněním vyjadřovali komunisté, kteří ve Středočeském kraji působí, ale žádná jiná média se tomu nevěnovala. Spousta lidé si tak může říct: ´vždyť ty komunisti tam v tom jeli s ním´. Haló noviny to rozebraly, nařčení lidé se k tomu vyjádřili. Myslím si, že KSČM si dává na takové věci veliký pozor. Vadí mi, že to, že komunističtí funkcionáři uvádějí na pravou míru, se nedostalo více k veřejnosti,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz nakladatel.    

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …