Pražská kavárna jsou agenti Kremlu! Zeman v Kopřivnici tvrdě udeřil, a to i proti Bakalovi

12.11.2014 18:02

REPORTÁŽ Stovky lidí ve středu vítaly prezidenta v Kopřivnici. Našli se zde ale i jeho odpůrci. Jeden z nich označil prezidenta za chudáka v souvislosti s jeho návštěvou Číny, na což Miloš Zeman reagoval mimo jiné připomenutím historie Tibetu jako feudálně-otrokářské společnosti. Řeč byla také o sankcích vůči Rusku, intervenci České národní banky či situaci za minulého režimu.

Pražská kavárna jsou agenti Kremlu! Zeman v Kopřivnici tvrdě udeřil, a to i proti Bakalovi
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Kopřivnici

Kolem poledne se lidé začali scházet na prostranství před kulturním domem v Kopřivnici. Napjatě zde očekávali příjezd prezidenta Zemana, který sem zavítal v rámci své druhé třídenní návštěvy Moravskoslezského kraje. Zeman na pódium vystoupil krátce po jedné hodině. Prezident po úvodním přivítání hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD) a starosty Kopřivnice Josefa Jalůvky předstoupil před davy a chopil se mikrofonu.

Neplacený agent Tatry Kopřivnice

„Pokud to nevíte, jsem neplacený agent Tatry Kopřivnice. Kamkoliv jedu, tak propaguji její výrobky. Nedávno jsem se vrátil z návštěvy Číny, kde bylo uzavřeno osm významných dohod a týden po mně tam přijeli tatrováci a uzavřeli další dohodu, protože dnes nestačí věci jen vyrobit, je také potřeba je umět prodat,“ řekl úvodem.

Bakala dal přednost dividendám

Poté kritizoval Zdeňka Bakalu. „Před dvěma lety si vyplatil šest miliard na dividendách, a když se podíváte na jeho rezervní fond, tak ten zeje prázdnotou. Kdyby těch šest miliard šlo do rezervního fondu, OKD nemá problémy, co má dnes. Horníci se nemusejí obávat propouštění a pan Bakala bude možná považován za úspěšného podnikatele. Ale on dal přednost dividendám,“ prohlásil Zeman.

 

„Zatímco Tatra Kopřivnice jde nahoru, Kopřivnice je jediné město, kde se zvolení zastupitelé ještě nedokázali dohodnout, kdo povede radnici. Pokud vím, tak toto rozhodnutí dokonce odkládají někam na prosinec. Seznámil jsem se s volebními výsledky, zjistil jsem, že pětiprocentní hranici překročilo devět stran. A to mi připomíná pohádku o tom, jak si pejsek a kočička vařili dort,“ uvedl a popřál vyjednavačům, aby se dokázali na utvoření koalice dohodnout a dokázali pracovat tak jako Tatra Kopřivnice, která prý začíná přijímat nové zaměstnance.

Sankce, Castro, Putin a pražská kavárna

Následovala diskuze. První dotaz se týkal sankcí vůči Rusku a zahraniční politice. „Když jsem byl premiérem, tak jsem byl v Miami, na Floridě. A tam, jak víte, je centrum kubánské emigrace. Sešel jsem se s těmi emigranty a říkal jsem jim se zdvořilostí sobě vlastní: ‚Víte, vy uplatňujete sankce proti Kubě a děláte to včetně embarga už asi čtyřicet let. A Fidel Castro je čtyřicet let prezidentem Kuby. Nezdá se vám, že sankce, které se neuplatňují pozitivně na změnu Castrova režimu po dobu čtyřiceti let, jsou naprostý nesmysl?‘ A přesně to se týká sankcí vůči jakékoliv jiné zemi, včetně Ruska,“ odpověděl prezident.

„Já jsem pro otevřenou politiku, která znamená, že se budou vyměňovat pro vzájemné výhody turisté, podnikatelé, studenti. Víte, že proti těmto sankcím se kromě mě vyslovil i premiér Sobotka, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák a mnozí a mnozí další. A to, čemu říkám pražská kavárna, křičí, píše a říká: ‚jen houšť‘. A Putinova popularita roste, dosáhla devadesáti procent. Takže, přátelé, prozradím vám sladké tajemství - Pražská kavárna jsou agenti Kremlu, agenti Vladimira Putina, kteří pracují na tom, aby jeho popularita vzrůstala,“ oznámil prezident.

Občan označil Zemana za chudáka

Poté vystoupil muž, který se představil jako Miroslav Blabala. „Česká republika a Čína mají společná počáteční písmena. Stydím se za to, že nás a Krtečka prodáváte za svobodu Tibetu a jeho lidu. Chudáku!“ prohlásil a ozvalo se bučení.

Lekce z tibetologie

„Máte svaté právo na svůj názor. Máme společného mimo jiné právě toho Krtečka. V Číně se tomu říká Jen-šu. Teď se bude natáčet velký seriál Krteček a panda. A každý rozumný politik, když ví, že symbol, který je oblíbený v jeho zemi, je oblíbený v další zemi, tak tohoto symbolu využije. Pokud jde o ježdění do Číny, doporučuji, abyste podobná zdvořilá slova adresoval Angele Merkelové, která tam byla již osmkrát a její nevýhoda proti českému prezidentovi je, že nemá Krtečka,“ reagoval Zeman a publikum zatleskalo.

„Nyní mi dovolte stručnou lekci z tibetologie,“ pokračoval Zeman, jakmile dozněl potlesk. „Tibet před tím, než byl v roce 1950 připojen k Číně, byl zemí, kde vládli lámové. Lámové jsou tibetští kněží, kteří mají svoji hierarchii. V čele stojí dalajláma, pod ním je pančenláma, pak jsou správci jednotlivých klášterů a pak jsou mniši. Toho všeho dohromady je hodně. Tibet je chudá země a mniši, lámové a další musí z něčeho žít, a tak si v podstatě zotročili nevolníky. Zotročili je takovým způsobem, a to vám potvrdí každý, kdo se historií Tibetu na rozdíl od vás zabýval, že je zakovávali do okovů a obvyklým trestem za porušení pracovní kázně bylo vyloupání očí, protože i slepí mohou pracovat. Proto bylo výhodnější je nezabíjet a jen je oslepit. Toto je v kostce historie Tibetu jako feudálně-otrokářské společnosti, a protože jí vládli kněží, tak by ji Tomáš Masaryk patrně nazval teokracie. Ale tohle všechno jistě víte a buďte rád, že máte obě oči v pořádku,“ řekl Zeman svému odpůrci a lidé jásali.

Copak tohle je svoboda slova? 

Ochranka muže odvedla z pěší zóny a vzápětí si pro něj přijeli policisté. „Vrhli se na něj čtyři. Copak tohle je svoboda slova?" vykřikovala další účastnice setkání, zatímco policisté kontrolovali její doklady. 

ČNB nechtěla přijít o své kompetence

Jeden z dalších dotazů se týkal oslabení koruny ze strany ČNB. Tazatel chtěl vědět, jak se Zeman s odstupem času dívá na toto rozhodnutí. Prezident uvedl, že její bankovní rada je složena z lidí, kteří jsou odpůrci vstupu do eurozóny z toho důvodu, že by ČNB poté ztratila některé své kompetence a předala je Evropské centrální bance. „A jak znáte ze zákonů profesora Parkinsona, žádná instituce, včetně prezidenta republiky nechce ztratit svoje kompetence, a to je podle mě základní důvod, proč ČNB o šest procent znehodnotila českou měnu,“ myslí si Zeman.

Přemýšlejte mozkem, nikoliv zadní částí těla

Po chvíli se diskuze opět stočila směrem k obchodu s Čínou. „Jsme v Tatrovce, nabízíme Číně nákladní auta. Do Číny nepojedeme, necháme tam jezdit druhé, ale to jsou také výrobci nákladních aut. A co si myslíte, že se stane? Od koho Čína koupí náklaďáky? Řeknou si, Tatrovka sem nejezdí, nekomunikuje, nenavrhuje smlouvy, nemá politickou podporu například od českého prezidenta a nejenom od něj, důsledkem bude, že ztratíte odbytiště. Totéž samozřejmě platí i o Indii, Mexiku a obecně o jakékoliv zemi. Přemýšlejte mozkem, nikoliv zadní částí těla,“ reagoval prezident a pobavil tím přítomné.

Jak se žilo před listopadem a dnes?

Následující dotaz se týkal srovnání současné doby a života za minulého režimu. Tazatel řekl, že před listopadem bylo lépe. „Jezdím po českých, moravských a slezských vesnicích a vidím, jak ty obce krásní. Za komunismu jsme měli ty šedivé omítky a lešení, na kterých nikdo nepracoval. Za komunismu jsme neměli svobodu myšlení. Samozřejmě, že zde byli tuneláři a já jsem byl první, kdo proti nim vystupoval. Samozřejmě, že i v oblasti veřejných zakázek se někde krade. Vzpomeňte si na Davida Ratha. Ano, je tu cesta vzhůru, cesta, která je pomalá, cesta, na které jsou kameny, ať je to Bakala, Rath, Kožený a další, ale přesto je to cesta vzhůru. Myslím si, že tím, že žijeme ve svobodné společnosti, jsme dosáhli něčeho, o co jsme usilovali v listopadu 1989. A protože za několik málo dní si budeme toto výročí připomínat, uvědomme si, že kdokoliv měl tehdy odlišný názor od názoru jediné vládnoucí strany, tak dopadl velice špatně. I svoboda, ne jenom peníze, je hodnota, které si musíme vážit,“ sdělil prezident.

Na závěr Zeman hovořil o kompetencích hlavy státu v souvislosti s debatou o zavedení referenda o odvolání prezidenta. Podle Zemana by přímo zvolený prezident neměl mít nižší kompetence, než má prezident volený 281 poslanci a senátory. „Vzdal jsem se práva vyhlašovat amnestie a vy velmi dobře víte, jak dopadla ta minulá amnestie, kdy právě ti největší tuneláři, o kterých jsem před chvílí mluvil, přestali být stíháni,“ řekl s tím, že by se jednalo o ústavní zákon vyžadující kvalifikovanou většinu v obou komorách Parlamentu. „A ponechme na poslancích a senátorech, jak s ním naloží. Jenom se obávám, že se možná zaleknou, aby i poslanec či senátor nemohl být také odvolatelný referendem,“ doplnil. Poté se podepsal do pamětní knihy a z rukou starosty města obdržel jako dar knihu o historii Kopřivnice a klobásníky.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …