Pražské hnutí mělo výraznou kampaň. Pátrali jsme po jeho financování. Je to na objednávku mafiánů, reagoval politik na naše dotazy

19.10.2017 14:04

Hnutí pro Prahu 11 (HPP11), ve kterém figuruje současný senátor Ladislav Kos, založilo svoji minulou předvolební kampaň v komunálních volbách na velmi neprůhledných financích. Oficiální příjmy, které jsou uvedeny ve výroční finanční zprávě, totiž činí 21 928 korun. Přitom kampaň byla velmi rozsáhlá. HPP11 bylo vidět na billboardech, letácích či na lavičkách. Kampaň v takovém rozsahu tudíž nelze pořídit za necelých 22 tisíc korun.

Pražské hnutí mělo výraznou kampaň. Pátrali jsme po jeho financování. Je to na objednávku mafiánů, reagoval politik na naše dotazy
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Senátor ve volebním obvodě č. 19 - Praha 11 Ing. Ladislav Kos (Hnutí pro Prahu 11)

Hnutí pro Prahu 11 se obhajuje tím, že veškeré náklady na reklamní lavičky, billboardy, tisk časopisu či výrobu reklamních předmětů byly uhrazeny z nefinančních darů. Jenže i ty by musely být zaznamenány ve výroční finanční zprávě. Tu má naše redakce k dispozici a kolonka nepeněžité dary je prázdná. 

Anketa

Který moderátor (či která moderátorka) je nejlepší?

hlasovalo: 10846 lidí
A tak jsme požádali zástupce stran KDU-ČSL, Zelených a Pirátů, tedy politických stran, které byly v koalici senátora Kose při volbě do Senátu, zda se mohou k nejasnému financování politické strany Hnutí pro Prahu 11 vyjádřit a říct nám, z jakého důvodu si myslí, že HPP11 nepřiznalo skutečné náklady na kampaň. Bohužel, ani od nich jsme moc konkrétních informací nezískali.

K financování se odmítl vyjádřit starosta Prahy 4 Petr Štěpánek, člen Strany zelených. „Vzhledem k tomu, že váš dotaz k podezřelému financování kampaně politické strany Hnutí pro Prahu 11 v letech 2010-2014, kde je hlavní figurou současný senátor Ladislav Kos, se netýká městské části Praha 4, nebude na něj starosta Petr Štěpánek reagovat,“ sdělila jeho asistentka. Odpověď nepřinesl ani pražský radní Jan Wolf. „Netuším – a jste první, kdo na toto poukazuje. Pokud tomu skutečně je tak, jak píšete, tak by mně to také zajímalo,“ sdělil nám Wolf.

Pavel Bělobrádek nám vzkázal, že je to věc HPP11, ať se obrátíme na ně. Stejně tak jsme neuspěli ani u pražské radní Jany Plamínkové, která prý o financování neví vůbec nic.

Své vyjádření nám poskytl i Václav Šmrha, zastupitel na Praze 11 a člen KDU-ČSL. „Nejsem členem HPP11 a k dispozici mám informace, které toto hnutí několikrát poskytlo veřejně. Jedním z důležitých sdělení, pokud vím, bylo, že své kandidáty na společné kandidátce podporovaly konkrétní strany, hnutí a spolky. KDU-ČSL, které jsem členem, například přispěla částkou zhruba několika desítek tisíc korun, která procházela účtem naší pražské městské organizace,“ přiznal Šmrha.

Napsali o sobě v roce 2014: „Hnutí pro Prahu 11 se v říjnu 2014 stává vítězem komunálních voleb a společně s ANO2011 a TOP09 sestavuje vládnoucí koalici na Praze 11. Ing. Štyler se stává starostou MČ P11, Ing. Kos prvním zástupcem starosty, PhDr. Zdeňková a Petr Lukeš se stávají radními. Hned na prvním (ustanovujícím) zastupitelstvu je deklarována vůle občanů projevená ve volbách a definován veřejný zájem, následně jsou zastaveny všechny developerské projekty, u nichž byla zadavatelem MČ, tehdy pod vedením pana Mlejnského.“

Nikde nic:

Pirát Vojtěch Pikal ParlamentnímListům.cz řekl: „Základně mohu říct, že se necítím jakkoliv kompetentní komentovat spory místních hnutí někde na Praze 11. Lze předpokládat, že pokud se kampaň neobjevila na účtu, byla pravděpodobně darována, nebo placena například přímo kandidátem,“ míní Pikal. Ani on nebyl schopen racionálně vysvětlit, z čeho se vcelku monstrózní kampaň HPP11 platila.

Více se rozpovídal jeho kolega Jakub Michálek, předseda zastupitelského klubu Pirátů v Praze. „Podle mého názoru je za útokem na Hnutí pro Prahu 11 snaha mafiánů kolem pana Mlejnského a snaha pana Prokopa, který má bezpočet politických trafik, diskreditovat své oponenty. Patrně se snaží odlákat pozornost od faktu, že se hnutí ANO na Praze 11 spojilo i s komunisty a trestně stíhaným panem Mlejnským, aby jim stačily hlasy proti vítězi voleb Hnutí pro Prahu 11. Skutečnost je taková, že žádný zákon nezakazuje komukoliv podporovat kandidaturu politické strany do voleb a podle informací, které jsou veřejně k dispozici, je zřejmé, že takové propagace ve prospěch Hnutí pro Prahu 11 se zúčastnily i občanské spolky. Fakt je ten, že výroční zpráva hnutí HPP11 má souhlas bez výhrad od nezávislého auditora a dobrozdání kontrolního výboru Poslanecké sněmovny. Veřejně o tom informovali také zástupci hnutí pro Prahu 11. Byť byl tento způsob kampaně v roce 2014 nesporně legální, nepovažuji ho za transparentní – nicméně představitelé Hnutí pro Prahu 11 čelili v té době fyzickým napadením a sledování ze strany mafie na Praze 11, zastupitele Štylera dokonce zmlátili kvůli tomu, že upozorňoval na prasárny radnice, a tedy jejich přístup je lidsky pochopitelný. V posledních senátních volbách již měl pan senátor Kos transparentní účet. Piráti sami prosazují, aby politické strany šly ještě dál a zveřejňovaly jednotlivé výdaje i s doklady na webu a tak to také děláme sami,“ řekl Michálek.

Že se o téma zajímáme, se velmi brzy dostalo také k bývalému starostovi Prahy 11 a členovi HPP11 Jiřímu Štylerovi.

„Vážená paní redaktorko, Hnutí pro Prahu 11 jsou spolupracující spolky, dříve občanská sdružení, Prahy 11. Hnuti pro Prahu 11 je tedy jejich politickým nástrojem, jehož cílem je prosazování jejich předmětů činnosti. Podle zákona politický subjekt proto tedy podává finanční výroční zprávu auditora o ověření roční závěrky s výrokem bez výhrad, kdy se jedná o certifikovaného auditora, a to k rukám Kontrolního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. To jsme učinili a nemám žádných zpráv, že by Kontrolní výbor při projednávání naší výroční zprávy shledal nedostatků. Volební kampaň Hnuti pro Prahu 11 byla financována z několika zdrojů: samotné členské příspěvky členů HPP11, ze strany spolupracujících subjektů a jednotlivců, příznivců, vše v souladu s obecně závaznými právními předpisy. Mnozí naši příznivci na své náklady zhotovili propagační materiály, kterými nás podporovali. Aktivní samostatnou činnost vyvíjela i jednotlivá sdružení, mezi nimiž bych jmenoval například Jihoměstský osvětový spolek, který podporoval své kandidáty, tj jeho podpora představuje vynaložené náklady cca 290 tisíc korun, a jehož úlohou je vytváření podmínek pro otevřenou komunikaci občanské společnosti s obyvateli Prahy 11, jakož i rozvíjení různých forem společenské činnosti dle svého poslání včetně vytváření vlastních materiálních předpokladů, tj. otevřené komunikace ve společnosti Prahy 11. Naše volební kampaň také probíhala kontaktním způsobem. Je velmi obtížné finančně vyjádřit stovky hodin práce stovek našich příznivců, resp. jejich aktivity. Vážená paní redaktorko, předpokládám, že v rámci Vaší profesionality, objektivity a vyváženosti uvedete ve Vašem budoucím článku přehled financování VŠECH kandidujících subjektů v komunálních volbách 2014 v Praze 11,“ uzavřel Štyler.

Kdo tedy platil celou kampaň, všechny billboardy, lavičky nebo tisk časopisu, zůstává dále záhadou.

Kampaň, kterou možná svět neviděl...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …