Přečtěte si: Dobrý den, něco vám neseme. Jak byla obviněna šéfka energetického úřadu

17.08.2015 13:51

Je pondělí 17. srpna 2015; je ráno, 9:30. Do budovy Energetického regulačního úřadu (ERÚ) vstupují detektivové Útvaru pro odhalování korupce a jdou vrátit personální materiály, které si kvůli vyšetřování vypůjčili. V 9:35 ťukají na dveře předsedkyně úřadu Aleny Vitáskové a předávají jí obvinění. Pár minut na to už ČTK vydává zprávu, že byla Vitásková obviněna. Detektivové si zprávu i její zveřejnění načasovali velmi precizně.

Přečtěte si: Dobrý den, něco vám neseme. Jak byla obviněna šéfka energetického úřadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Alena Vitásková vede ERÚ už nějaký čas, spadá pod ni kontrola zdrojů elektrické energie i tvorba cen. Dnes obdržela od protikorupční policie už druhé obvinění. Kvůli prvnímu – licencím na solární elektrárny železárenského gigantu Zdeňka Zemka, respektive jeho synů, je už obžalovaná. Nově detektivové z královéhradecké expozitury protikorupční policie Vitáskovou viní ze dvou trestných činů.

Policie se už nějaký čas zajímala o jmenování náměstků úřadu, především o bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou. Vyšetřování spustil Tomáš Prokeš z Klabavy, který kvůli jmenování Vesecké podal trestní oznámení. Předsedkyni ERÚ policie obvinila z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku a trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Část z textu obvinění je možné přečíst si v příloze tohoto materiálu.

„Těchto skutků se Ing. Alena Vitásková měla dopustit tím, že jako předsedkyně ERÚ dne 4. listopadu 2014 jmenovala na nově vytvořené místo místopředsedkyně ERÚ JUDr. Renatu Veseckou, Ph.D. Podle závěrů kriminalistů ÚOKFK tak měla jednat zcela v rozporu s energetickým zákonem, neboť JUDr. Renata Vesecká, Ph.D. nesplňuje zákonem stanovenou podmínku pro výkon funkce místopředsedkyně ERÚ – uloženou povinnost mít nejméně 7 let praxe v oboru energetiky a z toho 3 roky v řídící nebo vedoucí funkci,“ oznámil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Obvinění A. Vitáskové ZDE

Podle závěrů vyšetřovatelů byla České republice způsobena škoda ve výši nejméně 1 056 033 Kč spočívající v platu vypláceném Renátě Vesecké i s povinnými odvody zaměstnavatele za zaměstnance. Trestní stíhání Aleny Vitáskové je vedeno na svobodě. Dozorujícím státním zástupcem je Kamil Špelda z Okresního státního zastupitelství v Jihlavě.

Zřejmě v reakci na policejní vyšetřování Vitásková v průběhu minulého měsíce odvolala svého prvního místopředsedu Otto Golda, který dokonce dostal výpověď z úřadu. Veseckou pak Vitásková jmenovala ředitelkou odboru druhoinstančních řízení ERÚ. Úřad zareagoval na Tomáše Prokeše, který rozjel vyšetřování, podáním jiného trestního oznámení a právní zástupce ERÚ Zdeněk Koudelka podal koncem července kvůli policejním šťárám na úřadu ústavní stížnost.

ERÚ i Vitásková se už několikrát nechali slyšet, že Renáta Vesecká podmínku sedmileté praxe v energetice splňuje, protože se zabývala kauzami souvisejícími právě s energetikou. S postupem policie úřad zásadně nesouhlasí.

„Je to přesně v tom gardu, v jakém nastoupilo těch 30 policistů, aby nám zabavili jmenovací dekret paní doktorky Vesecké. Je to naprosto neopodstatněné, neodůvodněné a je to podle nás naprosto účelová věc, která má za cíl zvýšit tlak na Energetický regulační úřad. Paní předsedkyně proti sdělení obvinění podá stížnost,“ zareagoval na obvinění předsedkyně ERÚ mluvčí Jiří Chvojka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …