Předposranost, návrat k bolševismu. Režisér Renč silně na obranu Dejdara

21.01.2013 13:54

Scenárista Jiří Stránský a režisér seriálu Zdivočelá země Hynek Bočan odsoudili herce Martina Dejdara kvůli jeho záměru volit ve druhém kole prezidentských voleb Miloše Zemana. Stránský i Bočan to uvedli ve společném prohlášení. Nad jejich slovy ale kroutí hlavou režisér Filip Renč. „Jejich unáhlenou reakci, navíc hysterickou a hloupou, v jejich věku nechápu,“ uvedl Renč pro ParlamentníListy.cz. Stránský se poté v pondělí odpoledne za svá slova Dejdarovi omluvil.

Předposranost, návrat k bolševismu. Režisér Renč silně na obranu Dejdara
Foto: martindejdar.com
Popisek: Herec Martin Dejdar

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Co se to děje na kulturní scéně, že kvůli veřejně vyslovené podpoře Miloše Zemana létají takové hromy a blesky? To, že herec Martin Dejdar podporuje a také bude volit Miloše Zemana, bylo známé už z jeho prohlášení na Zemanově webu. Tam již před časem uvedl: „Mne se nejvíc líbí Miloš Zeman. Jeho působení v politice mi bylo vždy sympatické."

Sympatie ostatně neskrýval ani nyní a to třeba při křtu DVD Zdivočelá země, kde řekl, koho bude volit: Miloše Zemana. Jenže to se velmi dotklo tvůrců seriálů Zdivočelá země.

„Člověk, který po sedmnáct let všude říkal, jak mu Antonín Maděra změnil život a myšlení a všechny názory, svou volbou pana Zemana jen potvrzuje, že všechno, co o Zdivočelé zemi říkal, byly jen kecy," uvedli ted´spisovatel a scenárista Jiří Stránský a režisér seriálu Zdivočelá země Hynek Bočan ve vyjádření, které poslali do redakce Lidových novin v neděli. Jenže reakce od samotného Dejdara na sebe nenechala dlouho čekat.

„Byl jsem zostuzen za svůj názor, zradil jsem prý roli Antonína Maděry," zareagoval herec v prohlášení po svém návratu ze Spojených států. Pouze prý řekl to, co si myslí. Právě v tom je podle něj princip Zdivočelé země - že lidé mohou vyjadřovat svůj názor.

Oni si snad myslí, že budu volit majora Zemana

„Jsem úplně v šoku, nechápu to. Nevím, proč jsem za to pranýřován. Možná mnozí mou větu o prezidentských kandidátech špatně přečetli a domnívají se, že bych volil majora Zemana," uvedl dále Dejdar. Zároveň upozornil, že pár jeho kolegů hrálo právě v tomto seriálu, stejně jako ve Zdivočelé zemi.

Dejdara šokuje „mediální hysterie, která se kolem volby hlavy státu strhla". On sám prý vždy podporoval pravici.

„Těžko tedy mohu být nařčen z toho, že jsem si ´zadal´ s bolševikem. Podepsal jsem Několik vět, cinkal jsem klíči na různých prostranstvích, stávkoval jsem v divadle, hrdě jsem v lednu '90 tleskal na Hradčanském náměstí prezidentu Havlovi. Mimochodem, zvolenému bolševickým shromážděním. Vždy jsem podporoval pravici, vždy jsem byl ochoten veřejně podpořit vše, co by ukázalo zrůdnost komunismu,“ zmínil.

Podle vyjádření Bočana a Stránského se ale domnívá, že oni dva budou volit Schwarzenberga. „Já jim to schvaluji," uvedl Dejdar. Na druhou stranu ale neopomněl dodat, že si Bočana se Stránským váží. „Přes to přese všechno, co se píše, přesto, že mi ta extra silná slova vhánějí slzy do očí, a přesto, že mě to nesmírně zraňuje, zcela otevřeně a veřejně říkám, že si pánů Hynka Bočana a Jiřího Stránského nesmírně vážím a mám je rád. Jako lidi i jako umělce. A je mi nesmírně líto, že už spolu nikdy nebudeme dělat a že oni se mnou končí. Připadá mi to poněkud zdivočelé," dodal pak populární herec.

Stránský začal couvat

Zajímavé ale je, že po jeho vyjádření začal tak trochu spisovatel Stránský couvat. V rozhovoru pro Týden.cz totiž přiznal, že si měl svůj názor nechat pro sebe. „Mne celá ta odezva mrzí. Tím pádem mě mrzí i způsob, kterým jsem to řekl. Nenapadlo mě, že to způsobí tuto odezvu,“ řekl a vysvětlil, že vyjádření poslal publicistovi Janu Urbanovi a on se rozhodl, že ho zveřejní.

„Mě se to Dejdarovo rozhodnutí prostě osobně velmi dotklo... Jeho jméno vedle Vondráčkové, Bílé... to je celé takové chucpe. Proto jsem to napsal,“ dodal Stránský pro Týden.cz a dodal, že už nyní jej zveřejnění názoru k Dejdarově volbě mrzí a chtěl by to celé "sprovodit ze světa". Svá slova k Dejdarovi dodatečně interpretuje tak, že je myslel obecně. Doslova uvádí: "Že jsem to myslel obecně v tom smyslu, že člověk, který vyznává určité hodnoty, se najednou nemůže přiklonit k Zemanovi, který žádá o podporu komunisty. K člověku, který všechny tyhle hodnoty popírá."

Renč: Je to perzekuce Martina

Jenže mezitím se podařilo ParlamentnímListům.cz získat vyjádření od režiséra Filipa Renče, jenž nyní dokončuje v České televizi pokračování seriálu Sanitka. Renč totiž také podporuje Miloše Zemana a nad prohlášeními obou pánů, tedy Stránského a Bočana, mírně řečeno vrtí hlavou.

„Na mne působí to vyjádření Bočana a Stránského jako antidemokratický krok, je to perzekuce Martina, dokonce bych řekl až návrat k bolševismu od těchto dvou pánů. Já plně stojím za Martinem Dejdarem a nechápu naivitu a hloupost Bočana se Stránským kvůli tomu, že někdo vysloví podporu jednomu ze dvou kandidátů. Vždyť je naprosto svobodná demokracie a každý si může zvolit, koho chce za prezidenta, navíc takového, kterého nominovali obyvatelé této země. Přece nemůžu někoho perzekvovat za to, že mám sympatie k jednomu kandidátu, k jednomu člověku, či k určité politické straně,“ zmínil velmi otevřeně Renč.

Namítl, že přece i režisér Hynek Bočan pracoval za minulého režimu, dostával zakázky v televizi. „Ať se každý podívá na vlastní máslo na hlavě. Ale hlavně Martin Dejdar to máslo na hlavě nemá, vždyť jen podporuje jednoho z prezidentských kandidátů veřejně zvolených. Ať se každý podívá na svou minulost, na to, co dělal, na to, koho volil a jak se kdysi choval, a pak hodí kamenem, když je úplně čistý, což v této republice asi není nikdo,“ zmínil dále pro ParlamentníListy.cz roztrpčeně Renč.

Rozhodně ale prý nechce vstupovat do nějakého souboje s režisérem Bočanem – i on si ho totiž váží. „Ale jejich unáhlenou reakci, navíc hysterickou a hloupou, v jejich věku nechápu. S jejich zkušenostmi a vzděláním nechápu takovou stupiditu, kterou vyřkli. Tedy v případě, jestli je to pravda a není to zkomolené médii,“ zmínil dále Renč.

Nemůže být jenom prezidentem pražské kulturní smetánky

„Víte, my jsme se asi ještě nevymanili z české předposranosti, strachu, jsme zmasírovaní kampaní pana Schwarzenberga, tím, že celá kulturní fronta stojí za panem Schwarzenbergem a všichni se bojí najednou vyjádřit svůj názor. Přitom oba dva jsou zkušení politici – jak Zeman, tak Schwarzenberg – a buďto se váha přikloní na jednu nebo druhou stranu, podle toho, jak to lidé cítí,“ poznamenal Renč a nakonec se zamyslel i nad tím, koho by měl vlastně prezident zastupovat.

„Prezident nemůže být jenom prezidentem pražské kulturní smetánky a celebrit. Musí to být prezident pro všechny lidi, pro obyčejný lidi, kteří pracují v dolech, mlékárně, v pekárnách, prodávají v potravinách, řídí kamiony atd. Prezident by neměl být podporovaný jenom kulturními celebritami. To odmítám. Myslím, že prezident by měl být podporovaný většinou národa a ne jen pár vybranými známými tvářemi z oblasti kultury,“ dodal.

Stránský: Stal se mi zkrat...

Jiří Stránský, který strávil část života ve vězení a vystupoval vždy proti komunistickému režimu, se pak krátce na to v rozhovoru pro Český rozhlas Dejdarovi omluvil. „Já se za to ne přímo kaju, ale omlouvám se, že jsem použil nesprávná slova... Nemá se to. Stal se mi zkrat, některé věci se ve zkratu dělat nemají,“ uvedl Stránský. Rozzlobilo ho prý  to, že se Dejdar rozhodl volit právě člověka, který prosil KSČM o hlasy. 

„To bylo všechno, to se mě hluboce dotklo. A kdybych býval použil svoji zkušenost a své stáří a počítal do padesáti, tak bych to býval asi napsal jinak,“ vysvětlil. Doufá ale, že Dejdar jeho pohnutky pochopí. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …