Překvapivé: Šéf Frekvence 1, se kterým Zeman mluvil ze špitálu, skončil

08.02.2023 14:05 | Kauza

Konec dvacetiletého působení. Známý moderátor Luboš Procházka oznámil svůj konec na pozici šéfredaktora rádia Frekvence 1. Ve svém prohlášení na sociálních sítích naznačuje neshody s vedením. Nakolik celá věc souvisí s prezidentskými volbami a vyhrocenou atmosférou po volební kampani nevíme. Podle našich informací šlo o rychlý a nečekaný odchod a vše se odehrálo pár desítek hodin po skončení prezidentských voleb. Podle našich informací byl nenadále rychlým koncem moderátora šokován i prezident republiky, který mu těsně předtím poskytl rozhovor. Procházka byl jediný, kdo před časem přinesl interview se Zemanem během jeho pobytu v Ústřední vojenské nemocnici.

Překvapivé: Šéf Frekvence 1, se kterým Zeman mluvil ze špitálu, skončil
Foto: Archiv L. Procházky
Popisek: Luboš Procházka během rozhovoru s prezidentem Milošem Zemanem

Dlouholetý šéfredaktor a známý moderátor rádia Frekvence 1 na této stanici skončil. Luboš Procházka se ke konci svého dvacetiletého působení v jedné z nejvýraznějších rozhlasových stanic v zemi vyjádřil až nyní na svém facebookovém profilu.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21912 lidí

„20 let vztahu s ,manželkou' jménem Frekvence 1, 20 let intenzivní práce. Neuvěřitelné projekty, cesty a rozhovory... A především práce s mnoha skvělými kolegy. Tohle bouřlivé ,manželství' teď ale dospělo do situace, která se prostě stává,” uvádí k celé věci Luboš Procházka na svém oficiálním profilu na Facebooku.

Popisuje, že dle svých slov už nějaký ten měsíc cítil, že jsou s „manželkou" ve vztahu unavení a potřebují se nadechnout. „A tak jsme si naordinovali odpočinek. Jestli natrvalo nebo jen na čas, ukáží další týdny a měsíce,” konstatuje a jeho slova napovídají, že i přes probíhající práci v průběhu volební kampaně cítil, že něco není v pořádku.

„Odstoupil jsem po volbách po čtyřech letech z postu šéfredaktora zpravodajství Frekvence 1! S vědomím, že za sebou společně s kolegy necháváme obrovský kus práce. Poslední tři roky jsme prožili covid, dvoje náročné volby, válku... Psychické vypětí se podepsalo na každém z nás, ale to bychom nebyli dobrými novináři, abychom vše nezvládli. Kolegové teď budou pokračovat v nastavené práci a já si budu přát, aby se jim nadále dařilo,” píše smířlivě. 

Těsně předtím, než jeho letité angažmá na Frekvenci 1 skončilo, přitom zaznamenal mimořádný úspěch, když ještě během volební soboty zrealizoval exkluzivní rozhovor s prezidentem Zemanem, který živě vysílala i zpravodajská stanice CNN Prima News. „Jako velké finále pro sebe považuji společné vysílání rozhovoru s prezidentem Milošem Zemanem pro Frekvenci 1 a CNN Prima News ze soboty 28. ledna. Živý rádiový rozhovor živě přenášela televize. Ještě teď tomu nevěřím,” uvádí k tomu ve svém vyjádření.

„Vím, že mnoho z vás tato zpráva překvapila či překvapí, ale chtěl jsem o ní informovat všechny. Ale to podstatné: Chci a budu nadále pracovat v médiích a věřím, že vám brzy budu moci říci více. Děkuji všem za podporu a brzy naslyšenou či na viděnou. A moje milá F1, drž se. O svém rozhodnutí jsem v minulých hodinách informoval všechny důležité lidi ve svém okolí, ale také prezidenta republiky Miloše Zemana či premiéra Petra Fialu, se kterými jsem v rádiu vedl pravidelné rozhovory v rámci Prezidentských a Premiérských pressklubů,” vzkázal v závěru prohlášení Luboš Procházka.

Celé prohlášení je formulováno klidně a shovívavě vůči svému dnes již bývalého zaměstnavateli, ovšem z jeho nedávné práce i veřejného vystupování je patrné, že z jeho strany o žádný dobrovolný konec nešlo. Avizoval například, že by rád pokračoval v Prezidentských pressklubech s nově zvolenou hlavou státu. Podobně již několik let vede i Premiérské presskluby, dříve s Andrejem Babišem, dnes s Petrem Fialou, ale i dalšími členy současné vládní koalice. Tradice rozhovorů s prezidentem Zemanem ze zámku v Lánech trvala od roku 2018, kdy Procházka pořad přebíral po Luboši Xaverovi Veselém, který z rádia odcházel. Luboš Procházka byl také první a jediný, kdo živě po telefonu ve vysílání hovořil se Zemanem během jeho předloňské hospitalizace. S premiérem Fialou pak pravidelné presskluby vedl prakticky od jeho nástupu do funkce v lednu 2021.

Nakolik se jednalo o možné neshody v řízení či směřování Frekvence 1 a nakolik o možné politické přesahy s ohledem na výsledek voleb nového prezidenta není jasné. Jisté je, že vzhledem k práci v uplynulých letech s Lubošem Procházkou neměli problém žádní politici a často k němu do studia chodili ministři a další vysocí představitelé státu napříč politickým spektrem a sám Procházka ještě nedávno veřejně mluvil o budoucích plánech.

Moderátor svůj konec na Frekvenci 1 více komentovat nechtěl. „Zatím k tomu nemůžu říci více, platí to, co jsem napsal ve statusu,” uvedl stroze Luboš Procházka pro ParlamentníListy.cz.

Redakce PL však získala komentář hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, který byl již o všem samotným Procházkou informován, stejně tak prezident. „Je to překvapující informace a nezbývá než popřát: Dobrou noc a hodně štěstí!” uvedl mluvčí v narážce na známý americký film stejného názvu, který pojednává o „honu na čarodějnice” a tzv. Mccarthyovských procesech v USA během studené války a snaze za každou cenu všude najít a potrestat sympatizanty s komunismem. Toto období bývá přirovnáváno k politickým procesům ve východním bloku, byť s méně drakonickými tresty. Právě mediální zpravodajství pomohlo tento „hon na čarodějnice” zastavit. 

 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Novodobá 50 sátá leta jako když švihne , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTravolta65 , 08.02.2023 15:42:22
Už to ani svazáci a pohrobci komunistů neskrývají ! Fialenko zatím využívá jejich služeb ,jako to dělala za své vlády Merklová .Nakonec ji za to svrhli a ujali se při posledních volbách moci !Tak taky dopadne Fialenko a jeho tlupa !Už by měli bystřit !

|  8 |  0

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…