Prezident není diplomat. A USA nejsou náš jediný klíčový spojenec... Táňa Fischerová a další ke střetu Zemana se Schapirem

07.04.2015 20:05

ANKETA Vyjádření prezidenta Miloše Zemana o tom, že velvyslanec Spojených států amerických Andrew Schapiro má dveře na Hrad zavřené, vyvolalo na politické scéně poprask. Třeba premiér Bohuslav Sobotka to nepovažuje od Zemana za adekvátní reakci. Stejně tak ani ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD). O Zemanových slovech se hovořilo dnes dokonce i ve sněmovně a zítra se o jeho cestě do Moskvy bude rozhodovat na vládě. Jak ale vše vidí osobnosti veřejného života?

Prezident není diplomat. A USA nejsou náš jediný klíčový spojenec... Táňa Fischerová a další ke střetu Zemana se Schapirem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalá poslankyně a šéfka Klíčového hnutí Táňa Fischerová

Miloš Zeman rozčeřil politické vody a opětovně vyvolal vášně. Jde samozřejmě o jeho vyjádření na konto velvyslance Spojených států amerických Andrewa Schapiro. Hlava státu totiž o něm v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekla, že má dveře na Hrad zavřené. Zeman argumentoval slovy, že důvodem k takové reakci mu byly ambasadorovy výhrady k jeho plánované cestě do Moskvy na oslavy výročí konce druhé světové války. Schapiro totiž zmínil, že když Zeman bude jediným vůdčím představitelem státu EU, který bude v Moskvě z pódia sledovat vojenský pochod, tak to bude možná "prekérní".

Většina oslovených českých politiků se ale nad reakcí hlavy českého státu o zavřených dveřích přinejmenším pozastavila. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nebyla reakce Zemana adekvátní. Zemana za jeho výrok kritizoval i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Já bych přirozeně uvítal, kdyby přístup pana prezidenta obecně k zahraniční politice a k diplomacii byl o něco více profesionální. Domnívám se, že reakce prezidenta Zemana nebyla adekvátní vzhledem k tomu, jak se vyjádřil americký velvyslanec," řekl v pondělí premiér. „Říkáme, že chceme, aby spolu všichni mluvili. Neměli bychom nikomu takto zavírat dveře,“ uvedl naopak Zaorálek.

Kalousek se stopkou pro Zemana neuspěl

Nezůstalo jen u toho. O Zemanových slovech a jeho cestě do Moskvy se totiž hovořilo v úterý i v Poslanecké sněmovně, kde předseda klubu TOP 09/STAN Miroslav Kalousek chtěl prosadit návrh, aby dolní komora uvedla, že si váží padlých sovětských vojáků, ale se Zemanovou účastí na přehlídce nesouhlasí. Bod ale Kalousek do programu schůze neprosadil.

Jak se však na celou melu dívají umělci a další osobnosti veřejného života?

Tak třeba někdejší politička, herečka a moderátorka Táňa Fischerová se ParlamentnímListům.cz svěřila, že o Zemanově cestě a jeho slovech přemýšlela ze všech možných stran. K čemu dospěla?

„Myslím si, že celá věc začala u pana velvyslance Schapira, že přece jenom to byl on, kdo byl málo diplomatický. Prostě, kdyby on svá slova lépe zabalil do formulací, že mu nepřísluší se k tomu vyjadřovat, tak by to bylo lepší. Diplomat je diplomatem právě proto, že užívá diplomatickou řeč a není vždycky zcela otevřený. Prostě pan Schapiro mohl být ve svém vyjádření diplomatičtější, i když zmínil, že je otevřený v této věci stejně jako Miloš Zeman,“ pronesla Fischerová.

„Druhou věcí ovšem je, k čemu se to vztahuje. I já si myslím, že Miloš Zeman mohl najít jinou cestu, jak do Moskvy jet. Vždyť přece zrovna nemusí být na oné vojenské přehlídce. Ideální je podle mne přístup Angely Merkelové, která tam jede den poté a jen věncem uctí životy obětí. Nepovažuji tyto přestřelky za důstojný konec druhé světové války, kdy se navíc k tomu ještě ukazuje, jak se zbrojí a jsme ´připraveni´. Pořád to jsou ramena síly, podobně jako bývávaly přehlídky za minulého režimu,“ zmínila pro ParlamentníListy.cz dále Fischerová.

Fischerová: Proč se pořád říká, že USA jsou naším klíčovým spojencem?

Nelíbí se jí, když se namísto opatrné výměny názorů používá starý zákon oko za oko a zub za zub. „Tím se nikam nedostaneme. Že není Miloš Zeman diplomat, tak to ukázal už mnohokrát. Právě on by se ale měl snažit o dobré diplomatické vztahy se všemi. Když něco není v pořádku, tak se k tomu používají diplomatická slova, anebo zákulisí. To ale Miloš Zeman nedělá. Je samozřejmě otázka, co jeho výrok znamenal. Tedy zda k němu chodí velvyslanci soukromě. To, že má pan Schapiro u něj zavřené dveře, jistě ovšem neznamená, že pan velvyslanec nebude zván na diplomatické akce. Je to prostě jen Zemanův bonmot, který ovšem není vhodný. Miloš Zeman tak vlastně namísto toho, aby dveře otevíral, tak je zavírá. To není úkolem prezidenta. Na druhou stranu nevím, proč pořád někdo říká, že Spojené státy jsou naším klíčovým spojencem. Snad jsme v Evropské unii a to je náš klíčový spojenec! Zjednodušovat to tedy na jednoznačný výrok, kdy se zdá, že snad máme jen jednostranné vazby, tak to se mi zdá také divné a zjednodušené,“ dodala Fischerová.

Známý chirurg Pavel Pafko zdůraznil, že než média začala spor přihřívat, měla si napřed zjistit, zda v této slovní bitce velvyslanec USA projevil názor vlády, anebo projevil svůj vlastní názor.

„V případě, že Schapiro projevil oficiální názor prezidenta USA nebo Spojených států, tak to měl tlumočit tak, že prezident či vláda Spojených států se na to dívá tak a tak. Pokud ale projevil svůj osobní názor, tak tady by asi nebylo vhodné, aby nějaký úředník - protože velvyslanec je úředník - projevoval výhrady vůči prezidentovi,“ sdělil ParlamentnímListům.cz překvapivě Pafko.

U reakce Zemana pak je podle jeho soudu důležitý ten fakt, zda má na Pražský hrad zavřenou cestu osoba pana velvyslance, či Spojené státy. „To je dost podstatný rozdíl. Ale co se týče samotné cesty Miloše Zemana do Ruska, tak se k ní jako soukromá osoba těžko mohu vyjadřovat. Nemohu říkat, kam má, nebo nemá pan prezident jezdit. Čili se tady zdržím komentáře, nepřísluší mi to komentovat, i když jsem jej jako volič volil,“ doplnil Pafko.

Ať si každý říká, co chce...

„Podle mne si každý může říci, co si myslí,“ reagovala na slova Zemana i Schapiro česká psycholožka, kritička, disidentka a jedna z prvních signatářek Charty 77 Dana Němcová. Prý by nerada v této slovní při dala palec dolů komukoliv.

„Já být Zemanem, tak bych do Ruska nejela. Ale co dělá Miloš Zeman, tak já s tím povětšinou nesouhlasím,“ řekla Němcová a dále se nechtěla o tomto tématu bavit, neboť je prý již důchodkyně a jsou podle ní jiní „povolaní“, kteří by měli k tomuto tématu hovořit.

Sexuolog Radim Uzel se nad dotazy ParlamentníchListů.cz podivil.

„Já jsem tuto slovní válku nijak význačně nesledoval, neboť jsem pobýval posledních několik dní na Novém Zélandu. Když člověk pobývá na druhé straně zeměkoule, tak přestane sledovat evropské politické poměry. Ale toto je zajímavá informace...“ sdělil ParlamentnímListům.cz napřed Uzel. Když si nechal celou záležitost vyvětlit, tak dodal:

„Myslím si, že většinou jsou podobné výroky jako vždy trošku prvosignální: Něco se řekne, ale je to myšleno jinak. Nesmí se to takto rozpitvávat. Zavřené dveře na Hrad velvyslanec těžko může mít, i když do jaké míry může velvyslanec cizí země požádat o slyšení u prezidenta, tak to nevím. Ale s těmi zavřenými dveřmi bych to neviděl tak divoce."

„A jedou tam Maďaři?“ otázal se Uzel k cestě Zemana do Moskvy. „Pokud vím, tak Maďaři jsou - nebo byli - ještě více proruští nežli Zeman. Podívejte se, já mám ale dojem, že prezident je natolik suverénní, že si může jezdit, kam chce. Já bych to neviděl nijak tragicky, jeho cesta do Moskvy tak dle mého soudu nehrozí žádným mezinárodním konfliktem. Když on sám vidí, že je vhodné tam jet, tak ať tam jede! Já bych jej za to nekritizoval. Třeba tam má ještě jiné věci k projednání, o kterých nemusíme vědět. Běžným lidem to podle mne nepřísluší komentovat,“ dodal na konto Zemanovy cesty Uzel.

Jahelka: Jenom se tomu usmívám

"Zpívající právník" Ivo Jahelka je přesvědčen o tom, že jde „o bouři ve sklenici vody“. „Já se těm slovním přestřelkám jenom usmívám a nedělám z nich žádný závěr. Je to pro mne marginální záležitost a žádný problém bych z toho nedělal,“ uvedl Jahelka jak na vyjádření Zemana o americkém ambasadorovi, tak i o slovech Schapira na vrub Zemana.

Z jeho pohledu by ale Zeman do Moskvy jet neměl. „Kdybych byl v pozici Miloše Zemana já, tak bych tam nejel 9. května, ale tak o den, či dva později podobně jako Merkelová. Nevím ale, jestli tady nejde pouze o bouři ve sklenici vody,“ dodal Jahelka s úsměvem.

Bývalý ředitel Národní knihovny Tomáš Böhm, který před měsícem rezignoval na svoji funkci, pak hovořil obdobně.

„Nemyslím si, že v tomto sporu někdo pochybil. Spíš si myslím, že je to špatné pochopení slov na jedné i druhé straně. Pan Schapiro přece řekl, že cesta Miloše Zemana může být ´poněkud prekérní´, ale že nechce panu prezidentovi něco diktovat, přesněji říkat mu, co má nebo nemá dělat. Jen vyjádřil svůj názor, že možná bude Zeman jediným představitelem státu Evropské unie na tribuně sledovat vojenskou přehlídku ruské armády, což možná bude poněkud prekérní. Na druhé straně vyjádření pana prezidenta o zavřených dveřích je třeba vnímat jako jeho bonmot. On ty bonmoty používá rád. Nemyslím si ale, že kdyby došlo k nějaké zásadní situaci, tak že by pan prezident pana Schapira na Hradě nepřijal nikdy. Člověka napadne, když se o této slovní při takto v médiích rozsáhle diskutuje, zda se tím nezakrývají jiné věci, které by spíše bylo záhodno diskutovat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Böhm, který byl také kdysi generálním ředitelem vydavatelství Ringier ČR.

I Böhm má ale pocit, že kdyby Miloš Zeman přistoupil k cestě do Ruska podobně jako Angela Merkelová, tak by celá záležitost mohla být "méně politicky horká".

Mluvit o zavřených dveřích je neadekvátní reakce

Nakonec se k tématu vyjádřil ještě herec Václav Vydra. „Nevím, proč by se pan velvyslanec Schapiro měl zdržet komentáře na cestu českého prezidenta do Moskvy. Má na to právo. Pan prezident měl jeho názor akceptovat a neměl reagovat způsobem, jakým reagoval. Říci cosi o zavřených dveřích je neadekvátní reakce,“ pronesl pro ParlamentníListy.cz Vydra. Také on se domnívá, že se měl Zeman zachovat stejně jako německá kancléřka.

„Tím, že pan prezident jede do Moskvy na vojenskou přehlídku, tak nějakým způsobem dává najevo svůj postoj, který se ne úplně ztotožňuje s postojem vlády, celé Evropské unie, a možná i většiny lidí,“ uzavřel Vydra.

Cestu prezidenta Miloše Zeman do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války v Evropě bude ve středu schvalovat kabinet.

Kabinet má návrh projednávat bez rozpravy

Vláda má návrh cesty projednávat bez rozpravy, a tudíž o něm pouze hlasovat, pokud ho některý z ministrů nenavrhne zařadit do sekce s rozpravou. Pokud ji kabinet neschválí, Zeman si bude muset návštěvu Moskvy zaplatit z vlastních prostředků. Cena cesty je vyčíslena na 600 tisíc korun, v částce ale nejsou zahrnuty náklady na armádní letecký speciál.

Rusko rozeslalo do světa 68 pozvánek na oslavy, které 9. května vyvrcholí vojenskou přehlídkou na Rudém náměstí. Podle zpráv ruského tisku je jistá přítomnost prezidentů České republiky, Běloruska, Kazachstánu, Tádžikistánu, šéfů separatistické Abcházie a Jižní Osetie, prezidentů Indie, Číny, Jižní Afriky, KLDR, Vietnamu a Kuby. Očekávají se i vůdci povstaleckých území na východě Ukrajiny.

Z evropských státníků se ruská média zmiňují kromě Zemana jen o prezidentovi a premiérovi Řecka. Dříve se v seznamu hostů objevovalo i jméno kyperského prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …