Primátor z ODS se omluvil, že nazval Zaorálka zm*dem. ČSSD to nestačí

09.01.2013 16:04

Kauza olomouckého primátora Martina Novotného (ODS), jenž se na podporu prezidenta Václava Klause nedávno pustil do Lubomíra Zaorálka (ČSSD), kterého nazval nelichotivým výrazem, dále pokračuje. ČSSD teď primátora v otevřeném dopise vyzvala k omluvě. Novotný připouští chybu, nicméně od svého výroku se příliš nedistancuje. Politolog se domnívá, že by Zaorálek mohl podat trestní oznámení pro pomluvu.

Primátor z ODS se omluvil, že nazval Zaorálka zm*dem. ČSSD to nestačí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Novoroční projev prezidenta Václava Klause opět rozdělil společnost na jeho příznivce či odpůrce. Místopředseda ČSSD a Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek pak v České televizi prezidentova slova shrnul do jediné věty: „Stále žijete nad poměry a nepracujete, to bylo základní poselství. Aby šel Václav Klaus do sebe, to pravděpodobně by bylo opravdu chtít po něm příliš.“

Zaorálek je zm*d

Reakce ze strany ODS na sebe nenechala dlouho čekat. Jednoznačně nejostřejší slovník na obranu hlavy státu však použil olomoucký primátor Martin Novotný. Ten na svém facebookovém profilu doslova uvedl: „Dnešní reakce Zaorálka na poslední Klausův prezidentský projev mě jen utvrdily v tom, co si o LZ myslím dávno. Je to zmrd. Ti verbálně úzkostliví nechť prominou, ale jiný terminus technicus neznám,“ napsal před pár dny primátor.

Primátor připouští pochybení, ale…

Ačkoliv šéf olomoucké radnice nejprve popřel, že by mu ujely nervy, nyní tvrdí něco jiného. „Napsal jsem tu krátkej comment na fcb, a to slovo mi skutečně ujelo. Že to bylo určeno k tomuto typu veřejné komunikace, je jasné,“ napsal opět na Facebooku Novotný s tím, že poté, co zveřejnil svůj komentář k Zaorálkovi, dostal řadu mailů, v nichž bylo podobných slov, jakým tituloval Zaorálka, několik tisíc. Dokonce mu prý v těchto emailech bylo vyhrožováno i smrtí.

Kromě urážky Zaorálka Novotný ještě stihl naštvat i kritiky amnestie, když je nazval masturbanty. Místopředseda sociálních demokratů Zaorálek nejprve vyzval olomouckého primátora k diskusi s občany třeba na Horním náměstí v Olomouci, posléze však otočil. „Poté, co jsem zjistil, jaké výrazy vůči mně použil, mohu jen konstatovat, že se z jakékoli slušné debaty vyloučil. Pokud se nedistancuje od těchto výroků a neomluví se mi, nemám s ním o čem mluvit,“ řekl Zaorálek.

Ve vyjádření pro MF Dnes se Novotný za svá slova omluvil. „Pokud jsem tím někoho urazil, omlouvám se. Cílem však nebyla veřejná komunikace. Příště si dám pozor na formu, nikoli však na obsah,“ sdělil Novotný.

ČSSD s takovouto omluvou spokojena není

Olomoucké zastupitele za ČSSD však Novotného částečné nasypání si popela na hlavu zřejmě neuspokojilo, jelikož následně sepsali otevřený dopis adresovaný olomouckému primátorovi. V něm požadují jeho důstojnou omluvu. „Ať už jste autorem předmětných vulgárních slov jako soukromá osoba, nebo primátor našeho města, žádáme Vás o to, abyste se našim spoluobčanům důstojným způsobem veřejně omluvil za formu svých výroků, které tentokrát daleko přesáhly rámec jakékoli politické kultury. V opačném případě si jen těžko dokážeme představit, že někdo s takovým přístupem k diskusi bude stát v čele tak kulturního města, jako je právě Olomouc. Věříme proto, že své výroky Olomoučanům náležitě vysvětlíte,“ píší v otevřeném dopise primátorovi olomoučtí sociální demokraté.

Mnoho lidí Novotného podporuje

Řada Novotného sympatizantů se však nedomnívá, že by se měl primátor dále omlouvat. Jak je patrné z jejich vyjádření na Facebooku, mnoho lidí Novotného slova směrem k Zaorálkovi a kritikům amnestie dokonce uvítalo a vyjadřují mu podporu. „Je dobré nazývati lopatu lopatou, rýč rýčem, kladivo kladivem, majzlík majzlíkem,“ uvedl například jeden z diskutujících.

Politolog: Facebook není soukromá záležitost

Podle politologa Rudolfa Kučery Facebook není soukromá záležitost, ale jde o veřejný komunikační prostor. „Čili všechno, co na této sociální síti je k dispozici, je veřejně dostupná informace a politik zde musí postupovat úplně stejně jako v jiných médiích. I výrok na Facebooku je žalovatelný a Zaorálek by na pana primátora mohl klidně podat trestní oznámení pro pomluvu na veřejného činitele,“ uvedl ParlamentnímListům.cz politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

Přestože již léta odborníci usilují o to, aby pomluva nebyla řešena v rámci trestněprávního řízení, ale v občanskoprávním řízení, zatím stále zůstává platnou součástí trestního zákona. Zda v této věci nakonec dojde i na trestní oznámení, v tuto chvíli není jasné. Obvinění kvůli pomluvě však už stálo místo třeba policejního prezidenta Petra Lessyho.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…