Primátorka Krnáčová prý podá trestní oznámení na Matěje Stropnického

18.03.2015 12:00

VÍME PRVNÍ Podle informací ParlamentníchListů.cz od dvou zdrojů z pondělní koaliční rady na pražské radnici se chystá primátorka Adriana Krnáčová (ANO) podat trestní oznámení na svého náměstka Matěje Stropnického ze Strany zelených kvůli zadání právních posudků.

Primátorka Krnáčová prý podá trestní oznámení na Matěje Stropnického
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová

O co jde? Podle dvou zdrojů z pondělní koaliční rady primátorka Krnáčová řekla, že podá trestní oznámení na náměstka Matěje Stropnického, protože zadal právní analýzy na právní předpisy Prahy. Tato dvoudenní analýza přišla podle našich informací na částku přesahující dvě stě tisíc korun.

Stropnickému podle našich zdrojů došlo, že „přestřelil“, a pak se prý navíc měl snažit nutit úředníky, aby antidatovali zadání tak, aby částka nevypadala hrozivě a rozložila se do jednoho měsíce. Což by znamenalo, že úředníky fakticky nutil k podvodnému jednání. Podobný výklad chování potvrdil i nejmenovaný úředník radnice. „Ano, vnímalo se to, jak popisujete,“ sdělil.

Vztahy mezi Stropnickým a Krnáčovou jsou napjaté již delší dobu. „Někde v jeho výchově se stala chyba. Má nedostatek pokory, zkušeností. Pro mě je velice těžké mu něco vysvětlovat. Řízení magistrátu není sport nějakého aktivisty. To je práce na celý úvazek,“ zkritizovala mladého Stropnického Krnáčová již před týdnem.   

„Včera jsem Radě HMP navrhla, aby uložila ředitelce magistrátu prověření podezření na spáchání trestného činu. Podezření se týkalo postupu při objednávání právních služeb v souvislosti s řešení PSP (stavebních předpisů, pozn. red.). Rada tento návrh přijala a uložila ředitelce magistrátu, aby do 24. března 2015 informovala Radu o výsledku prověřování. Pokud výsledky prověřování potvrdí podezření na spáchání trestného činu, je ředitelka povinna zpracovat a podat trestní oznámení,“ sdělila ParlamentnímListům.cz primátorka Adriana Krnáčová. 

Stavební předpisy: zmatky a chaos

„Zmatky kolem PSP vytváří nejistotu ohledně plánování projektů. Nově připravované projekty může taková nejasnost výrazně zbrzdit,“ tvrdí generální ředitel FINEPu Tomáš Pardubický. Podobný názor má i ředitel a jednatel YIT Stavo Vladimír Dvořák. „Neplatnost Pražských stavebních předpisů se v každém případě projeví negativně na rozvoji developerského trhu,“ varuje Dvořák. Podle předsedy představenstva Central Group Dušana Kunovského je nejasná budoucnost tohoto předpisu pro fungování trhu zcela destruktivní.

Policie si navíc před několika týdny vyžádala z pražského magistrátu materiály o Pražských stavebních předpisech, řekla mluvčí magistrátu Petra Hrubá. Korespondenci s magistrátem mají předložit i další instituce, které s ním o předpisech komunikovaly. O tom, že je kvůli předpisům podáno trestní oznámení, se spekulovalo už v prosinci, bývalý primátor Tomáš Hudeček to tehdy odmítl. Pražské stavební předpisy jsou prováděcí vyhláškou stavebního zákona, v platnost vešla loni v říjnu. Ministerstvo pro místní rozvoj její platnost ale pozastavilo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …