Přišel a řekl ,,podívejte se na Facebook". Tak odešel Klaus ml. Zní i jiné věci

23.03.2021 14:24

Zakladatel Trikolóry a poslanec Václav Klaus svým oznámením o ukončení politické kariéry a stažení se z veřejného života nepřekvapil jen veřejnost a příznivce. Šokováni byli prohlášením svého předsedy i spolustraníci a političtí partneři. Redakce získala další interní informace, které vykreslují okolnosti Klausova politického konce.

Přišel a řekl ,,podívejte se na Facebook". Tak odešel Klaus ml. Zní i jiné věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

Osobní důvody, zklamání z vývoje české politiky i nemožnosti cokoli prosadit. Takové jsou či mohou být příčiny, které vedly Václava Klause mladšího k oznámení svého konce v politice.

V úterý před polednem, pár hodin před zahájením další schůze Sněmovny překvapil Václav Klaus svým nejnovějším vyjádřením na facebooku. Oznámil v něm odchod z čela vlastního hnutí a konec veřejného života. Zdůvodnil to veskrze osobními důvody, absencí energie a síly do dalšího politického boje. 

Anketa

Je dobře, že mají být na covid testováni všichni zaměstnanci i OSVČ?

39%
61%
hlasovalo: 8163 lidí

Jen pár hodin před tím sdílel Klaus na tomtéž profilu žádost premiéra o další prodloužení nouzového stavu, o čemž má v pátek Sněmovna rozhodovat. Doplnil k tomu, že řešením je snad jen rozpustit Sněmovnu a okamžitě vypsat volby. „Takhle to dál nejde,“ dodal k tomu.

Předchozí příspěvky, které byly jen o několik málo hodin starší, ovšem žádnou tendenci chystaného konce v politice naznačovat nemusely a Klausovi kolegové též mluví o tom, že na nedávných poradách o ničem podobném též nepadla řeč. Podle informací redakce nevěděli o záměrech šéfa Trikolóry ani jeho partneři, vedení Svobodných a Soukromníků, s nimiž se nedávno Trikolóra dohodla na společném volebním postupu, aby netříštila síly na pravé straně politického spektra.

O to víc byli všichni v šoku. „Vašek přišel do kanclu a řekl: ‚Podívejte se ke mně na facebook.‘ Tím nám to oznámil, nikdo to nečekal a už vůbec o tom nevěděl,“ sdělil redakci zdroj zevnitř Trikolóry.

Jiný zdroj se naopak rozmluvil o tom, že pozornému oku nemohla uniknout sdělení mezi řádky, která se prý v nedávné době dala vyčíst z Klausových komentářů a příspěvků. 

„Ten, kdo pozorně sledoval jeho vyjadřování v poslední době a četl jeho pravidelné komentáře, mohl tušit, že se v něm něco odehrává. Naznačoval, že se už nedá nic dělat, že je to marná snaha atd. Takže to sice oznámil bez konzultace s kýmkoli, nikoho předem nevaroval a nechal to i své nejbližší kolegy přečíst z facebookového statusu, ale evidentně to v něm nějakou dobu zrálo. Možná šlo o hromadění negativních emocí a zklamání z vývoje společnosti a politiky a teď to v něm bouchlo, tak to všechno sepsal a vypustil na sítě. Možná si časem uvědomí, co udělal a bude ho to štvát, ale pochybuji, že by to chtěl brát zpátky. Je to škoda, ale emoce do politické praxe nepatří,“ uvádí pro PL důvěryhodný zdroj z politických kuloárů.

Co na rozhodnutí svého dnes už bývalého lídra říkají členové a funkcionáři Trikolóry, kterou Václav Klaus založil v červnu 2019 po svém vyloučení z ODS?

Místopředseda Trikolóry Jan Tesař informoval, že situací se bude zabývat předsednictví hnutí, které se sejde v úterý v 18 hodin. „Do té doby se nebudeme vyjadřovat,“ uvedl Tesař. 

„Je to špatná zpráva, ale zároveň i dobrá. Tento krok otevírá nové možnosti,“ konstatoval pro PL známý člen Trikolóry a publicista Petr Štěpánek.

Václav Krása, který je expertem hnutí Trikolóra pro sociální věci a současně předseda Národní rady  osob se zdravotním postižením, byl Klausovým rozhodnutím překvapen. 

A to přesto, že od jiných lidí z hnutí prý slyšel, že Klaus v minulosti v soukromí mluvil o tom, že mu schází energie. Že se rozhodne pro takto razantní řešení ovšem Krása neočekával. 

„Pro Trikolóru je to určitě problém. A teď bude na orgánech hnutí, jak se s tím vypořádají,“ dodal Krása.

Krátce po Klausově oznámení se již ParlamentnímListům.cz podařilo získat reakci dobře obeznámeného zdroje, který se dlouhodobě pohybuje v okolí Klause mladšího, i jeho otce, bývalého prezidenta.

„No, ono je to celkem logické. Starý Klaus mu moc důvěry nevyjádřil a vzhledem k tomu, že to Trikolóře moc nešlo, se není čemu divit. Zas tak nečekané to není. Otevírá to spoustu možností a otevírá to prostor pro jiné lidi, kteří se hlásí. Otevírá to možnost ke slučování nejrůznějšího druhu,“ prozradil ParlamentnímListům.cz důvěrný zdroj blízký prostředí mladého i starého Klause. Další zdroj z vedení Trikolóry dosvědčil, že se nejedná o žádnou krádež účtu na sociálních médiích a za rozhodnutím jsou skutečně vážné osobní důvody. Do jaké míry bude rozhodnutí platné, se interně řeší.

Jedeme dál!

Petr Machovský, předseda hnutí v Praze, rozhodnutí předsedy Trikolóry velmi lituje. „Na druhou stranu musím jeho rozhodnutí akceptovat,“ dodává. Klausovi je podle něj třeba poděkovat za vše, co pro Trikolóru udělal.

„Na druhou stranu vím, že Trikolóra má spoustu schopných lidí a že hnutí bude nadále úspěšně bojovat o vstup do Sněmovny,“ dodává Machovský.

Radek Suchý právní expert Trikolóry (jako advokát známý například z kauzy ředitelky Kohoutové, žalované v „hidžábové kauze“) je rovněž překvapen a Klausovo rozhodnutí jej nepotěšilo. „Ačkoliv nejsme stranou jednoho muže, Václav Klaus mladší je velmi výrazným politikem a Trikolóru si mnoho lidí spojovalo právě s ním,“ připomněl.

Co bude dál se uvidí, ale jak Suchý připomněl, ve straně je řada vyprofilovaných odborníků. „Je to velmi čerstvé a osobně mě to velmi mrzí,“ dodal Suchý, kterého prý přivedl do politiky právě Václav Klaus.

Natálie Vachatová, jedna z nejvýraznějších tváří hnutí, dodala že rozhodnutí Václava Klause přišlo nečekaně ze dne na den. A překvapilo prý všechny.

„V každé situaci je třeba vidět současně příležitost. Trikolóra není stranou jednoho muže a teď to můžeme ukázat,“ věří kandidátka.

„Podpora a síla našich lidí v regionech, kterým záleží na naší zemi, mě naplňuje optimismem,“ dodala Vachatová s tím, že Trikolóra jede dál.

Petr Rusek, expert Trikolóry na průmysl, rovnou pro ParlamentníListy.cz uvedl, že je to pro všechny z Trikolóry šok. „Nic jsme netušili,“ ujistil.

Věří nicméně, že se odstupující předseda s lidmi v hnutí domluví, co dále. „Náš cíl- bránit normální svět- zůstává. Lidí, kteří chtějí žít „normální život“ je mnoho a proto bojujeme dál,“ ujistil.

Jak Václav Klaus svůj konec v politickém životě zdůvodnil? Zde je jeho vyjádření z facebooku v kompletním znění:

Po zralé úvaze jsem se rozhodl, že nepovedu Trikolóru do sněmovních voleb 2021, nebudu sám nikam kandidovat a ukončím veřejné aktivity.

Důvody jsou z drtivé většiny osobní.

V tom, co jsem hájil, jsem si jist, že šlo o věci nezbytné pro úspěšnou budoucnost republiky. Neměnil bych na tom ani čárku. Zeštíhlit stát, nechat lidi pracovat a žít. Bohatství vzniká z práce, ne z dávek a dotací. Hájení národní svrchovanosti, aby o této zemi rozhodovali lidé, kteří zde žijí. Obrana tradičních konzervativních hodnot, protože z nových ideologií často přichází jen teror, chudoba a vlády nových vyvolených. Snaha nežít v covidovém koncentráku.

To vše je pravda a silný a zásadový politický program a v naší zemi ho komplexně nikdo jiný přesvědčeně nehájí. Ovšem musí ho hájit někdo s politickým talentem a zejména obrovskou energií.

V létě 2017, těsně před volbami se mi rozpadla (ne mojí vinou) rodina a pozitivní energii víceméně od té doby prostě nemám. Dostal jsem mraky hlasů, ale z pozice naštvanosti, smutku či rozzlobenosti se politika dělat nedá, člověk musí vyvolávat naději a mít zcela pozitivní myšlení. Myslím, že to bylo vidět. Jasně, nějak jsem s tím bojoval – podpora lidí zavazovala. Podpora vycházející z toho, že hodnoty, které jsem hájil – jsou latentně většinové. Ale ztratil jsem vtip, někdy rozvahu, někdy se rozhodoval radikálně, kde byl na místě nadhled. Někdy naopak. A jste v tvrdém prostředí, kde Vám nikdo nic nedaruje. 

Do politiky jsem se dostal (sám trochu překvapeně), na základě obrovské podpory lidí, kdy jich statisíce čítávalo v pondělí můj pravidelný sloupek na Novinkách. Neměl jsem žádný plán, ani mecenáše. Povolební útěk ODS do levého proevropského středu – jsem považoval za chybu, respektive jiný politický směr a snažil se něco udělat. Objezdil jsem republiku dodávkou, setkával se s lidmi.

Trikolóra dosáhla v krajských volbách cca 3,4 % hlasů celostátně, má strukturu ve všech krajích, máme nějaké peníze na kampaň, ale něco nám chybí. Jasně, covid a nemožnost se setkávat nám hodně uškodil jaké mladé straně a tyhle okolnosti a tamhlety a v některých krajích nám místní kmotři posílali členy, aby nám tam škodili, a média nás nemají rádi, a málo vlivných lidí se stejnými názory se přidalo a blablabla – to je všechno pravda, ale to je vždy řešitelné. V tom není problém. Chyba je ve mně. Nemám energii a prostě nemůžu teď svolávat ostatní na zteč, když vím, že bych sám šel bez chuti. Všechno na světě je práce.

Kandidovat jen jakoby „proti Pirátům“ je stejně jako „proti Babišovi“ – politický nesmysl. Když chcete někoho porazit či ho oslabit – musíte sám posílit a strhávat lidi pod svůj pozitivní program. Že je někdo druhý takový nebo makový – to je program pro komentátory, ne pro lidi, co jsou na hřišti.

Svoláme, co nejrychleji celostátní sněm, abych se mohl i formálně vzdát funkce předsedy.

Ale toto není politický status, co se má stát a kdo má co dělat. Tohle je osobní rozhodnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …