Prohlášení radního, bývalého politruka, vyvolalo skandál

02.12.2012 20:10

Zatímco jeho volba na ustavujícím jednání zastupitelstva Karlovarského kraje minulý týden prošla v podstatě bez povšimnutí, jeho první mediální výstupy vyvolaly skandál. Komunistický radní pro oblast školství Václav Sloup se totiž v rozhovorech pro celostátní deníky nijak netajil svojí kontroverzní minulostí, ani svými záměry.

Prohlášení radního, bývalého politruka, vyvolalo skandál
Foto: P. Buchta
Popisek: V centru Karlových Varů se staví o stošest

Sloup se například v rozhovoru pro server Ihned.cz  otevřeně hlásí ke své minulé profesi a dokonce přiznává, že je na ní hrdý: Netají se ani tím, že byl kandidátem STB na spolupráci.  Od roku 1968 až do roku 1972 byl členem pohraniční stráže na Ašsku, tzv. 4. pohraniční roty. Kromě toho, že měl na starosti  výživu služebních psů, staral se také o výchovu vojáků. To je jeho jediná „odborná“ kvalifikace pro funkci, kterou díky vítězství KSČM v Karlovarském kraji získal. A nutno dodat, že až na vystoupení lídra strany Alternativa Jiřího Kotka, se nikdo proti pokračující koalici KSČM a KSČ na ustavujícím zasedání nevymezil. Vše proběhlo hladce. Až nyní na sebe Sloup upozornil sám.

Principy mravní a demokratické

Jeho minulost i záměr rušit některé střední školy v kraji pro nadbytečnost způsobily doslova poprask. Jako první se vůči němu vymezili zástupci karlovarských škol, pedagogové, vyučující společenské vědy, dějepis a český jazyk a vyzvali  hejtmana  kraje Josefa Novotného (ČSSD) i další radní v otevřeném dopise k zvážení možnosti vyměnit tohoto radního. Zdůrazňují přitom, že nejsou členy žádné politické strany a demokraticky respektují výsledky voleb i vůli voličů.

Jak ParlamentnímListům.cz sdělil bývalý student gymnázia v Ostrově Dominik Jandl, který nám stanovisko kantorů zprostředkovává,  k odeslání otevřeného dopisu vedou pedagogy především tyto důvody: „Není možné, aby v čele tak citlivého rezortu stál představitel strany, hlásící se ke komunismu,   který má za sebou navíc tak kontroverzní minulost. Signatáři dopisu si kromě principů demokratických váží také principů mravních.“

Horký víkend?

Jak se redakci podařilo zjistit, vedení kraje je celou situací zaskočeno, koaliční spolupráce ČSSD a KSČM zde totiž trvá několik let, bez větších problémů a s tichou podporou veřejnosti. Na dotaz, jak se k výzvě pedagogů staví, mluvčí kraje Andrea Bocková ParlamentnímListům.cz stručně odpověděla: „Stanovisko budeme mít pravděpodobně až v pondělí, hejtman je navíc služebně mimo republiku.“

ParlamentníListy.cz se snaží získat i stanovisko KSČM, oslovení členové buď neberou telefony, nebo slibují odpovědi později. Je však zřejmé, že nový  skandál obstaral vedení kraje i obou koaličních stran horký víkend. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …