Protikorupčníci v útoku. Přesvědčují senátory, aby nezvolili Koudelku ústavním soudcem

24.04.2012 18:09

Iniciativa Veřejnost proti korupci považuje Zdeňka Koudelku za nevhodného a nepřijatelného kandidáta na ústavního soudce, a proto se obrátili na senátory, aby pro něj nehlasovali. Jeho zvolením by prý byla vážně podlomena nezávislost a nestrannost této významné instituce, která je garantem ústavního a demokratického právního řádu naší země.

Protikorupčníci v útoku. Přesvědčují senátory, aby nezvolili Koudelku ústavním soudcem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Na poplach bije iniciativa Veřejnost proti korupci v souvislosti s kandidaturou Zdeňka Koudelky na ústavního soudce. Na všechny senátory se proto obrátila dopisem, v němž vyjmenovává důvody, proč by neměl být zvolen. V opačném případě by šlo o vážné podlomení nezávislosti a nestrannosti této významné instituce, která je garantem ústavního a demokratického právního řádu naší země.

„Pokud by byla schválena nominace Zdeňka Koudelky za soudce Ústavního soudu, považovali bychom to za selhání deklarované vůle senátorů a politických stran zastoupených v Senátu oslabit vliv korupce a politického klientelismu v České republice. Mimořádná odpovědnost v tomto ohledu připadá na senátory ČSSD, kteří svými hlasy rozhodnou, a tím potvrdí, nebo vyvrátí vážnost svých protikorupčních stanovisek a úmyslů a posléze i veřejných závazků po případných předčasných volbách,“ upozorňuje Veřejnost proti korupci.

V době opoziční smlouvy chtěl posílit roli velkých stran

Nynějšímu náměstkovi ředitele Justiční akademie v Kroměříži a bývalému poslanci ČSSD vyčítají především jeho působení na Nejvyšším státním zastupitelství ve funkci náměstka Renaty Vesecké v letech 2006 až 2011, čímž nese plnou odpovědnost za ohrožení funkčnosti státního zastupitelství, zejména při vyšetřování nejzávažnějších korupčních a hospodářských kauz (Mostecká uhelná, Gripeny, zakázky na ministerstvu obrany, Diag Human, IPB, Opencard a další kauzy, v nichž existuje zřejmě politický zájem věc nevyšetřovat).

Do doby jeho působení ve vedení NSZ spadá i účelová manipulace v případu vyšetřování kauzy tehdejšího ministra Jiřího Čunka. Za další důvody pro odmítnutí Zdeňka Koudelky považuje Veřejnost proti korupci také to, že se v době opoziční smlouvě v letech 1998-1999 podílel na novele volebního zákona, jímž chtěly ODS a ČSSD posílit roli velkých stran. Tuto novelu následně zrušil Ústavní soud jako protiústavní.

Opakovaně stál na straně prezidenta Klause

V roce 2006 podpořil Koudelka postup prezidenta Klause při odvolání předsedkyně Nejvyššího soudu ČR Ivy Brožové a označil jej za zákonný a v souladu s ústavou. I toto odvolání později zrušil Ústavní soud, neboť šlo o nepřípustný zásah moci výkonné do moci soudní. Prezidenta Václava Klause podpořil na rozdíl od většiny ústavních právníků a v rozporu s nálezem Ústavního soudu z roku 2009 i tehdy, když hlava státu nechtěla v rozporu s ústavou opakovaně ratifikovat Evropskou sociální chartu a Lisabonskou smlouvu.

Zdeněk Koudelka by v případě svého zvolení nahradil mezi ústavními soudci Elišku Wagnerovou, které v březnu vypršel mandát. Jde o druhý pokus prezidenta Klause, předchozího kandidáta, předsedu pražského městského soudu Jana Sváčka v únoru Senát zamítl. Ani Koudelka nemá své zvolení jisté navzdory svému členství v ČSSD, která má v horní komoře většinu.

Senátoři za ČSSD odpovídají většinou vyhýbavě

A senátoři zvolení na kandidátce sociální demokracie nejsou příliš sdílní ani v tom, jak budou sami hlasovat, ani zda budou přesvědčovat své kolegy. „Je to na rozhodnutí každého senátora a jeho osobní zodpovědnosti za volbu, proto nebudu nikoho z kolegů nijak přemlouvat, jak má hlasovat,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz senátor a stínový ministr školství Marcel Chládek.  

„Zajímavá informace,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz místopředseda Senátu Zdeněk Škromach na dopis Veřejnosti proti korupci, ale dál to už upřesnit nechce. „Já budu pana Zdeňka Koudelku volit. Názor těch, kteří si osvojují právo být jediný spravedlivý mne nenezajímá,“ naopak rezolutně reaguje pro ParlamentníListy.cz na dotaz senátor Jaroslav Palas.

Negativní postoj vysvětluje senátorům za ČSSD bývalý státní zástupce

„Veřejnost proti korupci ujistil, že mám na ´nevhodnost´ kandidáta Zdeňka Koudelku stejný názor. Opakovaně jsem se snažil svůj zcela zásadní negativní postoj ke jmenovanému vysvětlit i svým kolegyním a kolegům na schůzi našeho klubu a rozeslal jsem jim ho i písemně,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz nezávislý senátor Miroslav Antl, který byl zvolen na kandidátce ČSSD.

„Osobně Zdeňkovi Koudelkovi jako bývalý dlouholetý státní zástupce neodpustím jeho působení ve vedení Nejvyššího státního zastupitelství ČR, kdy rezort státního zastupitelství utrpěl nenapravitelné, respektive nezhojitelné, šrámy na své pověsti. Zdeněk Koudelka společně s Renátou Veseckou a Karlem Černovským zpolitizovali rezort, který by měl zůstat apolitickým a nezávislým,“ upozorňuje bývalý státní zástupce především na případ současného senátora Jiřího Čunka.

Podle Antla by mohl Koudelka škodit dál

„Obávám se, že by mohl tento kandidát i v pozici soudce či dokonce místopředsedy Ústavního soudu ČR škodit dál, když i dle svého vyjádření v Ústavně právním výboru Senátu stojí na straně Vlastimila Rampuly jako vrchního státního zástupce v Praze, a to i přes zjevný nesouhlas nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, ale i ministra spravedlnosti,“ konstatuje senátor.

„Jako ´legislativec´ a předseda Ústavně právního výboru Senátu mu vyčítám i jeho ´přílepky´ k různým zákonům, které ostatně ´odsoudil´ i samotný Ústavní soud, kam Koudelka, bohužel, reálně směřuje. Těch výhrad mám daleko více, ale tyto jsou pro mne zcela zásadní,“ dodává pro ParlamentníListy.cz senátor Miroslav Antl.

Kandidáti na ústavního soudce by měli být garantem dodržování Ústavy

Podle Veřejnosti proti korupci si ve světle posledních událostí na politické scéně nemůže Česká republika dovolit další personální hazard především v případě tak důležité instituce, jimž je právě Ústavní soud. Kandidáti na post ústavního soudce by měli naplňovat nejen požadavek odborné způsobilosti a trestní a etické bezúhonnosti, ale měli by především být garantem dodržování ústavy a hodnot právního státu proti účelovému sloužení práva politickým a jiným zájmům. A podle ní Zdeněk Koudelka tyto požadavky nenaplňuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …