Průšvih jihomoravské ČSSD! Mluví se o manipulaci se zakázkami a lidech kolem Sobotky

18.09.2013 19:00

Sociální demokracie čelí vážným obviněním. Jedná se o možné manipulace s veřejnými zakázkami, do nichž je podle informací ParlamentníchListů.cz zapleten šéf ČSSD v Jihomoravském kraji a spojenec Bohuslava Sobotky Václav Božek. Ten však nařčení popírá.

Průšvih jihomoravské ČSSD! Mluví se o manipulaci se zakázkami a lidech kolem Sobotky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

O tom, že je s veřejnými zakázkami v Jihomoravském kraji něco v nepořádku, informovala v posledních týdnech média v souvislosti se spory kolem napoleonské expozice na zámku ve Slavkově u Brna, která byla financována z evropských dotací. Autoři libreta výstavy si stěžují na to, že firma SKR stav, která zakázku realizovala, dodala nekvalitní exponáty. Obrátili se proto na brněnský krajský soud kvůli ochraně autorských práv a žádali uzavření výstavy. Soud to ale zamítl, a tak se odvolali k Vrchnímu soudu v Olomouci, který zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Brně. Ten však stížnostem nevyhověl, a tak se celá věc vrací zpět k olomouckému vrchnímu soudu.

Pomoc se zakázkami

Ke zmíněné firmě SKR stav má údajně blízko předseda sociálních demokratů v Jihomoravském kraji, náměstek jihomoravského hejtmana a člověk, který je považován za blízkého spojence Bohuslava Sobotky, Václav Božek. Ten se měl přičinit o to, aby zakázku získala právě společnost SKR stav, s jejímž jednatelem Petrem Skřivánkem se dobře zná, ačkoliv tvrdí, že jejich vztahy nejsou nijak nadstandardní.

„Je členem vyjednávacího výboru regionální rady Jihovýchod, což je orgán rozhodující o udělení evropských dotací. Když se připravovala dotační výzva v oblasti cestovního ruchu, zasadil se, aby mezi podporovanými oblastmi bylo i okolí slavkovského bojiště," řekl na adresu Božka ParlamentnímListům.cz zdroj, který si nepřál být jmenován.

Nízkou cenou pak soutěž vyhrála společnost SKR stav, přičemž jí mělo být ze strany Božka garantováno, že bude benevolentně přistupováno k takzvaným vícepracem a špatná kvalita se nebude řešit. Podmínky zakázky byly přísné. Například se po zhotoviteli požadovalo dodání nových exponátů včetně figurín z vosku v životní velikosti a dodání originálních exponátů formou zapůjčení na dobu pěti let. Tímto se měl zúžit počet zájemců.

Firmě měl Božek pomáhat také poté, co zvítězila ve výběrovém řízení. Nepodařilo se jí totiž dohodnout zapůjčení slíbených exponátů. „Božek začal obvolávat kastelány a další správce napoleonských sbírek, aby firmě pomohli,"doplnil nejmenovaný zdroj redakce.

Božek obvinění popírá

Tato obvinění však Božek popírá. Jak informoval ParlamentníListy.cz, firmě nijak se získáním zakázek nepomáhal, jedná se prý o pomluvy a spekulace. Svá tvrzení opírá o své již dříve publikované namítky v médiích. „Tato zakázka je součástí projektu města Slavkov u Brna, které na jeho realizaci získalo dotaci ROP Jihovýchod na vybudování infrastruktury pro cestovní ruch. Zařazení Slavkovského bojiště a okolí mezi podporované oblasti v dotační výzvě ROP Jihovýchod nemuselo být jakkoli prosazováno – tato byla vždy vyjmenována mezi prioritními pro rozvoj cestovního ruchu," tvrdí Božek.

„Také tvrzení, že jsem obvolával kastelány a další správce sbírek je nepravdivé a ve své podstatě absurdní – nikoho z nich totiž osobně neznám a nemám na ně kontakty, ani nevím, z kterých sbírek jsou exponáty poskytnuty," doplnil.

Další podivné okolnosti a vztahový propletenec

Celá kauza napoleonské expozice však odkrývá i další podivné okolnosti a pozoruhodný vztahový propletenec. Jak také ParlamentníListy.cz zjistily, v případu měla sehrát svou roli například bývalá sekretářka hejtmanova náměstka Zdeňka Pavlíka Tereza Chytilová. Ta je dnes zastupitelkou obce Heršpice, v níž podniká její strýc Josef Strachoň, který se měl coby lobbista na zakázce také podílet, a je údajně Božkovou pravou rukou při vyjednávání se stavebními firmami.

Samotný Pavlík, který je zároveň slavkovský zastupitel, se měl v záležitosti ve prospěch firmy SKR stav rovněž angažovat. Ovšem při bližším prozkoumání se zdá, že jeho zájem o napoleonské války plyne pouze z faktu, že je členem dozorčí rady Mohyla míru o. p. s., což je společnost, kterou založily obce z oblasti bojiště bitvy u Slavkova.

Tereza Chytilová nicméně měla psát maily sběratelům napoleonských předmětů a žádat je o jejich zapůjčení firmě SKR stav. Chytilová byla podle tvrzení nejmenovaného zdroje redakce dokonce dovolena Bohuslavem Sobotkou na post místopředsedkyně krajského výkonného výboru (KVV). Ve funkci prý byla od jara 2011 do ledna 2012 a dnes je stále členkou KVV. V současné době na krajském úřadě nepracuje.

Údajní aktéři mlčí, nevyjádřil se ani Sobotka

ParlamentníListy.cz kontaktovaly Terezu Chytilovou, jejího strýce Josefa Strachoně i jednatele zmíněné firmy Petra Skřivánka, aby se k celé záležitosti kolem údajné manipulace se zakázkami ve prospěch SKR stavu vyjádřili, ovšem bezúspěšně. Nikdo z uvedených dosud nezvedal ani telefon a nereagoval ani na emailovou korespondenci. Na dotaz redakce zatím neodpověděl ani šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Jak dokládají webové stránky SKR stavu, firma, která se specializuje na pozemní, průmyslové a inženýrské stavitelství, se často hlásí do výběrových řízení vypisovaných krajem a realizovala už řadu z nich.

Projekt napoleonské expozice byl financován z Regionálního operačního programu Jihovýchod. Náklady měly být 50 078 227 korun bez DPH, přičemž 92,5% výdajů pokryly evropské dotace. Dodávka expozice od firmy SKR stav byla podle dostupných informací vyčíslena na 15 250 000 bez DPH. Investorem akce je město Slavkov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…