Průšvih se seniory v jižních Čechách. Vytunelovaný domov nikdo nechce

17.02.2013 13:02

Jihočeský kraj i město České Budějovice trápí nedostatek míst pro seniory. Hledají různá řešení, jak by alespoň z části problém vyřešili. Nabízí se přitom ideální šance, jak „zabít dvě mouchy jednou ranou“, ale ani jedné z institucí to nevyhovuje.

Průšvih se seniory v jižních Čechách. Vytunelovaný domov nikdo nechce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Přitom odkup Senior domu v Českých Budějovicích, nad kterým visely otazníky kvůli tomu, že jej vytuneloval podnikatel Stanislav Snášel a jeho společníci, by byl řešením. Snášel u soudu dostal osm let, ale odvolal se. Odvolací Vrchní soud mu pak trest snížil na rok a půl. Podnikatele čekají ale ještě další soudy kvůli podvodům.

Jihočeskému kraji i Budějovicím přitom chybí stovky míst pro staré lidi, třeba i pro klienty nemocné Alzheimerovou nemocí. V případě, že by koupili objekt, který je v dražbě za 250 milionů korun, kvůli dluhům společností podnikatele Stanislava Snášela, jenž nasekal dluhy za miliardu, bylo by okamžitě nejméně 150 míst.

„O tento objekt zatím Jihočeský kraj zájem nemá. Situaci sledujeme, nicméně v žádném případě jsme nejednali o odkupu, ani o tom, že bychom o to měli zájem. Jednou z obav jsou další problémy, případně možné skryté dluhy,“ komentovala pro ParlamentníListy.cz náměstkyně hejtmana pro sociální věci Ivana Stráská (ČSSD).

Ani kraj, ani město nemají o objekt zájem

To ale jak konkursní správce, tak i sám ředitel zařízení Jan Bulvas odmítají. „Tady žádné jiné skryté dluhy nejsou. Pokud někdo koupí tento objekt, může okamžitě začít provozovat buď stávající zařízení a volnou část využít jako komerční prostor, nebo rozšířit kapacity pro seniory, případně udělat třeba léčebnu dlouhodobě nemocných. Objekt má tři části a tři samostatné vchody,“ uvedl Bulvas.

Jednou z možností je, aby Senior dům, který měl být největším privátním zařízením tohoto typu v Česku, koupilo město České Budějovice. Ale ani to, přestože stále zápasí s nedostatkem míst, nemá zájem.

„Zatím jsme o tom nejednali a není to na pořadu dne, týdne, roku. Neuvažujeme o tom," potvrdil náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola (ČSSD).

Přitom pro město by to mohlo znamenat obrovský přínos, jak téměř okamžitě umístit 150 žadatelů a nemuset hledat vhodnou lokalitu, nečekat na projekt, na zahájení a ukončení stavby. Každá stavba jiného, podobně velkého zařízení, by levnější než 200 milionů korun nebyla.

To je třeba i případ domova pro seniory v jihočeské Bechyni. Zde má Jihočeský kraj budovat nové zařízení, které přijde na částku mezi 150 až 200 miliony. A dříve než za dva roky fungovat nezačne.

„Je skutečně škoda, že toto zařízení nekoupí kraj nebo město a okamžitě nezačne využívat. Bylo by to pro ně zcela jistě nejrychlejší a nejjednodušší řešení,“ uvedl ParlamentnímListům.cz ředitel Senior domu Bulvas.

Seniory nikdo vyhazovat nemůže

Stávající obyvatelé – senioři se ale o střechu nad hlavou bát nemusí. Ani pokud by dům v konkursu koupil bohatý podnikatel, lidi vyhnat nemůže.

„Ti lidé mají nové smlouvy na dobu neurčitou a ten objekt v současné době neprodělává, co se týče nákladů. Takže může už jen vydělávat. Někteří zájemci tu byli, třeba i ze zahraničí. Prohlédlo si asi deset zájemců objekt, ale zatím na dražbu nereagovali. Zřejmě čekají, že cena půjde dolů,“ podotkl ředitel zařízení.

Další kolo dražby se bude konat na konci února. Pak je šance, že se nový zájemce najde.

Obyvatelé Senior domu mají smíšené pocity. Někteří se obávají, co s nimi bude dál, jiní jsou v klidu. „Vystěhovat nás na ulici nemůžou, máme platnou smlouvu. A dokonce se sem hlásí asi šest dalších lidí. Je to tu prima, je to kousek do města, je tu zeleň, skvěle se tu o nás i starají. Snad to dobře dopadne,“ dodala ParlamentnímListům.cz paní Marie, jedna z obyvatelek domova.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …