Psychiatr Cimický sleduje rozdělenou společnost nejen kvůli konvoji. A přináší toto varování

30.03.2015 19:11

Jedni radikálně straní Rusku, druzí USA a Západu obecně. Nejde přitom o fanoušky nějakého sportovního klubu, ale Čechy obecně. Vidět to je přitom na každém kroku, vše dokonce dostoupilo již do takové fáze, že se již nikdo ani nepozastavuje nad tím, že vzduchem létají podezření na to, že ten je agent Východu a ten zase Západu. Pokud v někom takovéto situace budí obavy o naše psychické zdraví, je na místě se zeptat psychiatra – jde o něco mimořádného?

Psychiatr Cimický sleduje rozdělenou společnost nejen kvůli konvoji. A přináší toto varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Psychiatr Jan Cimický

„Ve společnosti se to vaří a tohle je důsledek a vyvrcholení všech těch nálad. Je přitom nutné říci, že ale nejde jen o stav, který by byl pouze v Česku. Podobně to vypadá i na jiných místech světa,“ předeslal na otázku ParlamentníchListů.cz psychiatr a spisovatel Jan Cimický. Podle něj je potíž v tom, že si s vývojem neví řada lidí vůbec rady, ztrácí se v něm a tak dochází i k jakési radikalizaci pohledů a názorů na různé události. Radikalizace svým zjednodušením pak pomáhá lidem v domněnce, že našli správné řešení. To, že by vše mohlo souviset třeba s tím, že klesá mnohým lidem životní standard, si Cimický nemyslí. Připouští však, že někteří jednotlivci jsou na tom opravdu hmotně zle a tudíž i to může přispívat k tomu, aby se radikalizovali v postojích. Obecně však trend ve společnosti nedostatkem vysvětlovat prý nelze.

Úpadek hodnot

„Víte, ono je vše důsledkem psychické dekadence hodnot a tím nehovořím jen o hodnotách, o kterých se mluví v politice. Mám na mysli obecné hodnoty ve společnosti, ty se vytrácejí. Glorifikují se zbytečné věci a dělá se z nich něco mimořádného, vyjímečného, zatímco to, co by opravdu stálo za pozornost, je odsunuto někam na okraj zájmu. A to jak veřejnosti, tak i médií. Pak vše nasvědčuje tomu, že národ víc zajímá, jestli dostane korunku krásy blondýna nebo černovláska, místo aby navštěvoval divadla, výstavy či jiná kulturní zařízení. Uznávám, samozřejmě, možná jde jen o můj čistě subjektivní pocit a většině národa tato rovina vyhovuje. Pak se ale nesmíme divit tomu, že většině národa vyhovují také zjednodušující řešení, charakteristiky a škatulkování,“ řekl dále psychiatr Cimický. Podle něj se na všem odráží i to, co vysílají televize v takzvaných „prime“ časech. „V těch pořadech dominuje násilí, podvody. Tím se dál prohlubuje nespokojenost lidí, a ta se projevuje jejich antagonismem,“ poznamenal ještě pro ParlamentníListy.cz Cimický.

Polarizace Čechů se projevila v názorech na americké vojáky

Pravdou přitom je, že aktuálně je možné pozorovat polarizaci společnosti u názorů na průjezd amerického konvoje. Někteří dopředu harašili – virtuálními - zbraněmi a protesty, jiní plánovali „vítací“ akce. Nenávist mezi oběma tábory byla téměř zhmotnělá. Člověk se pak logicky ptá, jak to bude dál pokračovat. Uklidní se situace? Nebo budou půtky dál pokračovat a případně gradovat?

„Důležité je, aby si společnost našla nějaký způsob regulace toho vnitřního pnutí. Protože jedině pokud k této regulaci dojde, nejen my, Češi, ale obecně lidstvo, přežije. Pokud se tak nestane a vše bude dál kulminovat, může to vše skončit třeskem. Osobně mě při takových myšlenkách děsí fakt, který známe již z pověstí. Totiž to, že dojde-li ke třetí světové válce, ta čtvrtá se bude odehrávat už jen s klacky. To bychom měli mít na paměti a snažit se toho vyvarovat. I když jsme třeba bezradní nad něčím, s čím si aktuálně nevíme možná rady. Uchylovat se k extrémům a nenávisti vůči těm, co zastávají jiný názor, je bohužel cesta, která by u těch klacků mohla skončit,“ uzavřel Jan Cimický své vyjádření pro ParlamentníListy.cz.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …