Pussy Riot a ČT společně v Londýně: Zeman teď ví, jaké to je být označován za amorálního!

15.11.2014 19:31

Speciální sobotní vydání pořadu Interview vysílala Česká televize z Londýna. Hosty Zuzany Tvarůžkové byly Marja Aljochinová a Nadia Tolokonniková, dvě členky ruské punkové skupiny Pussy Riot, které v Londýně právě absolvují sérii přednášek a mediálních výstupů.

Pussy Riot a ČT společně v Londýně: Zeman teď ví, jaké to je být označován za amorálního!
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Členky skupiny Pussy Riot

„Vždy si vyhlédneme nejdůležitější problém, a kolem něj pak něco uděláme,“ popsaly na úvod svou uměleckou metodu. Není podle nich umělecký přístup písně opakovat, takže jejich slavné „Bohorodičko, vyžeň Putina“ již nejspíš nezazní.

To, že se svou odvážnou písní vnikly uprostřed mše do Chrámu Krista spasitele, byl podle nich záměr. Chtěly ukázat, jak je tento náboženský prostor zneužíván. „Patriarcha Kyrill jej využívá jako politické řečniště. Proto jsme tam šly,“ zaznělo v pořadu.

„Snažily jsme se to říct i před soudem, ale nebyly jsme příliš slyšeny,“ dodala Marja Aljochinová. Soud podle ní nechtěl zjišťovat, o co jim šlo. Nadja Tolokonniková pak zdůraznila, že si velmi váží ruských náboženských filosofů, které dokonce studovala. Marja ale zdůraznila, že umělci často vyslovují choulostivé otázky. Jako příklad uvedla obraz Pabla Piccasa Ženy z Avignonu, který prý také vyvolal ve své době rozruch.

Havlova slova bych klidně podepsala

Pak už došlo na hodnocení slov prezidenta Miloše Zemana, která se v médiích objevila již v minulých dnech. „Je zvláštní, že nevidí rozdíl mezi alternativní kulturou a kontrakulturou, a mezi oficiální kulturou, jejímž je představitelem,“ uvedla Nadia Tolokonniková. K prezidentovým vulgárním výrazům pak dodala: „To si můžeme dovolit my, ale ne on, protože se nechal zvolit prezidentem své země."

„Možná, že jsme si tak trochu vyměnili místa. Prezident teď prý může zjistit, jaké to je, když je označován za amorálního,“ zamyslela se Aljochinová. Pak obě ocenily, že je podporuje Karel Schwarzenberg, který se nestydí vyslovovat jejich jména v pozitivních konotacích.

Pak se pustily do ruského prezidenta Putina, který je v posledních dnech zhnusil zejména rádobyvtipným výrokem, že kdyby měla babička pohlavní orgány dědečka, byla by dědečkem. „Možná chtěl Zeman napodobit osobní kouzlo Vladimíra Putina, které zůstává nepozorováno,“ poznamenala Tolokonniková.

„Víme, že v Česku je báječná kultura politického projevu, jako například Václav Havel,“ rozpovídala se poté. Toho si prý členky Pussy Riot četly ve vězení. Nadia zmínila, že Havla někteří označují za rusofoba, ale ona jako Ruska by prý řadu jeho názorů podepsala. Raději, než názory prezidenta Zemana. Připomněly i Havlova slova těsně před smrtí, že Rusko se k dalšímu rozvoji bude muset zbavit putinismu.

Nad Milošem Zemanem ale prý punkerky hůl nelámou. „Politik, když jej upozorní na chybu, by měl mít možnost se zamyslet a říci svůj názor znovu,“ vyzvala jej. „Nad prezidentem Zemanem by se neměl udělat tlustý kříž za to, že jednou užil obscénních výrazů,“ uvedla smířlivě. Věří prý, že i politici se mohou napravit, a věří prý, že její stanovisko je umělecké a křesťanské.

Ruští vládci v sobě nemají kulturu. Dokáží vládnout jen lidem bez vzdělání

V Rusku podle členek skupiny vládne sovětské uvažování, kde se nepřipouští, že člověk je člověk. To se projevuje například ve zdravotnictví nebo v pracovním právu, kde se s lidmi nakládá jako s otroky. „My teď sedíme v Londýně, ale ti lidé jsou tam,“ upozornila Aljochinová.

Nadia Tolokonniková uvedla, že se teď snaží pomáhat politickým vězňům, a dokonce prý navrhly několik novel vězeňských zákonů. „Velmi inspirativně na nás zapůsobila například ženská věznice v Berlíně,“ uvedla. Jsou prý přesvědčeny, že díky svým zkušenostem jsou experti na ruský vězeňský systém.

Nakonec ale připustily, že po iniciativě jejich advokáta se zlepšily podmínky v jejich posledním nápravném táboře.

Redaktorku Tvarůžkovou zajímalo, jak své aktivity financují. „Peníze získáváme z veřejných vystoupení. Obvykle se domluvíme s festivalem, na který jedeme, že část peněz převede do fondu, ze kterého platíme své občanské aktivity,“ odkryla Nadja Tolokonniková.

Ruští lidé podle ní v sobě nemají ideje demokracie, protože jim o nich nikdo nestihl říct víc. „Devadesátá léta byla příliš krátká a zmatená,“ povzdechla si. Když jim však prý člověk demokracii vysvětluje na konkrétních problémech, jsou schopni ji chápat.

Maria Aljochinová se na závěr pustila do ruských vládců: „Jsou to lidé, kteří v sobě nenesou kulturu a dokážou vládnou jen těm, kteří nezískali vzdělání,“ uvedla. Pak doplnila, že se snaží ještě vyjadřovat mírně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …