Pustili ďábla z řetězu a budou se dít věci. Senátor se opřel do ČSSD

18.07.2012 6:24

Události, které odstartovalo šetření podezřelého nákupu letounů CASA a telefonát ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) vyšetřovateli této zakázky, dál zmítají politickou scénou. Někdo prý pustil ďábla z řetězu a budeme se ještě divit, jaké zlo tu napáchá. Alespoň o tom je přesvědčen topkařský senátor Adolf Jílek.

Pustili ďábla z řetězu a budou se dít věci. Senátor se opřel do ČSSD
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA

Kvůli neochotě premiéra Petra Nečase (ODS) odvolat z funkce ministra financí Miroslava Kalouska v souvislosti s jeho údajným vměšováním se do vyšetřování podivného nákupu letadel CASA budou navíc zítra hlasovat zákonodárci o důvěře vládě, což je prý jen snaha ČSSD využít situace a za každou cenu se dostat k moci.

Jde jen o koryta

„Někdo před dvěma měsíci pustil ďábla z řetězu a teď se budou všichni divit, co za zlo napáchá. Největší opoziční strana se totiž snaží jen dostat k moci. Místo, abychom se zabývali věcnými problémy, tak všechno jde stranou, i ideologie jde stranou. Jde jen o to, co nejrychleji získat vliv a tomu je podřízeno úplně všechno a najednou se to předkládá jako to, co se má dělat a kazí to veškerou morálku,“ tvrdí senátor z TOP 09 zvolený za Olomoucký kraj Adolf Jílek.

A pokračuje: „Jestliže někdo při obhajování vydání paní exministryně Parkanové začne vypovídat o těch, kteří to skutečně udělali, tak, proboha, ústavní činitel není k tomu, aby byl vyšetřován proto, aby se našel pravý viník. To buď policie nechce pracovat, anebo je tu snaha zastrašovat ústavní činitele, aby už příště nerozhodli vůbec o ničem. Rozhodnutí v tomto je politická záležitost a jestliže někdo toto politické rozhodnutí začne kriminalizovat, tak to překračuje všechny rozumné meze,“ doplnil Jílek pro ParlamentníListy.cz.

Jílek poté zpochybnil i počínání policejního prezidenta Petra Lessyho. Ministr financí totiž podle Lessyho nevolal pouze vyšetřovateli nákupu letadel CASA Jiřímu Mazánkovi, ale údajně i policejnímu prezidentovi, přičemž měl Kalousek použít nepřístojná slova. Jak Lessy, tak Kalousek se teď vzájemně osočují ze lži. „Pan policejní prezident, jak dnes řekl pan premiér, si hraje na politického aktivistu a on má být prezidentem policie, která je nestranná a nezávislá a místo toho se stává jedním z hráčů na politickém poli, a to je špatně a to sem nepatří,“ řekl senátor s tím, že lidé dnes i proto nevěří ničemu a nikomu a bude to ještě čím dál tím horší. S tím nenaděláme nic jiného, než, že budeme říkat, že to má být jinak, ale mám strach, že se nám to hned tak nepovede,“ dodal.

ČSSD prý nechce ze situace profitovat

Sociálnědemokratická senátorka za Olomoucký kraj Božena Sekaninová odmítla tvrzení, že jde její straně o to se za každou cenu dostat k moci. Také ona hovoří o morálce. „Nejde o to, jestli se ČSSD chce dostat k moci, nebo ne. Tady je to o morálce ve společnosti. Politici by měli jít příkladem a vyjádření Miroslava Kalouska v mnoha případech nebyla až tak košér. Není to o tom, že sociální demokracie chce vyvolávat hlasování o důvěře vlády a chce z toho nějakým způsobem profitovat. Myslím si, že bychom se jako politici určitě měli zamyslet nad tím, jak se máme do budoucna vyjadřovat,“ řekla redakci Sekaninová.

Podle ní politici svým chováním dostali lidi do schizofrenní situace, kdy si každý každého nahrává. „Nutíme lidi, aby si všechno nahrávali, a to je špatně. Mým osobním názorem je, že Lessy si určitě tady tohle nevymyslel, je to otázka dokazování, ale zase férově přiznal, že nenahrával a nikdy to dělat nebude a půjde na detektor lži. To znamená, že já mu věřím,“ uzavírá senátorka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…