Restituce jsou takovou prověrkou, říká otevřený kněz. Dumá i nad tím, proč byl teď zájem o transfer majetku

11.01.2014 13:40

Názor na to, zda kvůli kontroverzním církevním restitucím přestanou lidé v Čechách přispívat na charitní aktivity „zbohatlé církve“, není jednotný. Přestože z Prahy zaznívají od církevních hodnostářů nářky, najdou se i pozitivní duchovní, a to i pokud jsou k restitucím jako takovým mírně skeptičtí.

Restituce jsou takovou prověrkou, říká otevřený kněz. Dumá i nad tím, proč byl teď zájem o transfer majetku
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Severočeský katolický farář Josef Hurt

Obtíže? Můžou za to církve i závist

Katolický farář Josef Hurt, který není dogmatickým příznivcem formy restitucí, tak, jak v České republice probíhá, si nemyslí, že je na místě obzvlášť velký nářek. I když je pravda, že někteří sponzoři začínají přehodnocovat svoje aktivity. „Letošní rok velmi pravděpodobně prověří transparentnost církevních aktivit a kvalitu spolupráce se sponzory a dárci,“ říká pracovník Biskupství litoměřického, ale zatím je podle něj tvrzení, že lidé přestávají dávat na charitu, hodně předběžné.

SLEDUJEME TÉMA MILIARDY PRO CÍRKVE

Moudří lidé, kteří se zajímají o restituce, mohou podle Hurta vidět obtíže celého procesu v jiných věcech. „Například noční schválení zákona o pár hlasů, nedostatečná komunikace církví s veřejností, přeexponování restitucí ČSSD v předvolebních bojích, povrchní a nedostatečná práce s médii a něco závisti české povahy,“ vyjmenovává skrumáž aspektů, které přilévají, obrazně řečeno, olej do ohně už tak rozpálené problematiky.

Vysvětlovat, vysvětlovat a zase vysvětlovat

Svou církev ale obecně hájí, když míní, že moudří lidé také vidí přínos církevních aktivit a jsou schopni je dále podporovat, pokud bude dostatečná transparentnost a důvěra zachována. „V úsilí o transparentnost procesu církevních restitucí udělal velmi mnoho plzeňský biskup František Radkovský, ať již svým dopisem diecézanům nebo velmi otevřeným rozhovorem pro Mladou frontu,“ podotýká. V rámci svých možností se podle jeho přesvědčení snaží o vysvětlování situace generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub například na webových stránkách www.sluzbaverejnosti.cz.

„Já osobně doufám, že nezklamu důvěru svých dárců a sponzorů a budu schopen dostatečně srozumitelně také vysvětlovat jednotlivé kroky svých nadřízených. Na svých webových stránkách a na Facebooku se zapojuji do diskuzí a snažím se zprostředkovávat co nejvíce informací o celém procesu restitucí,“ zdůrazňuje farář působící nyní v Kryrech.

Sám není vysloveně odpůrce restitucí jako takových. Restituce komentoval pro ParlamentníListy.cz v září 2012: „Osobně patřím k těm, co mají rozpaky. Spravedlnost ano, ale teď a takto?“ Na dotazy svých bližních, jaký je jeho postoj k současnému vyrovnání státu s církvemi, odpovídá, že je pro nápravu křivdy, zároveň je ale pro celocírkevní dialog o její podobě a načasování. „Aby to nebyl pouze výsledek neprůhledného politického ujednání,“ uvedl tehdy podporovatel spravedlivého zúčtování a nebál se spekulovat o tom, proč asi vláda, kterou drží řada „kmotrů a zbohatlíků“, má zájem o tento historický transfer majetku.

Kněz Hurt vedle blogu provozuje také vlastní webovou stránku www.josefhurt.cz.

Sociální síť pomáhá k transparentnosti

Velký zájem podle jeho doporučení vzbudila facebooková stránka s názvem Církevní narovnání v praxi, které do vínku při jejím zřízení napsal: Protože představitelé diecézí a řeholí zatím informacemi hodně šetří, snažím(e) se reagovat na informační vakuum. „Je to možná kapka v moři. Ale je také známo, co dokáže způsobit vytrvalé kapání na jedno místo...,“ uzavírá téma.

I zde již lidé zareagovali na útlum charitativních příspěvků na církev, který veřejnost argumentuje bohatnutím církve. „Lidé mají pravdu, protože příštích 17 let budou církve a náboženské společnosti na provoz i nadále dostávat státní příspěvek, v prvních třech letech ve 100 procentní výši, jako tomu bylo doposud,“ uvedl například člen Etické komise ČR Jan Kudrna.

Je chyba v církevním marketingu?

V médiích se tento týden objevilo například vyjádření ekonoma Pražského arcibiskupství Karla Štíchy, podle kterého ubylo příznivců, kteří otevřou peněženku pro podporu Adopce na dálku a rovněž při žádání státních příspěvků na opravu památek již církev najednou není v zorném úhlu tolik jako jiní žadatelé.

Takové články jsou ale podle Jana Kudrny zrovna dobrým public relations, jak na sebe církev upozorňuje, byť jinak její tiskové oddělení není nejzářnějším příkladem dobrého marketingu, jak se shodují i další diskutéři na zmíněné stránce.

Tříkrálová sbírka stále populární?

V současné době mimochodem po republice probíhá každoroční Tříkrálová sbírka, organizovaná Charitou ČR, která je součástí římskokatolické církve. Prostředky z Tříkrálové sbírky jsou tradičně určeny na pomoc lidem nemocným, se zdravotním postižením, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším jinak sociálně potřebným. Sbírka má předem jasně daná pravidla pro rozdělení výtěžku a je koncipována tak, že naprostá většina vykoledovaných prostředků zůstává v regionu, kde byly vybrány. Předem jsou také stanoveny záměry, na které se v daném roce vybírá. Vše je podrobně zveřejněno na stránkách www.trikralovasbirka.cz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …