Roztržka v Evropském parlamentu. Lidovec napadl Kellera kvůli církevním restitucím

16.07.2014 4:41

Jsou církevní restituce v souladu s právem? Tuhle otázku si položil europoslanec Jan Keller (ČSSD) a požádal Evropskou komisi o přezkoumání oprávněnosti restitucí. Tomáš Zdechovský, jeho kolega v Parlamentu za KDU-ČSL, vnímá ovšem veškeré pochybnosti o majetkovém vyrovnání jako ubohý antiklerikalismus.

Roztržka v Evropském parlamentu. Lidovec napadl Kellera kvůli církevním restitucím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Keller

Anketa

Poraďte premiéru Sobotkovi: Které jméno chcete za českého eurokomisaře?

hlasovalo: 5490 lidí

Že jsou církevní restituce uzavřená věc? Ne tak docela. Mezi ty, kteří si to evidentně nemyslí, patří i evropský poslanec za ČSSD Jan Keller. Na Evropskou komisi se totiž obrátil dopisem se žádostí, aby se přezkoumalo, zda je majetkové vyrovnání s církvemi v České republice oprávněné a v souladu s hospodářskou soutěží a trhem Evropské unie.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, proč vlastně žádá o prověření okolností restitucí, evropský poslanec odpověděl: „Abych zjistil, zda jsou církevní restituce v té podobě, v jaké k nim došlo, v souladu s evropským právem, konkrétně s ustanoveními ohledně pravidel volné konkurence a pravidel pro přípustnou státní podporu.“ To, zda lze chápat restituce v Česku za věc uzavřenou, záleží podle Kellera na vyrozumění Evropské komise. „To zjistíme až podle odpovědi Evropské komise. Měla by přijít do šesti týdnů,“ reagoval Keller. Omezení restitucí bylo předvolebním tahákem ČSSD, jenže teď to vypadá, že tohle téma premiér Bohuslav Sobotka po neúspěšných pokusech ve vyjednávání s církvemi a náboženskými společnostmi uložil k ledu. Pokračování má tak na evropské úrovni.

Zdechovský: Měli bychom se zaměřit na čerpání dotací

Evropský poslanec Tomáš Zdechovský za KDU – ČSL vidí postup svého kolegy jako ukázku toho, že ČSSD neví, kam dál. „Je to naprosto mimo. Můj kolega by si měl možná důkladně přečíst, co Unie řeší a do jakých otázek se nemíchá. Církevní restituce jsou jednou z těchto otázek,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Zdechovský. „Pan Keller možná nebyl na jednání výboru, kde Česká republika byla kritizována Evropskou komisí za to, že nejspíše nevyčerpá 68 miliard korun, což je více jak za dvacet let restitucí. V příštím roce, pokud něco nezměníme, je to 70 miliard,“ upozornil Zdechovský, který zároveň doporučil všem svým kolegům, aby se soustředili raději na tento problém České republiky, místo toho, aby řešili dávno uzavřené otázky. „Je to naše velikánská ostuda, že jsme si nechali utéct tyto peníze,“ dodal Zdechovský.

Snaha o omezení restitucí je prý ubohá

Jenže to není jediná věc, která rozvířila veřejné mínění v minulých dnech v souvislosti s majetkovým vyrovnáním s církvemi a náboženskými společnostmi. Ministr školství Marcel Chládek přišel s návrhem na omezení dotací pro církevní školy a podpořil ho i premiér Bohuslav Sobotka. Školy by tak přišly až o 400 milionů korun, které dostávají na provozní náklady. „Myslím si, že je to hrocení antiklerikalismu a nenávisti vůči církvi. Tahle společnost zapomíná, že v momentě, kdy je prezident České republiky nemocný, tak ho ošetřují řádové sestry. Když teď zemřelo pět vojáků v Afghánistánu, tak je to právě církev, která se stará o pozůstalé a o naše vojáky na misích. Je to právě církev, která se stará o chudé a potřebné. Mně se tento antiklerikalismus příčí a přijde mi poměrně ubohý,“ komentoval situaci Zdechovský s tím, že restituce jsou uzavřená věc.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Politolog: Sobotka chce vybruslit z nepříznivé situace

Nápad europoslance Kellera vnímá politolog Jan Kubáček jako krajní variantu a mimořádné opatření. S ohledem na to, že jde o zásadní majetkový přesun, dá se prý interpretovat i tak, že má vztah k evropskému právu. „Spíš chápu situaci jako signál ČSSD, že se tématem stále zabývá, a také jako jistý nátlak na církevní a náboženské společnosti, aby učinily kompromis vůči státu například v oblasti sociálních podpůrných fondů a byly vůči státu tolerantnější, rozumnější, třeba i v otázce školství, která je teď aktuální,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Kubáček.

„Jistě pro církev není příjemné, že je toto téma přeneseno na evropskou úroveň, je medializované a víří pojetí církve a církevních společností jako těch, kteří usilují primárně o majetek a o materiální zázemí a ne tolik o sociálně-charitativní věci,“ doplnil Kubáček. Politolog předpokládá, že Evropská komise žádost posoudí, ale do českých záležitostí se příliš míchat nebude. „Je to ale zajímavý precedens do budoucna, že by se daly takovéto kroky řešit i na evropské úrovni. Jistou logiku to má, ale ve velmi volné interpretaci. Teď bude na evropských strukturách, jak se k tomu postaví. Premiér Sobotka asi pak bude používat argument, že udělali maximum, ale že ani evropské orgány nepomohly. Je to snaha o vybruslení ze situace, “ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …