Rozzuřená vesnice: Vyplavil nás malý potůček, za to může starostka!

11.06.2013 12:36

Malý potůček, stavební šlendrián a liknavost vedení obce prý stály za nejvyšším povodňovým stupněm v Českém Jiřetíně, respektive okolí Flájského potoka na Mostecku, kde se povodně letos v Ústeckém kraji projevily v prvních dnech nejvíce. Podle některých obyvatel se tomu dalo předejít. Starostka čelí kritice, má však své argumenty.

Rozzuřená vesnice: Vyplavil nás malý potůček, za to může starostka!
Foto: Facebook.com
Popisek: Povodně 2013

Přitom oproti povodním z roku 2002 se podle tamních mužů a žen hodně zlepšilo ze strany Povodí Ohře. „Zaměstnanci Flájské přehrady informovali o stavu vody, tak jak by to mělo být, úplně na výbornou,“ mluví za lidi pro ParlamentníListy.cz Klára Liparová, která se nebojí uvést jméno, protože doufá, že podněty českojiřetínských pomohou k tomu, aby všichni dohromady příští povodně zvládli o mnoho lépe.

Starostka prý neudělala nic, zlobí se místní

Podle některých místních tedy například starostka obce Věra Ličková měla informací dost, ale neudělala nic. Před týdnem, v noci ze soboty na neděli, již podle pracovníků povodí byla informována, že stav vody se zvýšil, ale nic podle názoru starousedlíků neučinila. „Prý údajně byla na úřadě nějakou dobu, ale to není potvrzeno,“ říká Klára Liparová, která ale ví to, že v půl deváté ráno nebyl nikdo - starostka a další členové rady obce – venku. „To už jsme měli ale vytopenou zahradu a museli dělat opatření! Nebylo to navíc z Flájského potoka, ale z potůčku nad křižovatkou uprostřed obce. Paní starostka vybrala firmu na opravu silnic. Od té doby, co byla vyměněna roura pod křižovatkou, kde i předtím voda tekla přes silnici při větším dešti, se voda valí přes, a to ještě více! Je to tím, že byla vyměněna údajně za menší než byla původní a to mělo být po povodních napraveno, ale jak je vidět, bylo to k horšímu,“ tak jejími slovy vnímají lidé příčinu letošního zatopení svých domků.

Podle starostky Věry Ličkové je průtok pod komunikací dostatečný. „Bohužel při těchto extrémních srážkách přívaly vody nestačí pobrat,“ říká ParlamentnímListům.cz.

Stavební šlendrián místo pomoci před povodní?

Pokud je pravda, co lidé v Českém Jiřetíně říkají, tak když požádali o to, aby podél silnice byly vyvýšené obrubníky, bylo jim údajně řečeno, kdo by to jako platil. „Na tom jsme ale trvali a díky tomu jsme měli vytopený pouze sklep, jinak bychom měli vodu všude,“ komentuje k tomu za Českojiřetínské Klára Liparová. Starostka přišla podle jejího vzpomínání dotyčný den až po desáté hodině ranní a neudělala nic, až po upozornění ostatních obyvatel prý zavolala hasiče a ti přijeli i s novináři. „Tak se u toho, jak plní pytle s pískem, hezky nafotili, jak jsou zodpovědní! Neobešla ani obyvatele, jestli nemají nějaké škody, nebo nepotřebují pomoc,“ je zklamaná obyvatelka vísky.

To, že je u nich třetí povodňový stupeň, se Český Jiřetín dozvěděl většinově v sobotu večer z televizních novin. „V neděli ráno v Německu houkaly sirény a u nás nic i přesto, že siréna je u nás na úřadě funkční a používána,“ diví se Klára Liparová. To starostka rovněž vysvětluje. „Siréna nehoukala proto, že její slyšitelnost je omezená pouze v omezené části obce. Dále jsme přesvědčeni o tom, že nebyla nutnost jejího použití, neboť Flájský potok, který byl ve třetím stupni povodňové aktivity, nebyl zdrojem ohrožení,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz starostka.

Proč jsou znehodnoceny domy, kterých se to netýká?

Po povodních v roce 2002 bylo koryto Flájské přehrady opraveno a v některých místech vyvýšeno, což je pozitivní. Starostka bohužel ale údajně v územním plánu zahrnula do povodňového pásma pozemky, které nikdy nebyly pod vodou. Jsou tudíž v tuto chvíli znehodnoceny, jsou neprodejné a nepojistitelné. „Obec v žádném případě nerozhodovala o zařazení pozemků do povodňových oblastí,“ reaguje na to starostka. Obec podle ní pouze požadovala o zařazení určitých pozemků do územního plánu obce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …