Ruml, Langoš, Čalfa, Havel. Kriminalisté na začátku 90. let rozplétali podvody, astronomické i na tehdejší dobu

10.04.2021 5:00

DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY ROBERTA ŠLACHTY (V. díl) | Jsme v letech 1989-1991. Příslušník pražské hospodářské kriminálky, který rozplétal trestnou činnost v MON (Mezinárodní organizace novinářů, pozn. red.), dostal zajímavý tip. V Černošicích prý žije jistý podivín, známý především chovem mývalů. Ten údajně shání zájemce o koupi vozidel, jež jsou hlavní výhrou ve slavné stříhací loterii losů MON. A tak začalo intenzivní pátrání.

Ruml, Langoš, Čalfa, Havel. Kriminalisté na začátku 90. let rozplétali podvody, astronomické i na tehdejší dobu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Ruml

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí
Zanedlouho bylo jasno.

Byl to pan P.

Poměrně rychle se přiznal a začal s kriminalisty spolupracovat. Označil jim hlavního pachatele, byl jím jistý pan L.

Ten byl vzděláním a profesí grafik a působil i jako dozorce v tiskárně v „kriminálu“ v Praze na Pankráci. Byl tam vyšetřován a vyhozen. Záhadným způsobem se dostal do StB prolezlé organizace MON, a to přímo na ředitelství mezinárodní loterie MON; pod jejího ředitele K.

Brzy měl vše pod kontrolou a výsledkem byla akce, při níž padělal čtyři losy na hlavní výhry vozidel Volkswagen Golf, Moskvič Aleko, Lada Samara a Škoda Favorit. Padělky byly mistrovským dílem a škoda na tehdejší dobu činila markantních půl miliónu korun.

Kriminalisté vyšetřovali a pomalu se prokousávali neuvěřitelným propletencem vazeb, vztahů a prapodivných činností v MON.

Za zmínku, mimo řadu jiných událostí, stojí i tyto dvě.

Kriminalisté po velkém úsilí, dokazování a přesvědčování získali povolení k nasazení operativních prostředků, šlo o sledování a odposlechy. Tři dny po jejich nasazení se však v tisku objevila neuvěřitelná rána. Tehdejší ministr vnitra Langoš oznámil světu, že „vedoucí pracovníci MON jsou policií operativně rozpracováni“.

Autentická fotografie losu MON (zdroj: PL)

Bylo vymalováno.

Kriminalista T. to však nemohl rozdýchat a cloumán spravedlivým hněvem se vypravil na vnitro vyříkat si to s ministrem Langošem osobně. Do budovy a sekretariátu se dostal, ale k ministrovi samozřejmě ne. Místo zástupce vlády přišel jeho tehdejší mluvčí Fendrych.

Diskuse byla bouřlivá, ale nakonec bylo jasno. Langoš už tehdy řešil okolnosti týkající se vystěhování MON z ČSFR a tou nešťastnou větou si pomáhal argumentačně, aniž by však tušil, jak uškodil vyšetřování policie. Fendrych se za něho omluvil.

Anketa

Zaslouží si zesnulý Miloš Jakeš úctu?

82%
18%
hlasovalo: 12726 lidí
Druhá zajímavá událost byla ta, že kriminalisté vyslýchali v budově vedení policie ve Strojnické ulici v Praze 7 tehdejšího ředitele loterie MON pana K. Jmenovaný začal s kriminalisty spolupracovat a snažil se přispět k rozkrytí trestné činnosti. Druhým dechem však varoval a upozorňoval, co vše se za MON skrývá. Po výslechu nasedl do svého nového vozidla a při odjezdu mu na křižovatce za budovou vozidlo vzplálo a shořelo. Zachránilo ho, že neměl ještě zapnuté bezpečnostní pásy. Asi „technická závada“…

Mezinárodní loterie MON byla zrušena.

Hlavní pachatel skončil ve vazbě; ale k tomu se ještě dostaneme.

Pozoruhodné totiž bylo jeho vyjádření: „Já jsem v podstatě nikoho neokradl. Ty auťáky by stejně někdo zašantročil. Už dávno jsem vedení MON tvrdil, že jejich loterie je děravá. Nechtěli mě slyšet. Tak jsem jim to dokázal! Nebýt slabosti jednoho ze zúčastněných, bylo by to vyšlo. Nikdo by na nic nepřišel.“

Mezi vedením ČSFR a MON se vedla právní a mediální bitva o vyhoštění této organizace, kterou řešili Čalfa, Havel, Langoš, Ruml a mnozí další. Po několika letech i díky dobré práci kriminalistů dobře dopadla, MON trvale opustila naši zemi.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…