Rusko sehrálo divadlo a Západ ho přijal. Někdejší poslanec o českých politicích, které si vyrobila Moskva

06.12.2014 5:20

JINÝMA OČIMA Rusáci sehráli divadlo, když byla země vyčerpaná, a humanistický Západ jim na to skočil. V zákulisí však připravovali lidi, kteří by v budoucnosti převzali moc. Tak je Moskvou vyroben Miloš Zeman, Bohuslav Sobotka i Andrej Babiš. Bývalý poslanec za ODA, bojovník za zákaz KSČM a sedlák z Borovan Čestmír Hofhanzl v tom má jasno.

Rusko sehrálo divadlo a Západ ho přijal. Někdejší poslanec o českých politicích, které si vyrobila Moskva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý poslanec za ODA Čestmír Hofhanzl

„Miloš byl vyroben, Sobotka a Nečas také. Babiš je učebnicový příklad rodinného výrobku KGB. Když chce někdo vést stát jako firmu, tak se o tom netřeba bavit. Stát je i o sdílených hodnotách a ne jen o kšeftu. Vždyť zemi jako firmu čtyřicet let řídili komunisté, a jak to dopadlo," zlobí se bývalý poslanec za ODA Čestmír Hofhanzl s tím, že všichni měli jeho slova za konspirační teorii, ale nyní se ukazuje, že měl pravdu. Navíc je prý dílo zkázy už dokonáno.

Divadlo vedené Moskvou

„Jednou jsem při nějaké události seděl na obědě s Jefimem Fištejnem. Nahlas jsem dumal o tom, jak je možné, že v Rusku při revolucích a převratech vždy tekly proudy krve a rozpad SSSR se téměř obešel bez obětí. Fištejn na to, že je Rusko unavená a vyčerpaná země. Před válkami tam měli v rodině tři a více synů, nyní připadá na dvě rodiny syn jeden. Za Stalina devastace lidských zdrojů pokračovala. Takže sehráli divadlo, protože věděli, že humanisticky a duchovně naladěný Západ ho přijme," vzpomíná pro ParlamentníListy.cz Hofhanzl s tím, že dnešní situace je toho důsledkem.

Prognostický ústav, odkud vyšli dva polistopadoví čeští prezidenti, byl prý založen a řízen Moskvou. Ostatní dnešní kádři byli podle něj na převzetí moci připravováni v rodinách. „Už když založil Felix Dzeržinskij Čeku, bylo zřejmé, že půjde o školu nových vysokých kádrů. Ti lidé měli nejlepší informace a nemuseli dodržovat pravidla rudé ideologie, což se později rozlezlo do všech sovětských satelitů," podotýká.

Úvahy o sametové revoluci

„Ono na to muselo dojít. Viděl jste někdy převrat či revoluci, v níž pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí? Já ne! Vývoj byl nastaven od samého začátku. Vždyť se podívejte do historie. Když něco trvá dlouho, vytvoří se vládnoucí kasta, časem degeneruje a pak se je třeba s ní vypořádat bez rukaviček, třeba ji tvrdě rozbít - a nic takového se u nás nestalo. Komunismus není jen o tom, jaké zločiny v něm byly prováděny, ale i o lži, přetvářce, nenávisti. Je to o přístupu člověka k životu," rozvádí s tím, že neví, proč lidé tak radostně slaví sametovou revoluci.

Žádný hluboký převrat nejde dle Hofhanzla bezbolestně. „Třeba Němci jsou poučeni dvěma válkami. První vyvolali z blbosti a neprohráli ji dost. Kdyby se na ni vykašlali, tak s jejich schopnostmi, pracovitostí a houževnatostí byla Evropa už dávno jejich. Ale druhá válka, vyprovokovaná Hitlerem, je totálně zašlapala do země. Města byla rozmbombardována, ženy znásilněny. Až pak, když viděli následky, to pochopili. Denacifikace byla udělána důsledně. Druhou vlnu denacifikace po Norimberku si už dost řídili sami a šlo o morální obrodu a ozdravění celé společnosti," dává příklad s tím, že komunismus trval déle než nacismus a v Československu nikdy dekomunizace neproběhla.

Zákon o protiprávnosti komunistického režimu se připravoval v létě 1993. „Byl jsem původně v komisi, a když jsem po dvou sezeních zjistil, že chtějí ušít prázdnou normu, tak jsem jim řekl, že nejsem křoví, že se toho účastnit nebudu. Koho bych v tomto ohledu potrestal, tak Libora Nováka mladšího, který byl za ODS předsedou té komise. Právě on měl zaručit, že novela bude bezzubá. Chtěl jsem udělat svůj vlastní návrh. Sepsal jsem si důvodovou řeč, proč musí být KSČM zakázána. Navíc jsem slovo po slově vyjmenoval důsledky, které si poneseme, když to neuděláme. A dal jsem pozměňovací návrh, aby se účinností zákona komunistická strana zakázala. Svou řeč jsem končil slovy, že tak, jak poslanci zvednou ruku, je zaznamená historie. A jestliže to nebude schváleno, jsou před historií vinni. To ticho, co se mezi nimi pak rozhostilo, by se dalo krájet,“ popisuje pro ParlamentníListy.cz, jak chtěl už v červáncích demokracie zakázat komunisty. Nevyšlo to.

O vynálezu eurokřesťanství

V Československu byla prý také vypěstována sovětská společnost. „Když jsem byl ve sněmovně, neviděl jsem ani jednoho úctyhodného a váženého člověka, který by chtěl převzít odpovědnost za stát," podotýká dlouholetý poslanec za ODA, jenž byl pak členem i jiných stran, ale nakonec se stáhnul do ústraní venkova. „Ukrajina je nešťastná země a tamní problémy nejsou rychle řešitelné. Člověk může jen doufat, že Rusáky dobře znají a budou mít tudíž výdrž jim vzdorovat," doplňuje.

Podle něj je základem konfliktu na Ukrajině kulturní rozdíl. „Západní Ukrajina vždy patřila se svými vazbami a zvyky do Evropy. V západní podobě křesťanství si duchovní moc udržela nezávislost na moci světské. Podívejte se na Vatikán. Z toho vyplývá evropská tolerance a touha po demokracii. V Rusku byl patriarcha vždy úředníkem státu, mocenské garnitury," zdůrazňuje. Podle Čestmíra Hofhanzla je největším vynálezem lidstva „eurokřesťanství". Myšlenka rovnosti se rozvinula, jak Hofhanzl zakončuje, takto: „Bylo řečeno, že jsou si všichni před Bohem rovni. Ne na této zemi, ale u Božího soudu. Tím se vlastně sdělilo, že otrok i šlechtic budou před vyšší mocí posuzováni jako dva rovní lidé."

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …