Rusové jsou národ jako každý jiný! Ty bolševiku, dobytku... V Plzni se před příjezdem amerických vojáků strhla mela

31.03.2015 15:50

REPORTÁŽ Vypjaté emoce vládly mezi částí účastníků při vítání zástupců amerických vojáků v Plzni, projíždějících naší republikou ze cvičení v Pobaltí. Před zdejší radnicí se shromáždilo několik stovek příznivců s americkými vlajkami, military kluby i rodiče s dětmi. Zároveň tu byla také nahlášena protestní akce, kterou fakticky tvořilo několik desítek lidí, mladších i starších, s několika hesly a červenými kartami, které měly symbolizovat odpor proti Američanům i velvyslanci A. Shapirovi.

Rusové jsou národ jako každý jiný! Ty bolševiku, dobytku... V Plzni se před příjezdem amerických vojáků strhla mela
Foto: Jiří Hroza
Popisek: Přivítání vojáků ovládly emoce, padala ostrá slova

Ačkoliv se od protestního shromáždění distancovala ve svém aktuálním písemném vyjádření pro média komise mládeže při krajském i okresním výboru KSČM, několik členů strany se dostavilo, patřili však spíše ke starší generaci. Pestré spektrum protestujících, od mladíků s dredy po důchodce s podomácku vyrobenými hesly, bylo nelibě verbálně přivítáno místním shromážděním, očekávajícím příjezd autobusu se zástupci amerických vojáků.

  • Další fotogalerie z průjezdu amerického vojenského konvoje ZDE

Fašisti, bolševici, rudoši….

Ještě před příjezdem hostů se dostalo na přetřes Rusko, kde si obě strany nebraly servítek. "Je nezvratitelný historický fakt, že Rusko bylo vždycky napadeno Západem, odjakživa… A to se ho nezastávám,“ prohlásil postarší muž, načež oponent v obdobném věku mu hned vpálil: "Vždyť oni si to zasloužili!!“ Načež mu bylo odpovězeno: "Vy jste fašista! Vy blbečkové, vždyť je to národ jako každý jiný…“ "Bolševik, rudoch, dobytek!!,“ křičelo okolí jako reakce na dohadování obou z nich.

"Jsme odpůrci přítomnosti americké armády,“ vysvětloval mladý muž svému okolí a lidé kolem na něj pokřikovali: "Fuj! Hanba! Rudý mozek, hanba!“ "Ty bolševiku zasranej!“ bylo rovněž slyšet.

Pershingy a osmašedesátý

Občan Blovic na jižním Plzeňsku, velký příznivec US Army, pan Majkut v uniformě amerického veterána vykřikoval: "Táhněte do Sovětského svazu, nikdo vás tu nedrží! Co jste dělali v osmašedesátém, když sem přišli a byla tu přes dvacet let okupace… Byly tu jaderné zbraně!“ Na to mu jeden z komunistů vysvětloval, že prý Rusové reagovali na politickou situaci. "Amíci oblast obsadili a nasadili sem útočné jaderné pershingy. To jsou voloviny,“ křičeli ostatní kolem a smáli se.

Další z mladých protestujících hájil vyhraněný prostor pro protest: "Kolem Mariánského sloupu sto metrů je hlášená akce - byli bychom rádi, aby policie pracovala tak, jak má a nechala nás tu a necpali se sem jiní!“ "Jdi na psychiatrii, ty cvoku jeden, blbečku,“ reagovali na to přívrženci konvoje. "Co to je za blbost vykládat, že Amerika je náš nepřítel!“

Indiáni, Hitler i Ukrajina

"Amerika, váš demokratický přítel, je postavena na smrti sto milionů indiánů,“ poučoval přítomné protestující mladík a dodával další argumenty: "Za posledních padesát let obsadili šedesát států. Za druhé světové války tady vaši předchůdci na Moravě vítali Hitlera jako dneska Ameriku. Dnes se na Ukrajině americké jednotky nechávají fotit s vlajkami SS, to vám připadá normální?!“ "To jsou Vyvadilovy slinty, ty vole! Ten člověk byl namočený ve všech korupčních aférách tady,“ sápal se na něj postarší muž s americkou vlaječkou v ruce, až je musel antikonfliktní tým nabádat, aby "pánové brzdili“.

Zájem předčil očekávání

Samotný příjezd pak už proběhl bez jakýchkoliv problémů. Ještě větší množství lidí se sešlo na Americké třídě, kde stojí památník Díky, Ameriko!. Více než tisícovka lidí zde bouřlivě přivítala autobus s americkými vojáky, kterým okolní lidé nadšeně tleskali, mávali kyticemi a americkými vlajkami. V davu se objevily i vlajky NATO. Pietní akt a položení věnců nenarušil žádný incident a snad jen problém v řízení místní dopravy byl místními ostře kritizován, i když i přes nepříznivé větrné počasí asi organizátoři nečekali takové davy lidí všech věkových kategorií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …