SSSR nás v roce 45 dobyl? „Ano!“ „Fuj!“ Schwarzenberg, Ovčáček, Gazdík a Okamura sáhli na plotnu

14.05.2019 11:37

ANKETA Sovětský svaz nás v roce 1945 neosvobodil, ale území Československa obsadil a dobyté území dalších 44 let držel. To si myslí bývalý premiér Mirek Topolánek. ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků ve Sněmovně, co si o výroku někdejšího ministerského předsedy myslí.

SSSR nás v roce 45 dobyl? „Ano!“ „Fuj!“ Schwarzenberg, Ovčáček, Gazdík a Okamura sáhli na plotnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pietní akce v Den vítězství napříč Prahou

Poslední roky se stává skoro tradicí, že během výročí konce druhé světové války vystoupí nějaká veřejná osobnost s tím, že osvobození většiny Československa Rudou armádou v květnu 1945 nebylo ve skutečnosti osvobozením, ale dobýváním území, které následně SSSR okupoval více než 40 let.

V průběhu letošních oslav Dne vítězství s touto interpretací vystoupil bývalý premiér a exšéf ODS Mirek Topolánek. Ten je přesvědčen, že osvobození byl pouze náš subjektivní pocit. 

„V květnu 1945 osvobodila většinu naší země Rudá armáda. Osvobození byl ale jen náš subjektivní pocit. Stalin neosvobozoval, Stalin dobýval a dobývaná území držel. Na svobodu jsme čekali dalších 44 let,“ napsal expremiér Topolánek na svém twitterovém účtu.

Anketa

Chcete, aby Marie Benešová odstoupila?

11%
89%
hlasovalo: 22333 lidí

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků napříč Sněmovnou, co o výroku někdejšího předsedy vlády soudí.

„Ten subjektivní pocit jsme tehdá měli též, jako valná většina lidí u nás. Tři roky později jsme už byli poučeni,“ konstatoval čestný předseda TOP 09, exministr zahraničí a poslanec Karel Schwarzenberg.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček prezentuje diametrálně odlišný postoj. „Kdo tvrdí, že osvobození od genocidního německého nacismu bylo dobýváním, fakticky schvaluje zločiny nacismu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

„Rudá armáda osvobodila velkou většinu našeho území. Hrdinství a oběti jejich vojáků nesmíme nikdy zapomenout. Stejně jako US Army, ale i Rumunů a dalších vojáků. To, že osvobození mnoha zemí SSSR zneužil k jejich ovládnutí pomocí vazalských komunistických režimů je smutnou pravdou. Což ukázali např. Maďarům v roce 1956 a Čechů a Slovákům v roce 1968,“ řekl redakci exšéf KDU-ČSL a poslanec Pavel Bělobrádek.

Předseda komunistů a první místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip použil slova exprezidenta Klause o „dutém Topolovi“. 

„Musím říct, že je mi líto, že se pan bývalý premiér Topolánek přidal na stranu těch, kteří se snaží přepisovat minulost a manipulovat fakty. Už chápu to staré vyjádření bývalého předsedy ODS a bývalého prezidenta Klause o dutém a prázdném Topolánkovi. Takovou neznalost reálií jsem u pana Topolánka nepředpokládal. Mohl by si zopakovat historické dokumenty ze setkání protifašistické koalice v Teheránu, na Jaltě nebo aspoň z Postupimi,“ řekl Filip.

Reakce ze všech nejstručnější, avšak jedna z nejzřetelnějších přišla od někdejšího předsedy hnutí STAN a poslance Petra Gazdíka. „Má pravdu!“ vzkázal na adresu Topolánka.

„Jde o velmi svérázný výklad velmi svérázného expremiéra. Pokud jej připustíme, tak z něj vyplývá, že před Gruzínci bychom se měli mít vždy na pozoru. Jinak poměrně smutná snaha expremiéra na sebe za každou cenu upozornit,“ myslí si poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Podle europoslance Tomáše Zdechovského z KDU-ČSL je bohužel poválečná role Sovětského svazu sporná. „To však nic nemění na tom, že nás Rusové osvobodili,“ zdůrazňuje.

„Těžko komentovat řeči člověka, který nemá přehled, Sověti osvobodili třeba Rakousko, a nijak ho neovládali. ČSR do sféry sovětského vlivu vešla dobrovolně, a to už na počátku války, protože Sověti byli jediní, kdo neuznali Mnichov a jako jediní garantovali Benešovi předmnichovské hranice, což Západ dlouho odmítal, a to byl hlavní důvod, proč naše exilová vláda zcela cíleně chtěla, abychom měli se Sověty, co nejužší svazek. Dokonce sama navrhla smlouvu, v níž žádala co nejužší koordinaci zahraniční a bezpečnostní politiky a zcela důsledně ji dodržovala už během války. To, že lidé pak sami po válce ve volbách volili socialismus, který prosazoval i Beneš s Janem Masarykem, bylo pak jen následkem, a těžko z toho vinit jen Stalina – ten tomu předchozími činy spíš škodil, a výsledku voleb pomohlo skutečně hlavně osvobození ČSR a to, že Sověti nás do té doby nezradili. Samozřejmě tato fakta neznamenají v žádném případě obhajobu zločinů Stalina,“ napsal Tomio Okamura, šéf SPD a místopředseda Sněmovny.

 

 

Europoslanec za ČSSD Jan Keller se trefil přímo do Topolánka. „Myslím si, že student Topolánek na střední škole buď nedával pozor, anebo nepochopil učivo. Ani jedno mne u něho nepřekvapuje,“ soudí Keller.

„Moji prarodiče žili v roce 1945 na Moravě, kudy přešla fronta, a moji rodiče zažili osvobození Prahy. Jejich svědectví vypráví o něčem jiném než blouznivé úlety pana Topolánka. Nevím, zda se k němu dostaly v základní škole informace o Jaltské a Postupimské konferenci, kde si vítězové rozdělili svět a západní spojenci nás poskytli Stalinovi. Nevím, jak si představuje, že by 900 tisíc vojáků wehrmachtu dobrovolně opustilo ČSR, a měl by si připomenout zvěrstva páchaná Němci na Čechoslovácích. To vyjádření považuji za ostudné,“ má jasno poslanec SPD a diplomat Jiří Kobza.

Podle hejtmana kraje Vysočina a poslance za sociální demokracii Jiřího Běhounka měl Mirek Topolánek „vždycky svérázný přístup k faktům“.

„Vždy jsem si myslel, že vrchol hlouposti Mirka Topolánka byl zdvižený prostředníček ruky hloupě omlouvaný, že ukazoval jedničku. To jsem ale byl naivní a podcenil jsem ho. Tímto žvástem jen ukázal postupující demenci. Mám dojem, že i kromaňonci kdysi dávno byli inteligentnější než dosud přežívající občan Topolánek. Protože ten už není schopen pochopit historické souvislosti. Ve své negramotnosti Topolánek nechápe, že kdyby ‚se do toho nepletla‘ Rudá armáda, nebyla by ani druhá fronta Amíků a Anglánů přes kanál La Manche z Anglie k Francouzům. Rudá armáda vázala většinu bojového potenciálu nacistického Německa. Teprve když sovětská čili Rudá armáda zdevastovala wehrmacht a hnala ho k německým hranicím, mohli Amíci + Angláni provést vylodění v červnu 1944 v Normandii. Proto jenom primitiv může říci: ‚Bylo by bývalo lepší, kdyby se do toho (Rudá armáda) nepletla.‘ Nemělo by se také zapomínat, že od nacistické okupace osvobodila Rudá armáda velkou většinu území Československa za cenu 150 tisíc sovětských vojáků, jejichž ostatky kryje naše zem,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Bohužel, Topolánek byl předsedou české vlády. Svým slaboduchým výrokem nám jen připomíná, jakou úroveň mělo jeho vládní rozhodování. Ale advocatus diaboli našeptává: Myslím si, že Topolánek svou kravinu napsal na twitrovník záměrně. Věděl od počátku, že píše naprostou kravinu, a psal ji jenom proto, aby naštval co nejvíce lidí, aby se zase na pár dnů o něm alespoň chvíli hovořilo, když již dávno klesl do bažiny politické nicoty. Kde je pravda? To si musí rozmyslet ctění P. T. čtenářové,“ dodal senátor.

Podle poslance Lubomíra Volného propásl Topolánek příležitost mlčet. „Rudá armáda osvobodila od nacistů i Vídeň a v Rakousku se nikdy sovětský socialismus nebudoval. Náš národ nebyl díky Rudé armádě a odvaze jejich vojáků fyzicky vyhlazen, tak jak plánovali Němci. Výrok pana Topolánka je zbytečný a hloupý. Konec druhé světové války a vítězství spojenců nad nacistickým Německém je jednou z mála příležitostí, kterou i já vnímám jako příležitost spojovat a díky vítězství i odpouštět. Ubližovali nám ideologičtí zaslepenci ze západu i z východu. My jsme opakovaně dokázali přežít ohrožování násilím z obou stran. Není čas idealizovat si kohokoliv, ale ani strašit se kýmkoliv, kdo nám dnes chce být rovnoprávným partnerem. Pochopitelně tomu tak nemůže být u těch, kteří v neustálém štěpení společnosti a boji proti neexistujícímu nepříteli z východu vidí svůj jediný politický program. Ti pochopitelně naši společnost hloupými výroky štěpit nepřestanou, ani když je tak jednoduché nepropásnout příležitost mlčet,“ míní Volný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …