Samí tuneláři a darebáci. Stydím se za tuhle zemi, hřměla novinářka s Okamurou

21.09.2012 8:05

REPORTÁŽ Po dvaadvaceti letech se zde poměry nezlepšily. Jako občané jsme bezmocní, zlodějů a tunelářů přibylo a nesmíme se je ani odvážit nazvat jejich pravými jmény. Mají totiž prostředky na to nás zničit. Takto včera v Havířově v rámci své kandidatury do Senátu hodnotila nynější stav české společnosti známá novinářka Jana Lorencová, kterou sem přijel podpořit podnikatel Tomio Okamura.

Samí tuneláři a darebáci. Stydím se za tuhle zemi, hřměla novinářka s Okamurou
Foto: Petr Kupka
Popisek: Tomio Okamura vystupuje na podporu kandidatury Jany Lorencové

Na náměstí Republiky v Havířově včera odpoledne dorazilo několik desítek občanů poslechnout si slova Jany Lorencové, novinářky a nezávislé kandidátky do Senátu za Stranu práce ve volebním obvodu Karviná. Hned v úvodu svého vystoupení uvedla, co ji motivuje k boji o křeslo senátorky.

Po dvaceti letech se poměry nezlepšily

„Vidím, že po dvaadvaceti letech se poměry v naší zemi nezměnily k lepšímu. Ze všeho, čeho jsme dnes svědky, jde mráz po zádech. Přibyli nám tuneláři, zloději a darebáci a my jako občané jsme naprosto bezmocní a jsme nuceni jen přihlížet tomu, co se kolem nás děje. Zloděje a tuneláře se nesmíme ani odvážit nazvat jejich pravými jmény, protože oni už mají dnes v rukou takové prostředky, kterými nás jsou schopni zničit. Najmou si nejdražší možné advokáty, na které obyčejný člověk nemá,“ sdělila přítomným Lorencová, jejíž jméno je spojeno například s pořady Klekánice nebo Za zdí vysílané Českou televizí, kterou po čase musela opustit, protože se stala nepohodlnou mimo jiné pro odhalení kauzy lehkých topných olejů.

„Chci, aby mě bylo znovu slyšet. Nikdy vám nebudu lhát a hlavně vás budu informovat. Kdykoliv ucítím, že se zde odehrává něco, co není ve prospěch občana, dozvíte se o tom, abyste mohli protestovat,“ slíbila lidem investigativní reportérka.

Otravám metanolem se dalo předejít

Poté přišla řeč na aféru s metylalkoholem, ke které podle Lorencové vůbec nemuselo dojít, pokud by stát konal. Následně popsala posluchačům praktiky s pančováním alkoholu, na což upozorňovala již v devadesátých letech.

„Lihovary v Čechách vyráběly líh a vyvezly ho na Slovensko do Leopoldova, aby nemusely platit v Česku daně. Ze Slovenska putoval líh zpátky, možná i ve stejných sudech, jen do nich přisypali živočišné uhlí a vraceli je zpět jako technický líh například pod názvem Karbopur. Já jsem pak viděla stáčírny, kde se tento čistý líh stáčel do flašek s originálními etiketami, byla to doslova velkovýroba. A takových stáčíren byly jen na severní Moravě možná stovky. Tehdy skoro všechna auta v Českém Těšíně stála před garážemi, protože garáže byly narvané sudy s lihem,“ prozradila.



Politici, celníci a policisté měli podle ní tyto informace chápat jako formu trestního oznámení a pátrat. „Mohli zabránit těm obrovským daňovým únikům ve výši desítek miliard korun. A nemuselo dojít k nynějším tragickým úmrtím otravou metylalkoholem,“ doplnila kandidátka do Senátu s tím, že když jí v této věci volají zahraniční novináři, tak se prý i stydí za Českou repuliku a také za prezidenta Klause a jeho ostudu s ukradeným perem. Nicméně věří, že je v silách občanů tento negativní obraz naší země v zahraničí změnit.

Byty OKD - další pečlivě promyšlený podvod

„A jak chcete řešit kauzu byty OKD?," následoval dotaz z řad publika. „To byl další obrovský a pečlivě připravený podvod, aby lidé o byty přišli a vlastně to ani nepostřehli. K podvodu došlo na začátku privatizace OKD, kdy se přistoupilo za zády obyvatel pětačtyřiceti tisíc bytů na to, že jde o byty služební, což nikdy nebyly. Tímto krokem se pak podle zákona o privatizaci mohly stát předmětem podnikání. U této privatizace byl tehdy třeba Vladimír Dlouhý nebo Karel Dyba. Na to by se nemělo zapomínat," připomněla Lorencová.

„Je pravda, že mě znalci upozorňují, že s privatizací OKD nehneme, protože by se tím zpochybnila celá velká privatizace v devadesátáých letech. Bude to složité. Jako novinářka jsem prostřednictvím svých reportáží nedosáhla téměř ničeho kromě změny zákona o spotřební dani k lehkým topným olejům. Pocit bezmoci je tragický a převládá ve velké části národa, ale nesmíme se mu poddat," dodala.

Postřílet politiky nepomůže

Krátce nato dostal slovo Tomio Okamura. „Naše děti půjdou do důchodu až v sedmdesáti letech, jsme proto jednou se zemí s nejvyšším věkem pro odchod do důchodu, máme deváté nejvyšší daně v Evropské unii, z čehož logicky plyne, že bychom měli být jedna z nejbohatších zemí v Evropě, ne-li na světě, takže kde ty peníze jsou?,“ ptá se podnikatel.

A pokračuje: „Vidíme, že ať máme vládu levicovou nebo pravicovou, je to jedno. Postupně se všechno rozkradlo a země, která byla ještě v roce 1990 dárcem rozvojové pomoci, tak dneska už nemáme ani co dávat, ani co prodávat, dokonce k mému podivu ani nerostné bohatství a voda už není naše. Politiky postřílet, defenestrovat nebo oběsit, to nejsou reálné scénáře. Jedinou změnou je ty, se kterými jsme nespokojeni, vytlačit ve volbách,“ dodal kandidát na Hrad a do Senátu za Zlínský kraj.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …