Se posral! „Hra o trůny“ pokročila: Babiš má jasno, už si vybral a dost naštval kavárnu. Rozkol v ANO kvůli SPD

22.02.2018 7:21

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), jenž se snaží o sestavení vlády v druhém pokusu, se včera sešel s představiteli sociální demokracie. Po schůzce pak uvedl, že na stole je v současné době jediná možná varianta vládnutí – vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM. Nejen tím pak některé jedince naštval.

Se posral! „Hra o trůny“ pokročila: Babiš má jasno, už si vybral a dost naštval kavárnu. Rozkol v ANO kvůli SPD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády v demisi Andrej Babiš

Babiš totiž také ve svých slovech zareagoval na podmínku ČSSD ze sjezdu, která určuje, že ve vládě by neměl být trestně stíhaný člověk. Sám Babiš však uvádí, že on, i přes trestní stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo, je jediným kandidátem hnutí ANO na post premiéra – a bude jím až do smrti. „Bude to stále stejné, budu jediný kandidát až do smrti,“ řekl doslova médiím Babiš. 

Tato slova pak okomentoval na svém facebookovém profilu aktivista Tomáš Peszynski. „Ten člověk se úplně POSRAL... sorry, ale to se nedá jinak říct. Jak může DEMOKRATICKÝ politik něco takového říct???“ zmínil. 

Anketa

Vadí vám, že v období 70. výročí tzv. ,,Vítězného února" se Babiš domlouvá na vládní spolupráci s KSČM?

14%
86%
hlasovalo: 13938 lidí

Spojení s KSČM pak rozčílilo i Štěpána Maláta na serveru Forum24.cz. „Je to jako zlý sen. Ve dnech, kdy si připomínáme výročí 70 let od začátku tragického období komunistického vraždění, mučení a okrádání obyvatel České republiky, jednají komunisté o podpoře vlády. Jejich čelní představitelé chodí na Pražský hrad na kafíčko a rakvičku nebo věneček a prezident oznamuje, že bolševiky přijede pozdravit na jejich sjezd. Doslova zlý sen,“ poznamenal rozčíleně.

A dodal i to, že lidé komunisty do vlády přitom neposílají, volební preference KSČM trvale klesají. „V říjnu dosáhli historického minima. Lidé bolševiky ve vládě nechtějí. Tím, kdo je tam tahá, je jejich bývalý soudruh hrající si nyní na pravičáka, Andrej Babiš,“ zmínil Malát.

Původní text ZDE

Svůj názor na věc pak vyjádřil pro server Forum24.cz i bývalý poradce premiéra Petra Nečase Jiří Sezemský. „Komunisté dostali k sedmdesátému výročí Vítězného února pěkný dárek. Prezident Miloš Zeman oznámil, že jako první hlava státu od roku 1990 vystoupí na dubnovém sjezdu KSČM. Hlavní představitel stalinistického křídla Josef Skála tento krok přivítal slovy, že tím stranu legitimizuje jako součást demokratického spektra,“ poznamenal Sezemský.

A co řekl ke kroku Andreje Babiše (ANO) a jeho možnému společnému vládnutí? „Premiér v demisi Andrej Babiš s podílem KSČM na vládnutí počítá. Rovněž poprvé v polistopadové historii, kterou odsoudil jako dobu temna. Dnes jasně říká, že preferuje menšinovou levicovou vládu hnutí ANO a ČSSD podporovanou komunisty,“ konstatuje Sezemský.

Původní text ZDE

Kabinet hnutí ANO s ČSSD označil Babiš po včerejším jednání se sociálními demokraty za jedinou variantu. „Mám dobrý pocit z jednání,“ komentoval vůbec první schůzku s novým vedením ČSSD, tedy předsedou Janem Hamáčkem a prvním místopředsedou Jiřím Zimolou.

Sociální demokraté dávají podle Hamáčka přednost přímé vládní spolupráci, pokud dospějí k programové shodě. ČSSD chce s ANO jednat třeba o sektorové dani, bránit hodlá privatizaci veřejných služeb. Podle Hamáčka nepadlo ze strany hnutí k žádné z oblastí jasné „ne“. Babiš však soudí, že na některých bodech se určitě neshodnou. Detailnější debaty o programu by podle Babiše mohly zahájit expertní týmy ANO a ČSSD po příští středě. Na tento den se plánuje další schůzka vedení hnutí ANO a ČSSD.

Teprve po nalezení programové shody je podle Hamáčka možné řešit personální složení vlády.

Předseda ODS Petr Fiala, s nímž včera Babiš mluvil o zahraniční politice, opět vládu s ANO či toleranci menšinové vlády ANO podle premiéra odmítl. Předsedové ANO a ODS se však shodli na uspořádání schůzky předsedů sněmovních stran k zahraniční a evropské politice. Babiš připustil i vznik deklarativního dokumentu k evropské politice, jak o něm mluvil Fiala.

Prezident Zeman by si přál, aby nová vláda získala do letních prázdnin důvěru ve Sněmovně. Po schůzkách se Zemanem to včera uvedli předsedové KSČM Vojtěch Filip a SPD Tomio Okamury. Podle šéfa SPD Okamury by mohla vláda získat důvěru i dříve podle toho, nakolik bude Babiš ochoten hledat s ostatními stranami kompromisy. Poslanci SPD jsou při hlasování o důvěře ochotni vládu podpořit za podmínky, že kabinet naplní program SPD, zopakoval Okamura. Zároveň, jak uvedl pro MF Dnes, spoléhá právě na prezidenta Miloše Zemana, jehož by chtěl využít jako prostředníka při jednání SPD s hnutím ANO.

ANO v posledních týdnech s SPD jednalo o programu vlády, ale Babiš opakovaně uvedl, že dává přednost spolupráci s ostatními stranami. ANO nechce přistoupit na návrh SPD, aby bylo možno hlasovat v referendu o zahraničněpolitických otázkách, tedy i vystoupení z EU. Navíc mezi SPD a ANO je nyní klín podaného trestního oznámení. To chce podat hnutí SPD na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) kvůli tomu, že v rozhovoru v Hospodářských novinách označil hnutí SPD za fašistickou stranu. Výrok nyní posuzují právníci. Pelikán pak v souvislosti s SPD také řekl, že odstoupí, bude-li hnutí ANO na účasti SPD ve vládě trvat. To zaujalo marketéra Jakuba Horáka.

„Nechápu, jak Pelikán může kvůli SPD vyhrožovat, že podá demisi, když už v demisi je,“ poznamenal.

A k výrokům ministra Pelikána se vyjádřila v pořadu Události, komentáře ČT24 také členka ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Taťána Malá. „Nemám ráda tyto výroky. Myslím, že společnost je rozdělená už teď dostatečně a opravdu není potřeba tu situaci žádným způsobem hrotit a polaritovat ještě víc,“ zmínila Malá a uvedla i to, že ani není pro odvolávání Tomio Okamury jako místopředsedy Poslanecké sněmovny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…