Šéf ČSSD před lidmi "popravil" Kalouska s Drábkem. Pak odrovnal Babiše

07.10.2013 19:31

REPORTÁŽ Že oranžoví nikdy nezradili, nezradí a jsou připravení vzít budoucnost republiky do svých rukou. O tom se snažil přesvědčit veřejnost na Vyškovsku šéf ČSSD Bohuslav Sobotka se svým týmem.

Šéf ČSSD před lidmi "popravil" Kalouska s Drábkem. Pak odrovnal Babiše
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka na mítinku v Rousínově. V pozadí Jeroným Tejc

Kandidáti do Poslanecké sněmovny za okres Vyškov se představili veřejnosti v Rousínově. Na mítinku na náměstí nechyběl ani šéf oranžových Bohuslav Sobotka, který se ujal slova jako první. „Dovolte, abych vás za kandidáty sociální demokracie pozdravil. Chci vám poděkovat za to, že jste přišli na toto zastavení v Rousínově. Tohle místo jsme nemohli vynechat. Berte to jako naše poděkování za hlasy, které tady sociální demokracie dostává ve všech volbách,“ zahájil řeč Sobotka, který veřejnost ujistil, že do Rousínova přijede opět za rok, dva nebo za tři.

„Chceme, abychom se mohli vždycky před vás takto postavit a nemuseli se stydět za to, co sociální demokracie dělá. My jsme byli tři roky v opozici. Vládla tady ODS, TOP 09, Věci veřejné, strana Lidem, kterou nikdo nevolil. Tři roky jsme bojovali s Nečasovou vládou, mám radost, že se podařilo její volební období zkrátit. Teď máme šanci zlepšit situaci v České republice. Bez vás to ale nedokážeme, potřebujeme, abyste dali sociální demokracii silný mandát,“ žádal Sobotka, který připomněl, že právě oranžoví údajně mají dostatečné množství odborníků, kteří budou garanty kvalitní nové vlády.

„Po pravicové vládě tady nic dobrého nezůstalo. Je tady ekonomika, která byla rok a půl v recesi, máme deficit státního rozpočtu, který příští rok bude neuvěřitelných 112 miliard korun, klesala životní úroveň, mzdy,“ uvedl s tím, že ČSSD potřebuje dosáhnout levicové většiny a pak bude mít možnost sestavit jednobarevnou vládu.

Důchody jsou ostudně nízké

Obyvatelé Rousínova, kteří na mítink přišli, dostali oranžové růže nebo síťovku, nechyběly nezbytné propagační materiály a balónky s logem. Lídr ČSSD jim také slíbil, že právě oranžoví nastartují hospodářský růst, budou opravovat a stavět silnice, podpoří výstavbu domů s pečovatelskou službou a mateřských školek, posvítí si na problémy ve výběru daní a zavedou registrační pokladny. Řeč byla také o nemocenské nebo minimální mzdě. „Chceme každý rok postupně minimální mzdu zvedat. Také chceme napravit situaci s důchody. To, co udělal Drábek a Kalousek, že snížili tempo valorizace důchodů na jednu třetinu, výsledek uvidíte příští rok. Valorizace má být 45 korun v průměru. To je ostuda,“ poznamenal Sobotka.

Sobotka varoval před Babišem

Lídr ČSSD upozornil také na nové politické strany. „Všechny strany slibují, kdyby se všechny sliby splnily, tak tady máme ráj na zemi už v listopadu. Je to trošku jinak. Nerozhodujte se, prosím, na základě volební kampaně, ale na základě zkušeností, které máte z minulosti. Dobře víte, že sociální demokracie drží svůj program, my jsme nezradili. My jsme se nikdy nespojili s ODS a TOP 09 proti vám, tak jak to udělaly jiné politické strany a tak, jak to klidně udělá po volbách pan Babiš, protože on je pravicový podnikatel a šilhá směrem k ODS a TOP 09. Sociální demokracie chce vytvořit levicovou vládu, která bude pracovat pro lidi,“ řekl Sobotka, který také sdělil, že ČSSD nebude po volbách spolupracovat s ODS ani TOP 09, protože podle něj jsou právě tyto strany, dle jeho slov, viníky marasmu, do kterého jsme se dostali. „Spolupracovat s těmito stranami není možné, protože máme protichůdné programy,“ dodal.

Mezi dalšími kandidáty je operní pěvkyně a ředitel školy

Ke slovu se na mítinku dostala také kandidátka za Vyškov Viera Maňásková. „Myslím si, že stojí za to, aby se do Poslanecké sněmovny dostaly i ženy, které umí za své zájmy bojovat, umí se prosadit a umí být velmi sebevědomé. Spoléhám na to, že i nás ženy podpoříte,“ vyzvala Maňásková, která pracuje jako koncertní umělkyně a hudební pedagog. Za oranžové kandiduje v regionu také ředitel základní školy Vyškov Miloslav Brtníček.

„Je důležité, abyste přišli k volbám. Vy, co jste přišli za námi, předpokládám, že k volbám přijdete. To ale nestačí. Já vás moc prosím, řekněte svým dětem, vnoučatům, sousedům, ať přijdou k volbám a ať si sakramentsky zváží, zda budou volit nějaké ‚ veverky ‘ nebo pirátskou stranu nebo nějakou pidistranu z Brna, které seberou hlasy nám, silné straně, ale do Poslanecké sněmovny se nedostanou. Myšlenka sociální demokracie zůstane stejná, my jsme tady pro vás, pro lidi. Nezůstávejte doma,“ žádal Brtníček. Kandidáti pak z Rousínova odjeli na další mítink do města Vyškov.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…