Šéfové malých stran hodnotili vládu. Tady je smutný výsledek

24.03.2012 22:15

ParlamentníListy.cz oslovily předsedy a předsedkyně mimoparlamentních politických stran s jednoduchou dvoj-otázkou. Aby vybrali jednu jedinou věc, aféru, vlastnost, kvůli které by vláda Petra Nečase měla podat demisi. Zrovna tak ovšem měli jmenovat něco, díky čemuž by měla naopak setrvat ve funkci.

Šéfové malých stran hodnotili vládu. Tady je smutný výsledek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš odpočívá ve sněmovně

Vláda měla tento týden poměrně rušný. Sice přestála v úterý hlasování o nedůvěře, ale ve stejném složení nakonec nezůstane, opustí ji totiž ministr školství Josef Dobeš (VV). Čtyři z pěti předsedů menších stran jí doporučují, aby zbytek kabinetu následoval Dobeše jako celek.

Petr Havlík: Sepište nekrolog, pak sbohem

Spoluzakladatel ODS, nyní předseda OBČANÉ.CZ Petr Havlík reagoval na dotaz pohotově. “Tou první věcí z nekonečné plejády důvodů by byl zcela prázdný rezervní důchodový fond a alarmující deficit na průběžném důchodovém účtu, což je dílem této a minulých vlád,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz význam důchodového fondu Havlík. Důvod k setrvání koaliční vlády pak vidí jediný. „Sepsání vlastního nekrologu a odhalení struktury klientelistických sítí, které ovládají dnešní mocenský kartel,“ doporučil závěrem.

Ondřej Liška: Tu vlnu nepochopí

Ondřej Liška (SZ) si ministrování na rozdíl od ostatních dotázaných vyzkoušel a také na vlastní kůži pocítil, jaké to je odejít předčasně. Podle něj současný kabinet dosáhl arogancí a cynismem vůči lidem a společnosti jako celku dosavadního vrcholu. „Nenapadá mě žádný smysluplný důvod pro setrvání. Oč déle zůstane, o to větší je pravděpodobnost, že ji smete vlna o síle, kterou vůbec nebudou chápat.“ predikuje Liška.

Vratislav Mynář: Já jim fandil

„Musím se přiznat, že ač předseda středolevicové strany jsem vládě na počátku trochu fandil,“ překvapil předseda SPOZ Vratislav Mynář. „Nyní ale musím přiznat, že jsem hluboce zklamán,“ dodal pro ParlamentníListy.cz jedním dechem. Mynářovi nejvíce vadí její arogance a nabubřelost. „Vemte jen kauzu Promopro. Tady došlo ke krádeži za bílého dne a ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), který byl za předsednictví odpovědný a zastřešoval jej, chodí hrdě dál se vztyčenou hlavou po chodbě Úřadu vlády,“ rozčílil se Mynář. Kdyby se tak podle něj stalo v jakékoli soukromé firmě, musel by bezpodmínečně odstoupit. Důvod k setrvání současné vlády Mynář po chvilce přemýšlení nenašel ani jeden. 

Jana Bobošíková: Aspoň, že kritizují Unii

„Základní chybou vlády je, že kvalifikovaně neřeší katastrofální stav veřejných financí. Za pozitivum považuji naopak skutečnost, že se otevřeně začíná hovořit i o nedostatcích Evropské unie,“ soudí předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Petr Mach: Rezignace této přivede další špatnou vládu

Ve vztahu k EU Bobošíkové názorově blízký předseda Svobodných Petr Mach pozitiva nenašel, zato vládě doporučil, ať se nejdřív domluví na ústavním zákonu o vyrovnaném rozpočtu a až pak rezignuje. „Samotná rezignace by jen vyměnila jednu špatnou vládu za další,“ uzavřel Mach.

Vláda se podle průzkumů veřejného mínění těší rekordní nepopularitě a od začátku jejího působení ji opustilo už sedm ministrů, tedy plná polovina.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…