Šéfuje kontrole supertajného úřadu. Intenzivně se stýkal s lobbistou podezřelým z korupce

19.02.2015 21:01

Sociální demokrat z Ostravy Adam Rykala vede sněmovní kontrolní výbor pro kontrolu Národního bezpečnostního úřadu. Tedy supervlivné instituce, jež uděluje a odebírá bezpečnostní prověrky, které jsou potřebné pro výkon strategických postů ve státní správě – na úřadech či v bezpečnostních složkách. Rykala sám ale prochází odposlechy protikorupční policie, která vyšetřuje údajnou korupci kolem ostravského lobbisty Martina Dědice.

Šéfuje kontrole supertajného úřadu. Intenzivně se stýkal s lobbistou podezřelým z korupce
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

Rykala a jeho komise řeší problémy kolem prověrek kancléře prezidenta Vratislava Mynáře nebo vysoce postaveného úředníka NATO – bývalého generálního sekretáře ministerstva obrany a auditora Severoatlantické aliance Jana Vylity. Komise si kvůli tomu, že NBÚ Vylitovi odebral prověrku, povolala na kobereček ředitele NBÚ Dušana Navrátila. Informace, které komisařům Navrátil sděloval, podléhají utajení. "Bezprostředně jsem svolal komisi, která se touto kauzou zabývala. Tato komise proběhla 13. února. Podle toho, co jsme se dozvěděli, NBÚ jednal v souladu se zákonem. Pan Vylita má možnost podat rozklad proti rozhodnutí NBÚ a také má možnost bránit se u soudu," sdělil Rykala ParlamentnímListům.cz.

S ohledem na to, že členové komise řeší citlivé případy - Vylita přišel o prověrku na druhý nejvyšší stupeň "tajné", žádal si o přísně tajné – měli by být pro takové situace také prověřeni. Rykala ale odmítl konkrétně odpovědět, zda bezpečnostní prověrkou disponuje. Z jeho argumentace vyplývá, že velmi pravděpodobně ne. "Na základě poslaneckého mandátu k výkonu kontroly NBÚ nepotřebuji bezpečnostní prověrku," míní.

Časté hovory a smsky

Jeho styky s lobbistou Dědicem, který je stíhán kvůli podezření z korupce a ovlivňování severomoravské samosprávy, jej od výkonu tak citlivé funkce neodradily. Rykala se navíc k této kauze nevyjadřuje, tudíž nevyvrací závažné poznatky, které detektivové Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality nashromáždili.

Rykala, ještě ne jako poslanec, ale jako vlivný ostravský sociální demokrat, pro Dědice po několik měsíců dokonce pracoval v jeho společnosti Business Advisor. Od ledna do května 2010 mu společnost zaplatila čtyřicet tisíc korun. S Dědicem si Rykala velmi často telefonoval. Podle zjištění ParlamentníchListů.cz si například od května roku 2012 do srpna 2013 volali 508krát. Například 24. října 2012 Rykala poslal Dědicovi několik esemesek, ve kterých mu vyčítá jeho přístup. "Není ale přesně zřejmé kvůli čemu," konstatují detektivové. Nicméně na závěr komunikace Rykala prohlašuje, že je Dědic "nemocný člověk a že dopadne špatně".

Hned vzápětí, dva dny nato, ale požaduje Rykala od lobbisty pomoc. Potřebuje totiž vyřídit invalidní důchod pro zastupitelku Ostravy-jih a svoji tchýni Evu Petráškovou. Ve zprávě Dědicovi píše, "že kdyby jí ten důchod vzali, tak se ona vykašle na politiku a rozpadne se mu organizace v Ostravě". Dědic vzápětí zatelefonoval řediteli Městské nemocnice v Ostravě Tomáši Nykelovi. Dědic se tázal, jestli nemá známého na posudkovém, na sociálce, že Karel (zřejmě Sibinský, starosta Ostravy-Hrabůvky – pozn. red.) "dělá bordel" Petráškové, čímž měl na mysli odejmutí invalidního důchodu Rykalově tchýni.

Rykalův kontakt se stíhaným lobbistou byl velmi intenzivní. A není vůbec vyloučeno, že pro lobbistu udělal nějakou "politickou službu". ParlamentníListy.cz proto poslaly Adamu Rykalovi několik otázek, týkajících se právě kauzy Dědic a jeho intenzivního kontaktu s ním. Poslanec ale otázky ignoroval i přes dvojí urgenci. Také jeho aktivity podrobně zkoumají detektivové, přestože Rykala nebyl nikde oficiálně zmíněn jako možný podezřelý v kauze Dědic. Lobbista totiž ovládal podstatnou část ostravských politiků napříč politickým spektrem a "uměl" i sociálnědemokratického hejtmana Miroslava Nováka.

Rykala mluví o účelových útocích na ČSSD

"Pana Dědice znám. Ve svých studentských letech jsem pracoval několik měsíců pro firmu Bussiness Advisor. Měsíční odměna byla, pokud si dobře vzpomínám, na úrovni minimální mzdy, tedy v té době 8000 korun,“ připouští Rykala. Celou "kauzu Dědic" Rykala považuje za účelový útok na sociální demokracii. "A to ze strany některých novinářů a hlavně hazardu, který chce ČSSD v Ostravě zakázat. Jen v Ostravě se protočí v hazardu 2 miliardy korun ročně, pak se nedivte, že někteří bojují všemi prostředky proti ČSSD. A chlubí se tím, kdy na nás zase nějaký článek vyjde. Všichni členové ČSSD vystupují v případu jako svědci,“ pokračuje Rykala.

Případ jeho tchýně má prý jednodušší vysvětlení, než z odposlechů policie vypadá. "Paní Petrášková poukazovala na nepravosti, které se děly na radnici Ostravy-jih, kterou v té době vedl dnes obviněný Karel Sibinský. Za to byla odvolána z rady, mediálně dehonestována, někdo na ni naposílal anonymy, vytloukl jí okna a rozlil kyselinu na dveře, aby ji úplně zničil a vzal chuť pracovat pro obvod a město. Jeden z anonymů měl za cíl odebrat jí invalidní důchod. Já si už přesně na všechny okolnosti toho případu nepamatuji, ale vím jistě, že jsem nikdy nikoho nežádal, aby paní Petrášková dostala důchod, ale nechápal jsem, jak jí může být na základě nechutných politických bojů tento důchod odebrán. To nebylo o tom, zařiď paní Petráškové důchod, ona ho měla. To bylo o tom, že jí chtěl někdo znepříjemnit život a pomstít se za to, že neposlouchala dnes obviněné a trestně stíhané exradní. Já si jí za tuto její osobní statečnost velmi vážím. Málokdo by vydržel všechny útoky, kterými si za poslední roky prošla,“ prezentuje neznámou verzi příběhu Rykala.

Přes styky s Martinem Dědicem Adam Rykala zatím kauzou proplouvá bez ztráty kytičky a bez potíží a zřejmě i bez prověrky, řídí kontrolní komisi supertajné vlivné instituce. Kauzu Dědic jako riziko pro výkon veřejné funkce nevnímá. "Pana Dědice jsem od jeho obvinění neviděl. Bohužel lidé nemají napsáno na čele, že budou za tři čtyři roky z něčeho obviněni. Věřím, že policie v této, ale i jiných kauzách postupuje nezávisle,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Rykala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …