Seniory nejčastěji týrají příbuzní. Stydí se za to a mlčí, tak počty rostou

10.07.2014 18:21

Poslední statistiky a průzkumy varují před zvyšující se různou formou násilí, které zažívají v Česku starší lidé. Jde téměř o 60 tisíc seniorů, z toho až 90 procent obětí jsou ženy. Někdy bohužel trvá velmi dlouho, než senior pochopí, že je třeba se bránit dřív, než vulgární nadávky a zacházení přejdou v bití a fyzické útoky. Alarmujícího stavu si všímají i politici.

Seniory nejčastěji týrají příbuzní. Stydí se za to a mlčí, tak počty rostou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodce, ilustrační foto

Anketa

Hrozí v příštích 10 letech vypuknutí opravdu velké války v Evropě nebo západní Asii, která drsně zasáhne i nás?

hlasovalo: 23477 lidí

Asi nejsmutnějším faktem na tom je, že většinou se jedná o týrání od osob z nejbližšího příbuzenského okruhu, jen vyjímečně trýznitelé pochází z okruhu zcela neznámých lidí. ParlamentníListy.cz před nedávnem informovaly o tom, jaké útrapy a úskalí čeká na některé starší lidi poté, co skončí v ústavní péči – zvláště v případech, kdy se jedná o druh „služby seniorům“, který je neregistrovaný a nesplňuje tudíž zákonné požadavky pro poskytování sociálních služeb. I tam je situace tragická natolik, že se do ní opřela dokonce i ochránkyně lidských práv Anna Šabatová.

Ministerstvo práce a sociálních věcí přislíbilo, že udělá maximum, aby se stav zlepšil. Bohužel v případech, kdy dochází k týrání seniora vlastní rodinou a příbuzenstvem, je situace rovněž značně komplikovaná. Zásah státních institucí pak bývá ztížen tím, že je většinou na týrání staré osoby nikdo neupozorní. Co s tím?

„Trvá dlouho, než se senioři rozhodnou obrátit o pomoc na policii či krizové linky. Jsou případy, kdy takovéto zacházení snášela žena více jak šest let. Násilí vzniká na základě špatných vztahů v rodině. Rok od roku stoupají počty napadených seniorů. Na krizové linky se obrací pouze zlomek lidí, a tak je dobré dívat se kolem sebe, udržovat sousedské vztahy a občas se zeptat, proč má babička či dědeček ve vašem okolí smutný výraz ve tváři. Může za tím být i víc nežli pouze samota. Úlohou prevence je naučit seniory, aby se svěřili se svými problémy, protože jen tak jim můžeme pomoci. A to je, myslím, hodně velký úkol. Pro naše starší spoluobčany je totiž jednou z největších věcí přiznání k tomu, že jim někdo ubližuje. Ve většině případů své blízké omlouvají, bojí se důsledků a hlavně ostudy. Právě proto je nutné jim pomáhat,“ sdělila ParlamentnímListům.cz místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá.

Zastupitel obce Všechlapy, člen hnutí Úsvit Radek Rozvoral, přiznal, že byl téměř v šoku, když si přečetl v médiích informaci o tom, že v naší společnosti přibývá týraných seniorů a starší generace je stále více v ohrožení.

Nestačím se divit, je to podlost, alarmuje regionální politik

„Opravdu jsem se nestačil divit všem těm číslům, která říkají, že v České republice čelí násilí zhruba 60 tisíc seniorů a že se s fyzickým napadením setkalo 13 procent z nich. Znepokojující je i to, že s psychickým týráním má zkušenosti každý pátý senior. Když vezmeme v potaz to, že veřejnost se přitom dozví podle odhadů o pouhých 16 procentech případů domácího násilí na seniorech, vychází z toho, že až 84 procent z nich zůstane skryto,“ reagoval znepokojeně ve svém vyjádření Rozvoral.

Pro člena hnutí Úsvit jsou zveřejněná čísla a důsledky alarmující. „Nejhorší podlostí na tom všem je to, že pachatelé násilí na seniorech jsou z velké části osoby z mezigeneračního vztahu. Nejčastěji dcera, syn, vnučka, vnuk. Určitě bych nemusel uvádět, z jakého důvodu se to děje, ale ano, je to pro peníze, jak jinak. Právě z důvodu týrání od svých nejbližších příbuzných se důchodci bojí říci o pomoc a nikomu nic neřeknou. Popírají vážnost násilí, omlouvají své blízké, bojí se důsledků a hlavně ostudy. Je to to nejhorší, co mohou udělat. Násilník totiž nepřestane útočit a své jednání bude spíše stupňovat, jelikož ví, že se mu nic nestane,“ varuje tento regionální politik.

Stejně jako odborníci, kteří se zabývají problematikou života seniorů u nás i jejich týráním, i on doporučuje všem, kterým se takováto nemilá věc přihodí, aby se neprodleně obrátili na policii.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

„Další mé doporučení směřuje na ministra pro rovné příležitosti a lidská práva Jiřího Dienstbiera, který by se měl věnovat právě takovýmto lidem. Celý svůj život odváděli do společného talíře z odměny za svou těžkou práci nemalé daně. A teď místo toho, aby si podzim svého života užívali v klidu a odpočívali, jsou týráni a ožebračováni. Není potřeba vymýšlet bláboly typu odpuštění dluhů Romům, zavedení volebního práva pro cizince nebo strategie romské integrace do roku 2020, která navrhuje dosazování Romů na vedoucí místa ve státní správě a příspěvky pro romské studenty vysokých škol. Takovéto nesmyslné návrhy nejsou pro naši společnost potřeba a jen někdo, kdo si potřebuje kupovat hlasy voličů před senátními volbami, něco takového může vypustit z úst,“ uvedl poté Rozvoral dál ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Týraní senioři však nejsou specifikem jen v Česku. Přibývá jich celosvětově

Nutno dodat, že zneužívání a zanedbávání seniorů je v celosvětovém měřítku závažný společenský problém. Většina lidí ve společnosti nemá dostatečné informace a znalosti a neví, jak tyto případy řešit. V České Republice proto neexistují komplexní statistické údaje ohledně počtu týraných a zneužívaných seniorů. Výše uvedená čísla vycházejí z dat, která zveřejňuje každoročně organizace Život 90, která provozuje i krizovou telefonní Senior linku. Právě na ní operátorky mnohdy slýchají hrůzné příběhy.

Jako nejčastější důsledky domácího násilí na seniorovi se pak dá uvést klesající funkční schopnost, zvýšený pocit bezmoci, stresu a deprese, poruchy spánku, onemocnění, nechuť dále žít, odmítání jídla, pasivita a nakonec i předčasná smrt.

Starých lidí přibývá, mezigenerační vztahy se zhoršují

V České republice stárne obecně populace a zvyšuje se věková hranice dožití. Tím lidí v důchodovém věku přibývá. Společně s důsledky hospodářské krize (nezaměstnanost, nižší příjem) to pak vede k prohlubování špatných vztahů mezi starší a mladou generací. Mladí lidé mají totiž často pocit, že svůj omezený finanční příjem musí investovat nejen do sebe, ale i do seniorů.

„Druhou největší příčinou je přístup seniorů samotných. Pro týraného seniora je velmi těžké přiznat, že mu ubližuje často jeho příbuzný (syn, dcera), kterému věří a který je pro něho oporou. Staří lidé mají často výčitky svědomí ze své rodičovské výchovy a myslí si, že teď musí naopak vydržet své strádání nebo se bojí, že by se míra agrese mohla zvyšovat. Proto senioři často mlčí a vše se řeší v rodinném kruhu, bez odborné pomoci,“ varovala Michaela Sladká, mluvčí organizace Život 90, organizace, která provozuje krizovou telefonní linku pro seniory.

Počet hovorů na této lince přitom v posledních letech každým rokem stoupá minimálně o sto.

Týraných seniorů či těch, co trpí samotou, přibývá

„Počet hovorů v oblasti domácího násilí a týrání narůstá. Hovory s touto tématikou často doprovázejí i sebevražedné myšlenky,“ potvrdila před časem ParlamentnímListům.cz i Dana Kroupová, která v Životě 90 krizovou telefonní linku Senior telefon vede.

I pečovatelky se s týráním setkávají – většinou v něm jde o peníze

I koordinátorka projektu pro vzdělávání pracovníků v sociálních službách Kateřina Dušková se denně setkává s konkrétními příklady týrání či zanedbávání seniorů z praxe, o kterých vypráví pečovatelky. A jak sama říká, nebývá to vůbec veselé povídání.

„Snad každá z našich pečovatelek se určitě setkala s tím, že je senior svými nejbližšími hlavně finančně zneužíván. Řešit to nechce žádný z nich, poněvadž ty své příbuzné, kteří za ním jezdí úplně pravidelně v době, kdy senior dostane důchod či příspěvek na péči, považuje za jediný kontakt a vazbu, kterou ve světě mají. Proto žádný z nich k tomu, aby do toho někdo vstoupil, souhlas nedá. Ani fyzické týrání samozřejmě zcela vyloučit nelze. Pokud ale nejsou zcela prokazatelné znaky nebo třeba znatelná dehydratace nebo podvyživenost vzniklá tím, že by seniora příbuzní trápili hlady a nedali mu napít, je to velmi ošemetné,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Dušková. 

Stárne celé Česko - problém se může brzy týkat každého

Pokud někdo má pocit, že se problematikou stáří nemusí zabývat, je dobré závěrem připomenout, že geografové dlouhodobě poukazují na to, jak populace stárne a jak to bude vypadat v příštích destiletích. Starých lidí bude podstatně více.

„V roce 2101 bude průměrný věk občana České republiky 50 let, počet obyvatel klesne na 7,68 milionů. Česká společnost tak bude vypadat výrazně jinak. Třetina obyvatel bude totiž starší 65 let,“ říká socioložka a vědecká pracovnice Západočeské univerzity v Plzni a Katedry genderových studií Univerzity Karlovy Jaroslava Hasmanová Marhánková. Jak dodala, demografické grafy odvozují, že současní třicátníci se dožijí 90 let, dnešní šedesátníci 88 let (v roce 2012 byl průměrný věk Čecha přitom 41 let).

Ke stárnutí populace dochází ale nejen u nás, ale i v dalších zemích severní a západní Evropy. Je tomu tak díky pokrokům v medicíně, lepším životním a pracovním podmínkám i sociálnímu rozvoji. Roli v tom hraje mnohdy i záměrná a plánovaná bezdětnost, trend životů takzvaně single (bez partnera). Počet i podíl starších osob tak trvale roste (výjimku tvoří některé světadíly - Afrika, částečně Jižní Amerika a Asie). Zůstaneme-li u čísel, jen od roku 2002 do roku 2011 se věkový průměr českého obyvatelstva zvýšil o 1,7 roku (vyplynulo to z údajů ČSÚ). A trend má pokračovat i nadále – zatímco v roce 2007 představovali lidé starší 65 let 14,6 procenta naší populace, podle predikcí Českého statistického úřadu to bude v roce 2050 více než jedna třetina – a ta, jak je uvedeno výše, se ustálí přibližně i do doby o 50 let později.

Seznam intervenčních center aneb kam se obrátit s podezřením na týrání?

  • Intervenční centrum Brno – tel.: 739 078 078
  • České Budějovice – 386 323 016
  • Havířov – 596 611 239
  • Hradec Králové – 495 530 033
  • Jihlava – 567 215 532
  • Kladno – 312 292 333
  • Liberec – 482 311 632
  • Olomouc – 585 754 736
  • Ostrava – 597 489 207
  • Pardubice – 466 260 528
  • Plzeň – 777 167 004
  • Praha – 281 911 883
  • Sokolov – 352 661 418
  • Ústí nad Labem – 475 511 811
  • Zlín – 577 018 265

Linka důvěry – takzvaný Senior telefon – krizová a poradenská linka pomoci seniorům - 800 157 157. Volat lze 24 hodin denně zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …