Šílenosti vymytých mozků... Rusko-ukrajinský podnikatel prozradil, co se děje na západní Ukrajině

29.07.2014 16:08

Rusko-ukrajinský podnikatel a šéf spolku Artek Alexandr Barabanov pro ParlamentníListy.cz shrnuje dění na Ukrajině v poslední době. Stát je na pokraji bankrotu, v centru Kyjeva neteče teplá voda a stát blokuje vysílání ruských televizí, a to včetně internetu. Ukrajinci prý mají natolik vymyté mozky, že nejsou schopni si přiznat pravdu ani tehdy, když jim ji v přímém přenosu na ukrajinské televizi řekne generál jejich vlastní armády.

Šílenosti vymytých mozků... Rusko-ukrajinský podnikatel prozradil, co se děje na západní Ukrajině
Foto: Archiv AB
Popisek: Alexandr Barabanov

Ukrajina na tom podle Barabanova není vůbec dobře a začíná se to silně projevovat v běžném životě občanů. V centru Kyjeva prý třeba neteče teplá voda a je běžné, že lidé nemají ani na zaplacení nájmu. „Třeba moje babička platí za byt o 32 hřiven víc, než dostává důchod. Lidé se stěhují z Kyjeva pryč, není žádná poptávka po pronájmech bytů,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz.

Poté, co padla Jaceňukova vláda, prý hrozí, že po příštích volbách ovládnou zemi fašisté ještě víc. „Protože východ ve volbách hlasovat nebude, ten už vlastně k Ukrajině nepatří, Krym už vůbec ne a ti, kteří zůstali, budou pochopitelně hlasovat jen pro ty ultranacionalisty,“ je přesvědčen Barabanov.

„A demokracie v podání kyjevské vlády? Nezapnete si tam ani ruskou televizi, jen ukrajinské. A to ani na internetu. Když si zadáte adresu třeba Prvního kanálu ruské televize, nic se nenačte. Všechno je to zablokované,“ sděluje pro ParlamentníListy.cz podnikatel a šéf ruského spolku Artek.

Lidé na Ukrajině si podle Barabanova nechtějí připustit pravdu o tom, v jakém stavu se jejich země nachází. Nedávno významný ukrajinský generál Ruban v nejsledovanějším televizním pořadu mluvil o tom, že země je na pokraji bankrotu a armáda nemá peníze ani na naftu do tanků. „Když jsem to viděl, řekl jsem si, že konečně někdo řekl pravdu a ještě k tomu v nejsledovanějším pořadu na nejsledovanější televizi. Ani to ale nepomohlo, když jsem si pak četl diskuse, Ukrajinci mu v lepším případě nadávali do sviní a v tom horším psali, že by ho měli okamžitě zabít,“ nechápe Barabanov.

„To samé se stává mně, když zveřejňuji fotky od místních lidí z jihovýchodu z bombardování. Moji bývalí spolužáci z Kyjeva mi píší, že to jsou fotky po bombardování ruskou armádou. Když jim odpovídám, že je nesmysl, aby ruská armáda bombardovala jihovýchod Ukrajiny, nevěří mi. Když jsem jim ukazoval videa z německého Spolkového sněmu, z tiskovky jednoho poslance, co byl jako pozorovatel na Krymu, řekli mi, že to natočili agenti Putina někde v divadle a pokud to tak není, ať to prý dokážu. No, co byste jim na to řekli. To je šílené,“ říká nevěřícně podnikatel.

Většina Ukrajinců už má podle Alexandra Barabanova totálně vymyté mozky. „Nejsou ochotni připustit si realitu, nevím už, co by se muselo stát, aby lidi otevřeli oči. Až začnou umírat hlady? Všechno se tam bude jen zhoršovat, protože stát je na dně. A nejhorší je, že až lidi nebudou mít co do pusy, budou podle mě obviňovat Rusko, že za všechno může. Mají natolik vymyté mozky, že za všechno podle nich může Putin,“ popisuje.

Nenávist k ruskému prezidentovi je prý kvůli propagandě na západě Ukrajiny natolik vysoká, že třeba na nádražích u vlaků, které jedou do Moskvy, se na informačních tabulích objevují nápisy „Putin je čů*ák“ a podobně. „Nebo v jídelních lístcích v restauracích je v nabídce ‚kolorad zapečený zaživa‘. Kolorad říkají urážlivě lidem, kteří nosí georgijevskou stužku. To zapečení zaživa vzniklo po té tragédii v Oděse, kde bylo upáleno mnoho lidí s georgijevskou stužkou. V jídelních lístcích na západní Ukrajině se objevuje celá řada podobných urážlivých názvů. To je epidemie stupidity nejvyššího kalibru,“ uvádí Barabanov.

Prezident Petro Porošenko podle jeho slov o ničem na Ukrajině nerozhoduje. „Nevidím nic, co by on dělal. Občas něco řekne a to je celé. A kdo to za něho řídí? Vzhledem k tomu, že americká tajná služba má obsazenou už polovinu budovy státní bezpečnosti Ukrajiny, je asi jasné, odkud vítr vane. Jak vůbec může nějaký stát mluvit o nezávislosti, když polovina oficiální budovy tajné služby je obsazená americkými tajnými službami?“ popisuje pro ParlamentníListy.cz Barabanov.

Anketa

Kdo nese nejvíc viny za rozbouřenou situaci na Ukrajině?

6%
91%
hlasovalo: 17943 lidí

Co sestřelené letadlo nad Ukrajinou? „Nejvíc mě štvou falešná zdůvodnění některých videí z místa. Když třeba muž z domobrany bere do ruky hračku a ukazuje na kameru a oni z toho videa vytáhnou fotku a řeknou, že krade hračky. Nebo se na jiném videu dívají na prsten jedné z obětí a na záběru je slyšet, jak se baví o tom, že je na prstenu vyryté jméno a oni se baví, že z toho opíšou jméno oběti. Ukrajinci a celý svět vystřihli tu fotku a napsali k tomu, že domobranci okrádají mrtvé. Ze všeho nejvíc mě štve, že se takhle lže na úkor těch obětí. To je hrozná neúcta,“ sděluje dále rusko-ukrajinský podnikatel.

„Neuvěřitelné také je, když se do diskuzí o okolnostech sestřelení letadla pouštějí lidé, kteří o tom nic nevědí a slovo Buk slyšeli poprvé v televizi po pádu letadla a teď ‚zasvěceně‘ debatují o tom, co ten systém Buk dokáže. A ještě jedna věc. Nemám sice rád různé konspirační teorie, ale je fakt, že se nikde neobjevil jediný důkaz o tom, že by na palubě toho boeingu bylo nějaké jídlo. Pátral jsem po tom, psal jsem i místním lidem. Nikdo nic nemá, ani video z mobilu z místa. A na těch amatérských videích je slyšet lidi bavící se o tom, že ti mrtví hodně zapáchají. To je prostě divné. Nechci spekulovat, co to znamená, ale měli bychom myslet na to, že tu jsou takové otazníky. Něco tam nehraje,“ dodává v komentáři pro server ParlamentníListy.cz Alexandr Barabanov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…