Skladatel a hudebník Michal David takto vstoupil do debaty o soše Havla na Petříně

04.03.2015 16:50

Zpěvák, skladatel a hudební podnikatel Michal David, který jako jediný v posledních letech dokázal porazit Karla Gotta v jedné z anket televizní popularity, se ParlamentnímListům.cz svěřil s tím, že by byl rád, kdyby vznikla socha Václava Havla jako památník a umístila se na Petřín. Právě o tomto tématu totiž v úterý psaly Lidové noviny. Debatu nad Havlovou sochou deník dokonce táhl na dvou stranách. "Samozřejmě jsem pro," reagoval na to David. A také vysvětlil, proč by pomník Havla přivítal.

Skladatel a hudebník Michal David takto vstoupil do debaty o soše Havla na Petříně
Foto: Hans Štembera
Popisek: V budově Akademie věd proběhla vernisáž výstavy Sochařský portrét Václava Havla

Anketa

Podporujete myšlenku stavby sochy Václava Havla v Praze?

48%
52%
hlasovalo: 5169 lidí

Karel Gott před čtyřmi lety poprvé ve dvacetileté historii ankety televizní popularity TýTý nevyhrál. V kategorii Zpěvák roku totiž tehdy zvítězil jeho kolega a kamarád Michal David. Právě David má ale ještě navíc jednu hvězdičku: Otázkám médií se nevyhýbá.

ParlamentníListy.cz se totiž tázaly českých umělců, zda si myslí, že má vzniknout socha Václava Havla a má se umístit na Petřín. Téma sice jednoduché, ale fakt, že jej otevřely právě v úterý Lidové noviny, zaujal třeba výtvarníka a bývalého ředitele Národní galerie Milana Knížáka a také herce Jiřího Krampola či herečku a moderátorku Pavlínu Filipovskou. Ti všichni již ParlamentnímListům.cz řekli na Havlovu sochu svůj názor.

  • Obsáhlá anketa mezi umělci ZDE.

"Pane Davide, zajímalo by nás, zda byste byl pro to, aby v Praze na Petříně stála socha Václava Havla. Vedou se o tom debaty a Lidové noviny mají k tomuto tématu dokonce otvírák. Jste pro, či proti a proč?“ zněl dotaz ParlamentníchListů.cz položený přes SMS zprávu směrem ke zpěvákovi.

"Samozřejmě, že jsem pro. Václav Havel je náš první porevoluční prezident. Měl by tam jistě být zvěčněn,“ odepsal ParlamentnímListům.cz David, který je mimo jiné autorem hudby k úspěšným muzikálům Kleopatra, Angelika a Tři mušketýři.

Co ale uvedly pro ParlamentníListy.cz výtvarník Milan Knížák spolu s herci Krampolem a Filipovskou?

Asi jim Babiš zakázal psát o akuálním dění

"Babaš Lidovým novinám asi zakázal psát o něčem aktuálně politickém, tak píšou o tomto. Vypadá to ale jako kamufláž, je to totiž téma, které Babiše nemůže nijak ohrozit – o tomto umělém tématu navíc mohou psát novináři Lidovek po několik dní jako diví. O tom, že nyní mají problémy a že Babišovi nic nevychází a že chce vládnout sám, no tak to se nehodí tomuto médiu asi publikovat. Tak tam dají Havla a je to pro ně jednoduché. O tom se teď bude čtrnáct dní národ bavit, ale já si myslím, že na nějakou sochu stejně nemají peníze,“ opřel se nejprve ve své reakci Knížák do faktu, že Lidové noviny patří do mediálního impéria Andreje Babiše.

"Na Petřín by to ale šlo. Tam je soch hodně, tak by bylo jedno, zda by tam bylo o jednu sochu méně nebo více,“ podotkl dále Knížák s tím, že Havlova socha je z celkového hlediska zbytečná. "Ovšem pokud někdo ze soukromých peněz takovou věc zaplatí, tak ať si mu postaví, co chtějí. Když přibude další 'trpaslík' do Prahy, tak je to jedno, tady takových soch je,“ vypověděl dále Knížák. Prý se jako výtvarník velmi obává jediného – že socha Havla nebude hezká.

"Bustu, co udělali v Americe, tak to je totiž ostuda. Ta nemá s Havlem nic společného. Z toho důvodu se obávám toho, že to, co tady vznikne, nebude hezká socha. Dneska neumíme moc dělat sochy, zvláště ne sochy hrdinů. Když už socha Havla, tak by podle mne měla být jiná nežli nějaký panák,“ dodal Knížák. 

Herečka Pavlína Filipovská je nápadem sochy Václava Havla v Praze přímo nadšená.

"Čas odvane leccos a vím, jak mnohdy těžko vysvětluji vnoučatům některá slavná jména a dávám jim je do souvislostí. Ale rozhodně si Václav Havel zaslouží být připomínán. Proto jsem všemi deseti pro, aby jeho socha v Praze existovala. Zdůrazňuji k tomu slovo v Praze, neboť my se tady k němu chováme dost macešky. Těch Havlových ulic a tříd je i po světě hodně a mně je líto, že zrovna Praha na něj zapomíná,“ řekla Filipovská.

Herečku dokonce potěšilo i to, že by socha Havla mohla být na Petříně. "Já jsem pro Petřín. Proč ne? To by bylo pro něj hezké místo. Ať se dívá někam do vlídna, ať se dívá třeba i na Pražský hrad, neboť o tom, co se tam nyní odehrává, si tam nahoře určitě něco myslí,“ dodala Filipovská.

To by ji měli mít Gottwald s Novotným?

I herec Jiří Krampol si myslí, že Václav Havel si sochu zaslouží. "V každém případě. To si může o Havlovi říkat kdo chce, co chce, může mít názory na něj různé, ale ten člověk přinesl svobodu a dostal nás do světa a zaslouží si ji. Kde to bude stát, nebo jestli to bude dobré, když to bude stát na Petříně, tak to já ovšem posuzovat nemůžu," sdělil ParlamentnímListům.cz Krampol.

"Ostatně, kdo z bývalých prezidentů by ji měl mít? Masaryk? Ten už sochy má. Hácha? Z toho udělali kolaboranta. No a ti Novotní a Gottwaldové, tak o tom se snad ani nemůžeme vážně bavit,“ dodal Krampol.

Lidové noviny k soše kromě jiného uvedly, že sympatizanti Václava Havla se sdružili do Spolku pro výstavbu sochy Václava Havla, k tomu vybírají i peníze, a hotový projekt by podle nich mohl být vypracován do konce letošního března. Ideálním datem pro odhalení sochy je prý 17. listopad, tedy den připomínky sametové revoluce, nebo prosincové výročí Havlova úmrtí.

15 poslanců řeklo Havlovi NE

Kromě toho ale Lidové noviny zjišťovaly ještě názory na Havlovu sochu v Praze mezi poslanci. Celkem deník obdržel padesát pět odpovědí, z nichž plných 39 výstavbu jeho sochy podpořilo, jeden zákonodárce byl k tomu neutrální a 15 bylo zamítavých.

"Myslím si, že se Václav Havel vysoce zasloužil o vznik demokratického a svobodného státu a jeho zásluhy by neměly být zpochybňovány. Pokud takováto iniciativa vznikne, rád ji podpořím,“ řekl deníku třeba šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.



"Osobnost Václava Havla by si sochu určitě zasloužila. Je mnoho menších osobností, které sochu v nějakém českém městě mají,“ připomněl třeba Miroslav Kalousek z TOP 09.



Výrazně proti se prý stavěli zejména komunisté. "Nesouhlasím s ikonizací ani jiným architektonickým svatořečením Václava Havla,“ vzkázal deníku poslanec René Číp.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …