Skrytá pravda: Staří lidé jsou krutě týráni, výsměch zažívají i na síti

25.09.2012 17:05

Každý pátý starší člověk zažívá týrání. Na facebooku vznikají protiseniorsky zaměřené skupiny jako Jejich revírem je Kaufland, jejich tempo je vražedné - důchodci. Proti tomuto lidskému ponižování se staví občanské sdružení Život 90. Zanedlouho vyjede s novou kampaní, která by měla citově okoralým lidem v tomto ohledu alespoň trochu otevřít oči.

Skrytá pravda: Staří lidé jsou krutě týráni, výsměch zažívají i na síti
Foto: repro Život 90
Popisek: Násilí na seniorech

„Tohle špinavé státní prádlo bychom už měli začít prát,“ řekl o násilí na seniorech náměstek ministra práce a sociálních věcí Jan Dobeš, jenž jedinečnou akci v Česku podporuje. Do konce října budou v jejím rámci po republice vyvěšeny plakáty s posmutnělou starší ženou. „Každý pátý starší člověk zažívá týrání. Že ho nevidíme, neznamená, že neexistuje,“ bude na nich napsáno.

Mámu krmil v chlívku jako psa

„Toho, že měl pán dostávat dietní jídlo, si sestry všimnou, až když umře,“ zní jedna z výpovědí mladého vyšetřovatele z pražského domova důchodců. „Starý pán, který nechtěl být v domově, dostal uklidňující injekci. A pak každých čtrnáct dní další. Po půl roce zemřel,“ následuje další svědectví. Takovéhle zážitky lze zahrnout také do skupiny týrání na seniorech, protože dědečkové a babičky netrpí pouze v rodinách domácím násilím, ale i násilím v nemocnících, léčebnách, domovech důchodců a dalších zařízeních. Většinou se stydí o tom říct.

„Dvaadevadesátiletá paní, kterou měl na starost syn, byla nalezena na slamníku v zamčeném chlívku. Tam jí údajně syn jednou denně nosil jídlo, které jí házel do misky na zem jako psovi. Paní byla zmatená a ležela na slámě vytrhané ze slamníku. Tak jsme ji tam našli. Ošetřující lékař zařídil převoz do nemocnice, trestní stíhání syna bylo zahájeno,“ následuje zpráva týmu Jihočeské univerzity. Tak otřesné kauzy jsou uvedeny v brožuře Stop násilí na seniorech občanského sdružení Život 90.

Hnus na facebooku

„Na problematiku násilí a týrání seniorů upozorňuje občanské sdružení Život 90 od roku 2005. Kampaní se snažíme oživit celospolečenskou diskusi i přesto, že senioři nejsou v českém měřítku dostatečně „sexy“ téma,“ sdělil ředitel občanského sdružení Život 90 Jan Lorman s tím, že sdružení chce naučit společnost rozeznávat jakékoliv násilí na starších lidech.

„Chceme také oslovit mladou generaci. Počet lidí, kteří jsou na facebooku členy protiseniorsky zaměřených skupin, přesahuje v současné době 360 000,“ sdělila autorka kampaně Zuzana Křivánková. Pro ParlamentníListy.cz uvedla, že takovou protiseniorskou skupinou je třeba Jejich revírem je Kaufland, jejich tempo je vražedné – důchodci. Ta má na zmíněné sociální síti daleko více příznivců než třeba skupiny proti týrání seniorů.

Je to i chyba státu

„To je chybou státu, že staví legislativu tak, aby se toto ekonomické vydírání či týrání v rodinách šířilo. Příčinami také jsou samozřejmě i špatná ekonomická situace v zemi, špatná výchova, ale i morálka, mediální kultura a vyzrálost společnosti. Zachytil jsem výzkum Evropské unie, co se u nás dělá v rámci mezigenerační solidarity a podle něj ti ekonomicky aktivní seniorskou generaci neuznávají. My jsme na tom v celoevropském měřítku velmi špatně a tohle jsou důsledky. Sledujeme to s velkými obavami. Ať se společnost stydí, tohle nikdy nebylo. Osobně jsem své rodiče a prarodiče choval vždy ve vysoké úctě,“ podotkl již dříve pro ParlamentníListy.cz šéf Rady seniorů Zdeněk Pernes.

Otřesná data, ze kterých sdružení Život 90 vychází, jsou z linky Senior, která zaznamenává strmý nárůst volajících. Rozptyl seniorských problémů na této lince je velmi široký. O domácí násilí jde ročně u dvou set klientů, týrání popisuje tak tři sta volajících a sebevražedné tendence má také zhruba tři sta volajících. Tyto skupiny se vzájemně prolínají a skutečně „unikátních případů“ je zhruba tři sta ročně. Nicméně jde pouze o špičku ledovce seniorů, kteří o svých problémech mluví. Podle odborných odhadů zůstávají v Česku více jak tři čtvrtiny případů násilí a týrání na důchodcích skryty.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …