Šlachtův problém se zatčeným informátorem. Ozval se další svědek, který popisuje jejich údajné úzké vztahy

07.12.2015 16:59

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta čím dál víc zabředává do problému, který obyčejně vyšetřují jeho podřízení. Jde o nadstandardní vztahy s brněnským podnikatelem Albinem Arifovičem. Ten je druhým zatčeným v případu, který vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Prvním je Šlachtův podřízený Luděk Vokál, který je podezřelý z toho, že Arifovičovi předával interní informace z policie.

Šlachtův problém se zatčeným informátorem. Ozval se další svědek, který popisuje jejich údajné úzké vztahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

U Arifoviče, který se delší dobu pohybuje v podsvětí, převážně drogovém, a je podezřelý z vydírání, se našly policejní dokumenty a lustrace z policejních databází. Arifovič byl přitom dlouhá léta informátorem Roberta Šlachty, když ten pracoval jako vedoucí detektiv Národní protidrogové centrály v Brně. A kontakty s Arifovičem udržoval i po svém příchodu na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Šlachta nyní čelí podezření, že určité informace Arifovičovi mohl poskytovat i on, respektive zjišťovat informace, které se Arifoviče a jeho byznysu na hraně zákona bytostně týkaly.
 
„Nemám žádné informace z živé kauzy, kterou se v současné době zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. Nevím proto o žádných materiálech nalezených při domovní prohlídce u A. A. a nevím, odkud případně takové materiály pocházejí. Jsem však přesvědčen, že vyšetřování GIBS na tyto, a nejen tyto otázky odpovědi přinese,“ zareagoval Šlachta pro ParlamentníListy.cz na informace, které se o něm a Arifovičovi objevily.

Dobrý den, Roberte...

Netrvalo dlouho a o souručenství Roberta Šlachty a Albina Arifoviče se objevily další informace. Přišel s nimi podnikatel ze Znojma Vladimír Moltaš, který se emailem, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici, obrátil na Šlachtu, Nejvyšší státní zastupitelství v Brně a GIBS. „Dobrý den, Roberte. Když jsme spolu mluvili, tykali jsme si, proto Ti budu tykat i nyní! Pro připomenutí Ti posílám foto, abys po těch letech věděl, kdo Ti píše, jsem první zprava u vstupu na loď. Omluv mne prosím, že si dovolím Tě tímto způsobem oslovit! Normálně bych Tě nekontaktoval! Důvod, proč Tě kontaktuji, je ten, že absolutně nesouhlasím s Tvým vyjádřením,“ začíná svoji zprávu Moltaš. „Jak uvádíš, že jsi se žádné řízení nesnažil ovlivňovat, tak to považuji za úmyslnou lež z Tvé strany a to z následujících důvodů. Ve věci vedené u Městského soudu v Brně pod. sp. zn. 7T63/2004, kterou jsi jako ředitel expozitury Brno – protidrogové - vyšetřoval – vedl v letech 1998-2000,“ pokračuje Moltaš. Následně popisuje události a aktivity osob, které se ho měly osobně týkat a sehrál v nich klíčovou roli právě Šlachtův informátor Arifovič.
 
„Račan si ode mne začal postupně půjčovat peníze po tom, co jsem prodal Music Bar Zona v roce 1999, bohužel jsem se nechal ‚namotat‘ od Račana do drog někdy v polovině roku 1999. Skočil jsem do ‚rozjetého vlaku‘, který řídil Račan a Arifovič. Račana v roce 1999, září, když bylo vinobraní ve Znojmě, odvezli – Huška, Navrátil, Růžička – do garáže v Brně, kde byl Račan brutálně zbit a okraden jak o finanční hotovost, tak o drogy. Tato skutečnost Ti byla známa, neboť útvar pod Tvým vedením používal veškeré operativní prostředky, odposlechy, sledování. Tato záležitost se nikdy nešetřila, přestože tento incident procházel v telefonních odposleších,“ popisuje jeden příběh, týkající se šéfa ÚOOZ.
 
„Vadlejch byl přepaden od Navrátila, a okraden o drogy a peníze. Zde tato věc je Ti zajisté také známa, také i z telefonních odposlechů, které brněnský útvar pod Tvým vedením pořídil. Račan s Arifovičem mimo jiné obchodoval s kradenými auty. Skupina osob, která odebírala od Račana drogy v Rakousku – Račanovi „dohazovala“ klienty, kteří dodávali auta – luxusní vozy např. BMW 7 apod. Račan s Arifovičem tyto vozy přes Německo odvezli do Litvy, a jak byla auta v Litvě, nahlásil rakouský klient Račana a Arifoviče krádež a pojišťovna věc zlikvidovala. Osobně jsem vezl Račana do  Berlína, před Vánoci v roce 1999, kdy řešil problém ohledně jednoho vozu. Veškeré tyto informace Ti byly známy jako vedlejší produkt obchodu s drogami. Veškerá moje slova je možno ověřit například ze záznamů odposlechů, které jsi Ty a Tvoji „lidé“ pořídili v letech 1998 – 2000. Myslím, že nemusím popisovat postavení Arifoviče jako partnera Račana v drogách v roce 1998 -2000,“ naznačuje další dění, o kterém měl Robert Šlachta vědět a nekonat, Moltaš.
 
„Tuto zprávu Ti píši při plném vědomí toho, jakou máš dnes moc Ty a Tvoji „lidé“. Osobně jsem poznal, jak, pokud je zájem, dokážete vzít „zákon“ do svých rukou a zobchodovat, a také ovlivnit rozhodování státního zastupitelství, soudu. Veškerá moje slova, která zde uvádím, jsem schopen prokázat svými zkušenostmi, které jsem získal třeba od Tvého člověka plk. Mgr. Navrátila, kterého jsem zaměstnával, když odešel z protidrogové pracovat ke mně, nyní pracuje opět pro Tebe, nebo zkušenosti od Tvého kamaráda Arifoviče, nebo ing. Michaela Fucimana. A v neposlední řadě zkušenost z vězení a vlivem „ÚOOZ“, které má na odsouzené osoby. A moje zkušenosti, jak jsem 15 let kriminalizován, a kdo z mé kriminalizace finančně profitoval. Jsem označován za problémového člověka kvůli mé trestní minulosti, která skončila v roce 2000 a pronásleduje mne dodnes,“ nešetří Šlachtu Moltaš.
 
„Za každým svým slovem, které jsem uvedl, si stojím a pokud mé vyjádření výše považuješ za lživé, budu rád, když oslovíš Tvého právního zástupce a budeš věc řešit soudní cestou. V takovém případě budu moc rád, že se konečně po 15 letech budu moci ke skutkům z roku 1999-2000 vyjádřit a uvést veškerá fakta a skutečnosti. Stejně tak, jak jsem byl připraven o Autokosmetická centra v hodnotě přes 30 milionů korun, s veškerým pozadím,“ ukončil svůj email Šlachtovi, GIBS a Nejvyššímu státnímu zastupitelství podnikatel Moltaš.

Až budou důkazy, Šlachta se vyjádří, reaguje ÚOOZ

Robert Šlachta i tyto informace nekomentuje. „Pan ředitel Šlachta se nebude svými reakcemi podílet na současné snaze pošpinit jak jeho osobu, tak i další policisty z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Na svém vyjádření pan ředitele nadále trvá a necítí potřebu se ke „kauze“ postavené na tom, že někdo říká, že někdo jiný říkal, dále vyjadřovat. Až se někdo obrátí na GIBS s důkazy, nikoli pomluvami, o tom, že pan ředitele či kdokoli jiný z našeho útvaru porušil či porušuje zákon, je pan ředitel samozřejmě připraven na veškeré otázky orgánů činných v trestním řízení odpovědět,“ sdělil ParlamentnímListům.cz mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.
 
Podotkl, že by v současné době jakékoliv další vyjádření Šlachty „k vykonstruovaným spekulacím“ pouze nahrávalo těm, kteří se snaží rozpoutat mediální kampaň proti jeho osobě i celému útvaru. „A na této kampani se pan ředitel rozhodně nebude nijak aktivně podílet,“ uzavřel Hanták.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …