Sledovačky, odposlechy, Faltýnkovi blízký podnikatel a velký byznys. Nové skutečnosti třaskavé kauzy

14.05.2021 16:40 | Kauza

EXKLUZIVNĚ Redakce již dvakrát informovala o takřka šest let trvající kauze Vidkun, kterou tehdy realizoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu pod vedení Roberta Šlachty a Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Připomeňme, že tamní žalobce Stoklásek obžaloval v této kauze, kterou v současné době řeší senát soudce Martina Lýska u Krajského soudu v Olomouci, bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (za ČSSD), vlivného podnikatele Ivana Kyselého, bývalého náměstka olomoucké policie Karla Kadlece a tehdejšího šéfa hospodářské kriminálky v Olomouci Radka Petrůje.

Sledovačky, odposlechy, Faltýnkovi blízký podnikatel a velký byznys. Nové skutečnosti třaskavé kauzy
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Infografika ke kauze Vidkun, ČT

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí
Do hledáčku vyšetřovatelů ÚOOZ se tehdy dostal taky Ivan Langer, u kterého byly provedeny domovní prohlídky, ředitel GIBSu Ivan Bílek nebo nejvyšší kriminalista v České republice Milan Pospíšek.

Předseda trestního senátu Krajského soudu Martin Lýsek po mnoha letech zpřístupnil obžalovaným nahrávky tehdejšího protimafiánského útvaru Roberta Šlachty, které byly Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu a Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci vyhodnoceny jako nezájmové a jejichž vydání obhajobě bylo v přípravném řízení zamítnuto. Jako nezájmové jsou označovány odposlechy, které nemají žádnou souvislost s tím, co je obžalovaným kladeno za vinu.

Obžalovaní však trestnímu senátu předložili při hlavním líčení v Olomouci desítky odposlechů, ze kterých vyplývá pravý opak.

Dnes se budeme věnovat kauze Jezdeckého areálu, který leží na jedněch z nejlukrativnějších pozemků v samotném srdci hanácké metropole a z jehož manipulace Ištvánův žalobce Stoklásek viní čtveřici obžalovaných v čele s exhejtmanem Rozbořilem.

Z hlavního líčení vyplývá, že to byl právě Rozbořil, kdo oslovil tehdejšího šéfa kriminálky Kadlece s tím, že má informace k prověřování areálu, který tehdy kriminálka vyšetřovala, a chtěl k tomu předat podklady.

Detektivové Roberta Šlachty v čele s Jiřím Komárkem viní obžalované z toho, že, citujme: „Karel Kadlec neoprávněně sdělil Jiřímu Rozbořilovi podrobné informace o stavu trestního řízení v kauze Jízdárna Lazce, když o tyto informace Jiří Rozbořil měl zájem pro svůj osobní vztah k projektu výstavby daného jezdeckého areálu a jeho zázemí a k osobám, které jeho výstavbu a financování prováděly, jakož i z toho důvodu, že na výsledku trestního řízení závisela výše části dotace, která bude muset být ze strany jejího příjemce z důvodu zjištěných pochybení vrácena, přičemž po vyslechnutí těchto informací Rozbořil požadoval po Kadlecovi, aby zajistil, že trestní řízení bude skončeno odložením věci do konce měsíce října 2015, což Kadlec přislíbil a za to mu Rozbořil navrhl, že zařídí, aby Kadlecovi byla poskytnuta ekonomická výhoda v podobě blíže neurčeného peněžního obohacení od příjemce dotace jako osoby, jíž se trestní řízení přímo týká a pro kterou bude odložení věci prospěšné, neboť mu vznikne nižší povinnost k vrácení části poskytnuté dotace a ušetří tak částku v řádu několika desítek milionů korun…“

Šlachtovi detektivové nejspíše opomněli, že exhejtman Rozbořil byl v té době statutárním orgánem poškozeného, Regionální rady soudržnosti Střední Morava a statutárním orgánem poskytovatele dotace, tedy měl veškeré informace o probíhajícím trestním řízení, protože jeho podřízení byli v intenzivním kontaktu s policií, jež se oznámením zabývala.

Rovněž není zřejmé, k jakým osobám, které výstavbu prováděly, mohl mít Rozbořil vztah.

Jedinou takovou osobou byl totiž hanácký podnikatel Stehlík, avšak ten figuroval pouze na straně zhotovitele stavby. Asi je dobré osvětlit, že případná korekce mohla být uplatněna pouze a výlučně vůči příjemci dotace, a co víc, v době rozhovoru exhejtmana Rozbořila s šéfem kriminálky Kadlecem už Rozbořilovi podřízení měli o korekci ve výši 25 procent vůči příjemci dotace rozhodnuto.  

Anketa

Na čí straně stojíte v izraelsko-palestinském konfliktu?

hlasovalo: 15968 lidí
Existovala sice teoretická možnost, aby byla uplatněna korekce ve výši 100 procent, ale to pouze za předpokladu pravomocného odsuzujícího rozsudku. A to ještě navíc v případě, že by se trestní věc týkala zadavatele, osob jednajících jménem zadavatele nebo členů hodnotící komise.

Na inkriminované schůzce exhejtmana Rozbořila s kriminalistou Kadlecem bývalý hejtman říká: „On to pak Stehlík prodával tomu Hubáčkovi.“ Ta věta je velmi důležitá.

Potvrzuje totiž hypotézu skrytého převodu Jezdeckého areálu „Stehlíkem na Hubáčka“, která by byla zásadní pro prokázání propojenosti mezi příjemcem dotace a zhotovitelem, tedy informace o skutečném majetkovém pozadí, které mohlo být formálně zastíráno.

Podnikatel Pavel Hubáček, majitel banky Creditas, je dlouhodobě politicky spojován výhradně s Jaroslavem Faltýnkem z hnutí ANO.

Podle Šlachtových detektivů chtěl Rozbořil po Kadlecovi, aby kriminálka odložila trestní oznámení, protože na výsledku trestního řízení závisela výše části dotace, která bude muset být ze strany jejího příjemce z důvodu zjištěných pochybení vrácena a současně sděluje Kadlecovi informace, které policie potřebovala a neznala je.

Je nutné dodat, že Rozbořilovi podřízení nemuseli s udělením korekce čekat na výsledek šetření policie, protože spolu nemají žádnou souvislost a tedy se jedná o další ověřitelnou lež.

Co dalšího bylo v této spletité kauze zatajeno?

Jde hned o několik odposlechů, které elitní detektivové nedali do trestní kauzy Vidkun, nebo zcela vyvrací jejich konstrukce uvedené v obžalobě, jež byly předestřeny olomouckému trestnímu senátu a ve kterých dne 14. 8. 2015 tehdejší šéf kriminálky Kadlec říká informace kriminalistovi Petrůjovi o schůzce s Rozbořilem. Konkrétně uvádí, že osoby za příjemce dotace v Jezdeckém areálu by měly být nastrčené a že to asi ovládají Stehlíci.

Anketa

Vyhraje hnutí ANO sněmovní volby? (Ptáme se od 9.5.2021)

87%
9%
4%
hlasovalo: 12939 lidí
V dalším zatajeném rozhovoru ze dne 2. 10. 2015 tehdejší šéf hospodářské kriminálky Petrůj informuje svého nadřízeného Kadlece, že přišel spis Jezdecký areál ze státního zastupitelství a baví se o propojenosti jednotlivých osob v projektu, přičemž ve vztahu ke zhotoviteli budou postupovat minimálně tak, že věc postoupí jako správní pochybení na ÚOHS a že o tom vyrozumí a budou to konzultovat se státní zástupkyní. V jiném zatajeném odposlechu dne 2. 10. 2015 kriminalista Petrůj informuje Kadlece, že státní zástupkyně v prodloužení spisu píše, že je potřeba zajistit důkazy na propojenost jednotlivých aktérů v kauze jezdeckého areálu a baví se, jak to zadokumentovat. Kadlec na tomto audiu jasně říká, že souhlasí se státní zástupkyní, ale zatím neví, jak to zadokumentovat. Na dalším zatajeném odposlechu dne 6. 10. 2015 kriminalista Kadlec říká Petrůjovi, že vyšetřovatel kauzy Jezdecký areál mu řekl, že státní zástupkyně mu tam popisuje to, co ví, ale neví, jak to má prokázat.

Z těchto odposlechů je zřejmé, že kriminálka v Olomouci se snažila prověřit informace od exhejtmana Rozbořila o možném personálním propojení jednotlivých osob figurujících jako zhotovitel, příjemce dotace nebo ve výběrové komisi.

Proč Robert Šlachta a jeho podřízení zatajili tyto odposlechy a vyřadili je z trestní kauzy Vidkun a proč Ištvánův dozorující státní zástupce Miroslav Stoklásek tyto odposlechy nepromítl v obžalobě, není dosud zřejmé.

Je však jasné, že z uvedených (a zatajených) nahrávek plyne, že se kriminalisté baví o informacích, které byly získány od exhejtmana Rozbořila, jenž nejspíše v dobré víře řekl věci, které věděl a hodlal k nim poskytnout i písemné podklady a kriminalisté se baví, jak tyto informace zhmotnit a prověřit.

Zajímavé a alarmující je to, že po kauze Vidkun již nikdo tyto závažné indicie neprověřoval. Ani po lince podnikatele Stehlíka, ani po lince podnikatele Hubáčka.

Kdo a komu tím chtěl pomoci a komu uškodit, zůstává otázkou, na kterou zkusíme odpovědět v příštím materiálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Gerhard Nowak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …