Slepý harmonikář Bihári: Češi jsou rasisti. Alespoň z velké části

10.06.2012 18:27

ROZHOVOR Jeden z nejobdivovanějších romských muzikantů Mário Bihári se občas také setkává s narážkami na Romy. Jelikož je od osmi let slepý, vnímá je jen sluchem, ale o to intenzivněji. Proto si myslí, že většina majoritní společnosti v Česku je rasistická.

Slepý harmonikář Bihári: Češi jsou rasisti. Alespoň z velké části
Foto: Archiv BA
Popisek: Skupina Bachtale Apsa, v níž hraje (na snímku uprostřed) nevidomý romský harmonikář Mário Bihári

Největší mravní autoritou pro něj vždy byla zesnulá zpěvačka Zuzana Navarová, s níž hrál ve skupině Koa. Nicméně stále doufá, že tuzemská společnost se jednou zvedne a bude plakat Slzy štěstí, jak se romsky jmenuje jeho nová kapela. Tedy Bachtale Apsa.

V Česku se dnes volá po mravních autoritách. Pro některé takovou byla Zuzana Navarová, s níž jste hrával. Myslíte si, že kdyby ještě žila, byla by aktivní v politice? Stala by se třeba senátorkou?

Zuzka také patřila mezi mé největší mravní autority. V politice by se tedy nikdy neangažovala a nikdy by se nestala senátorkou.

Jak hodnotíte vylhané útoky na Romy? Nedávné lhaní chlapce z Břeclavi, ale i náš článek o pokladníkovi romské strany, který zdrhnul s penězi?

Chlapec z Břeclavi využil společenskou situaci v Česku. Přišlo mu to, jako nejjednodušší výmluva. Je mladý a použil to hloupě, ale z velké míry za to může společnost. Co se smyšleného příběhu o pokladníkovi týče, je hrozné, co jsme si tady vytvořili. Můžeme se snažit, jak chceme a podobné fámy se stejně šíří rychlostí blesku, byť neověřené.

Myslíte si, že majorita v Česku je rasistická?

Ano. Z velké části ano. Naši společnost ovlivňují média, je to sedmá velmoc a mají velkou zodpovědnost. Nejsou objektivní a lidé často věří jen tomu, čemu chtějí.

Zažíváte nějaké narážky na koncertech nebo jinde?

Slýchám narážky na romskou problematiku, někdy je to hodně vyhrocené. Ale na koncertech ne. Lidé vědí, na co jdou, mají rádi naši muziku. Nekoupí si lístek, aby nás uráželi.

Do jaké míry může tuto situaci ovlivnit Strana rovných příležitostí, kterou založili někteří romští aktivisté?

Bohužel stranu neznám, nevím, kdo tam je. Ale existuje hodně například neziskových organizací, které se snaží situaci změnit. Myslím, že prvním krokem ke zlepšení špatné situace je vzdělání dětí. Rodiče je často neposílají na normální základní školy, ale na zvláštní, protože je to pro ně jednodušší. Děti lépe zapadnou, je s nimi méně práce, ale později je přesně tohle dobíhá.

Co si myslíte o otřepaném rčení, že Romové nemakají a pobírají dávky?

Romové jsou hodně spjatí se svou rodinou, a kdyby jim bylo uvolněno více pracovních míst, většina z nich bude skutečně šťastná, že děti budou mít Vepřo knedlo zelo a tak. Není pravda, že všichni Romové nic nedělají a jsou bohatí. Nejsou. Nebo dělají, aby byli. A vracíme se ke vzdělání. Práce pro ně často není, protože nemají dostatečnou kvalifikaci.

Nastane někdy v Česku situace, kdy budou všichni plakat Bachtale Apsa, tedy Slzy štěstí?

Kdybych nemyslel, že taková situace nemůže nastat, nebavilo by mě žít.


Muzikant Mário Bihári

Narodil se roku 1977 ve slovenských Malackách. Od osmi let je slepý. Nejdříve začal hrát na klavír, pak na akordeon. V letech 1991 a 1992 se stal mistrem Evropy v běhu na šedesát metrů v kategorii žáci. Roku 1998 maturoval s vyznamenáním na konzervatoři Jana Deyla. Tehdy se stal členem hudební skupiny Koa, která doprovázela autorskou a interpretační dvojici Zuzana Navarová a Iván Gutiérrez. Později v ní začal i zpívat a po smrti Zuzany Navarové se stal hlavním autorem. Nyní hraje buď sólově anebo s novou skupinou Bachtale Apsa. Také reprezentuje Česko v goalballu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…