Smrt podnikatele Kovarčíka má nové a děsivé souvislosti. Jedině u nás

24.05.2015 7:45

EXKLUZIVNĚ Ani po smrti nemá podnikatel a lobbista s poněkud kontroverzní pověstí, léta spojovaný s Václavem Klausem, klid. Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality jej začal prověřovat kvůli možnému pokusu ovlivnit prezidentskou amnestii v roce 2013, kdy na Hradě byl právě prezident Václav Klaus.

Smrt podnikatele Kovarčíka má nové a děsivé souvislosti. Jedině u nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

Na tuto skutečnost upozornil před časem deník Právo. ParlamentníListy.cz se ale exkluzivně dostaly k podání, které adresoval policii ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka letos v půlce března. Z informací, které fond vyhodnotil jako „asi pravdivou (není potvrzena, ale ani vyvrácena, je logická, ale nezpůsobilá pro závěr, protože je například příliš obecná nebo fragmentární, nebo naopak vybočující)“ plyne závěr, že mohl mít zesnulý podnikatel zájem také na zmizení jednoho českého podnikatele z roku 2010. Podle indicií, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, by se mohlo údajně jednat o fotbalového bosse Miroslava Kříže. Ten je pohřešován od 22. května roku 2010, kdy měl být údajně unesen před pražskou restaurací Chagall´s v Praze 1. Jeho tělo se nikdy nenalezlo a v prosinci roku 2011 jej policie prohlásila za mrtvého. V té době byl jedním z  místopředsedů Českomoravského fotbalového svazu, majoritním vlastníkem fotbalového klubu FC Viktoria Plzeň a golfového klubu Plzeňský Golf Park na Dýšině.

Podivná smrt se nevyhnula ani Peteru Kovarčíkovi, byl koncem března nalezen mrtvý ve svém pražském bytě v Mánesově ulici.

Kovarčík měl mít spory se zmizelým podnikatelem už v letech 2003 a 2004 a v roce 2007 si měl podle informací, které Nadační fond proti korupci postoupil policii, nechat jeho aktivity podrobně mapovat. ParlamentníListy.cz se proto dotázaly protikorupční policie, zda informaci o možném Kovarčíkově podílu na zmizení zmiňovaného podnikatele vnímá jako vážnou indicii a zahájila prověřování i tohoto podnětu, nebo jej předala Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu či příslušné policejní mordpartě. „Omlouvám se, ale informace tohoto typu náš útvar neposkytuje,“ odbyl otázky Parlamentních listů.cz mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Protikorupční policie se prvořadě soustředila na bankovní konto ve švýcarském peněžním ústavu Credit Suisse, na kterém mělo být údajně v souvislosti se zmiňovanou prezidentskou amnestií převedeno 25 milionů eur, tedy přibližně 600 milionů korun. Podle informací z protikorupčního fondu se měly peníze točit mezi Kovarčíkovou marketingovou firmou Teleaxis a zahraniční firmou Pendlehill Marketing Ltd. „Z důvěrného zdroje byly společnosti Czech Teleaxis a Pendlehill Marketing využity při toku financí ve vztahu na amnestii vyhlášenou Václavem Kalusem dne 1. ledna 2013, kdy od několika subjektů, kterých se týkala amnestie, bylo převedeno řádově 25 milionů eur přímo na společnost, nebo na dceru Pendlehill Marketing Ltd.,“ stojí v podnětu pro Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. „Z důvěryhodných zdrojů je patrné, že objekt (myšleno Kovarčík) si z udělování milostí udělal částečně živnost… …Lze předpokládat, že by z této sumy (25 milionů eur) obdržel spíše pouze provizi, a to do výše maximálně 10 procent,“ stojí dále v dokumentu.

Protikorupční policie se už na konci roku 2011 zajímala o udělování milostí. Konkrétně pro policistku Radku Kadlecovou. Policistka cizinecké policie Kadlecová byla spolu se svou kolegyní odsouzena za to, že od roku 2007 přijímala úplatky od cizinců, kteří žádali o pobyt v Česku. Nejprve dostala podmínku, Krajský soud v Plzni později změnil trest na dvouleté vězení. O údajně koupené milosti měla Kadlecová promluvit při nástupu na psychiatrii. Informoval o tom týdeník Respekt. Tomu se tehdy  podařilo získat kopii přijímací zprávy z hospitalizace Kadlecové. V té ošetřujícímu lékaři Martinu Konečnému řekla: "Odsouzená za přijímání úplatků, které jí byly nabízeny v jejím zaměstnání cizinecké policie, sua sponte uvádí, že je pro ni již zakoupena milost u prezidenta republiky, na cílený dotaz potvrzuje, že úplatky přijali taky poradci prezidenta."

Informaci o udělení milosti Kadlecové prezidentská kancelář zveřejnila 16. listopadu 2009, spolu s ní prezident omilostnil dalších 42 lidí. V oficiální zprávě Hradu o milosti stálo: „Radce Kadlecové prominul trest odnětí svobody v trvání 2 let. Přihlédl k zárukám mnoha žadatelů včetně starosty z místa bydliště a k zdravotnímu stavu odsouzené. Milost byla udělena pod podmínkou.“ Policisté ale ani po několikaměsíčním vyšetřování nezjistili, že by se stal trestný čin, a případ na jaře roku 2012 odložili. O možných úplatcích při udělování milostí a amnestií se spekuluje delší dobu, ale zatím nikdy nepadl žádný relevantní důkaz, který by tyto spekulace doložil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …