Šnajdrův obhájce žasne: Jak mohl dostat úplatek, když si pohoršil

16.06.2013 19:35

Lukáš Trojan, advokát zadrženého exposlance Marka Šnajdra, nechápe, jak může policie jeho klienta obviňovat z přijetí úplatku, kterým měl být post v podniku Čepro výměnou za poslanecký mandát. Trojan totiž připomněl, že jako poslanec měl Šnajdr o 60 procent vyšší příjem než jako předseda dozorčí rady Čepra.

Šnajdrův obhájce žasne: Jak mohl dostat úplatek, když si pohoršil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Šnajdr

"Dnes před soudem bylo prokázáno, a soudce tu věc v odůvodnění konstatoval, že pan Šnajdr v době, kdy rezignoval na poslanecký mandát, měl o 60 procent vyšší příjem, který měl jako předseda dozorčí rady Čepro. Tady se jedná o historicky, a možná světově unikátní záležitost, kdy je někdo obviněný z přijetí úplatku, ze kterého neměl majetkový prospěch, ale majetkovou ztrátu," uvedl Trojan serveru Novinky.cz.

Ostravský okresní soud poslal Šnajdra do vazby, aby neovlivnil dva svědky. Jedním z nich je i ministr financí Miroslav Kalousek, který exposlance do dozorčí rady Čepra nominoval. Druhou svědkyní je pravděpodobně místopředsedkyně dozorčí rady Čepro Jiřina Vorlová.

Trojan také uvedl, že se Šnajdr své funkce vzdá. Proti vazebnímu stíhání prý podal stížnost.

Marek Šnajdr patří spolu s Ivanem Fuksou a Petrem Tluchořem k rebelům ODS, kteří odmítli hlasovat pro daňový balíček prosazovaný vládou. Nakonec složili poslanecký mandát, čímž zároveň zabránili pádu vlády. Nyní jsou všichni tři obvinění z přijetí úplatku ve formě lukrativních postů ve státních nebo polostátních firmách.

Pro kontakt s Nagyovou chybí důkazy

V této obří kauze je obviněna také pravá ruka premiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová. Podle policejního spisu měla právě ona zprostředkovat výměnu poslaneckých mandátů za lukrativní posty. Pro spojení mezi ní a zadrženými exposlanci prý ale neexistuje přímý důkaz. "Bylo jednoznačně řečeno soudcem, že ve spise neexistuje jediný důkaz o tom, že pan Šnajdr jakkoliv, kdykoliv kontaktoval paní Nagyovou nebo další spoluobviněné v dané souvislosti. Důvod, proč soud uvalil vazbu, je ten, že o panu Šnajdrovi hovořili někteří jiní v odposleších. Funkci v dozorčí radě mu nabídl ministr Kalousek, ale s poměrně značným, více než měsíčním, možná i delším, odstupem po jeho rezignaci," řekl Trojan.

Obhájce také podle Novinek.cz zmínil otázku poslanecké imunity. Pokud by totiž exposlanci byli na nabídku kývli ještě před složením mandátu, mohla by se na ně imunita vztahovat. V opačném případě zase může být pro policii obtížné prokazovat souvislost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …