Sněmovna: Loupeže, už 27 let! Už dost. Vojtěch Filip křičel, nadával a vztekal se jako nikdy, když šlo o lithium

16.10.2017 15:10

Ve sněmovně se dnes ke kauze lithium pěkne rozjel šéf KSČM Vojtěch Filip. „Nejedná se o žádný útok proti ČSSD. Je to obrana občana České republiky, který tady už prožil 27 let loupeží,“ rozlítil se lídr rudých.

Sněmovna: Loupeže, už 27 let! Už dost. Vojtěch Filip křičel, nadával a vztekal se jako nikdy, když šlo o lithium
Foto: Hansniko Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Poslanci se dnes odpoledne výjimečně sešli kvůli memorandu o těžbě lithia. Dokument totiž vyvolal krátce před volbami ostrý spor zejména mezi hnutím ANO a sociální demokracií.

Velmi důrazně k případu promluvil ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Podepsaný dokument podle něj žádnou ze stran k ničemu nezavazuje. „Memorandum není smlouva ani dohoda. Z podepsaného memoranda nevyplývají žádná práva, žádné závazky, ale ani povinnosti. Memorandum obsahuje pouze proklamace a úmysly svých účastníků, obsahuje také nezávazné formulace, ovšem naproti tomu neobsahuje typické znaky smlouvy,“ řekl mimo jiné Havlíček s tím, že jediným a skutečným cílem této uměle vytvořené kauzy je skandalizovat jeho, sociální demokracii a odvrátit tak pozornost od skutečných problémů Andreje Babiše. Podle něj si komunisté zase vymysleli propletenec s Bakalou. „To tomu příběhu dodá grády... To jsou estébácké metody a to je mi cizí!“ zmínil.

Na jeho slova ale reagoval místopředseda Sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip. A to také velmi důrazně. Tímto tónem třeba uvedl, že ministr průmyslu Havlíček vůbec nic nevysvětlil. „Obhajujete projekt, který k obhajování není. Nejsme děti z první třídy, jsme dospělí, tak nás nebalamuťte!“ zaútočil na Havlíčka.

Vzkázal ministrovi průmyslu Havlíčkovi, aby místo konstrukcí věcně odpovídal na dotazy ohledně lithia. „Panu ministrovi Havlíčkovi bych chtěl doporučit, aby místo konstrukcí, které tady přednášel v tom svém slově, aby raději odpovídal na interpelace, které mu poslanci KSČM dávali už od října loňského roku po velké konferenci, kterou organizovala Akademie věd právě k zásobám nejen lithia, ale i jiných strategických surovin...To, že jste, pane ministře, neodpovídal na otázky např. Jaroslava Borky nebo dalších poslanců, jsme řešili tím, že jsme svolali samostatnou odbornou konferenci a seminář do Poslanecké sněmovny na jaře letošního roku a s podivem jsem zjišťoval, že na té konferenci padala slova, kterým jsem nemohl ani uvěřit! Najednou jsme slyšeli, že budeme pod nějakými sankcemi mezinárodních arbitráží...,“ uvedl Filip.

Šéf komunistů řekl, že se nejedná o žádný útok proti ČSSD. „To je obrana občana České republiky, který tady už prožil 27 let loupeží,” rozlítil se. A  znovu zopakoval, že firma, jež má lithium v ČR těžit a dělat průzkum, tedy Metals Holdings (EMH) sídlící v australském Perthu, byla založena v roce 2011. Sídlo má na Britských Panenských ostrovech a nedají se dohledat její vlastníci.

S pěti lidmi v obýváku?

„Co chcete dělat s pěti lidmi v jednom obýváku? Jestli chcete balamutit lidi, tak my jsme dospělí, a zažili jsme toho mnoho a opravdu nám není jedno, co se s tím přírodním bohatsvím bude dít!“

„Vy říkáte, že o to nepřijdeme. Co když skuteční vlastníci prodají Geomet? Vždyť to v tom memorandu vůbec nemáte pojištěné, nemáte o tom ani slovo v tom memorandu. A promiňte mi, teď řeknu tu zásadní větu, v tom memorandu, když by bylo posuzováno podle obsahu jako smlouva o smlouvě budoucí, je zásadně neurčité a ta smlouva se z něj nedá udělat!“ uvedl Filip. Podle něj se v memorandu říká dále i o rubidiu, wolframu, cínu a dalších, ale o tom se nemluví. „To jim chcete ty ostatní rudy nechat zadarmo? Děláte si z nás blázny? Opravdu si vážně myslíte, že vám na to skočíme? To přece není žádný politický útok proti sociální demokracii. To je jenom obrana občana České republiky, který za 27 let loupeží, které se tady odehrály jako ve velké privatizaci a v restitucích, si to už nechce nechat líbit!“

A kabinetu Bohuslava Sobotky se otázal, zda ji stojí za to, dělat ze sebe hlupáky a stát se mermocí těmi, kdo chce dál zadlužit  Českou republiku.

„Nebyl jsme připraven na to, že ze mne uděláte školáka, který si nechá vše líbit!“ dodal ostře na závěr svého vystoupení Filip.

Schůzi poslanců vyvolala KSČM

Připomeňme, že svolání schůze podnítila opoziční KSČM, podle níž nepatří lithium do cizích rukou a mělo by zůstat státu. Podobný názor má vedle ANO také opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

Dokument podepsal s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Předseda hnutí ANO Andrej Babiš pak obvinil ČSSD „z krádeže za bílého dne“, operuje částkou dva biliony korun. Sociální demokraté naopak tvrdí, že memorandum posiluje pozici státu. Babiš se podle nich snaží překrýt své vlastní kauzy.

Memorandum řešila minulou středu vláda. Ministři za ANO neprosadili zrušení jeho platnosti. Senát naopak týž den vyzval politiky zejména z vládního hnutí a z KSČM, aby nenadřazovali své politické zájmy a způsob vedení volební kampaně nad zájmy Česka. Očekává se, že ve Sněmovně se budou kritici memoranda snažit prosadit výzvu kabinetu k anulování dokumentu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …