Sněžím, jsem down. To si psal exšéf Nemocnice Na Homolce do deníku, který jsme získali

25.09.2014 13:27

EXKLUZIVNĚ V kauze obvinění bývalého ředitele pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého přituhuje. Policie a státní zástupce Zdeněk Matula stíhají dosud sedm lidí, včetně bývalého náměstka špitálu a renomovaného chirurga Michala Toběrného. Dbalý s Toběrným byli naposledy obviněni z porušování povinnosti při správě cizího majetku a z přijímání úplatku, bývalý náměstek Homolky ve formě účastenství.

Sněžím, jsem down. To si psal exšéf Nemocnice Na Homolce do deníku, který jsme získali
Foto: repro youtube.com / tan
Popisek: Někdejší šéf nemocnice Na Homolce MUDr. Vladimír Dbalý

Jedním z klíčových důkazů, na kterém vyšetřovatelé případ staví, je diář bývalého ředitele Dbalého, jenž je jako jediný z podezřelých ve vazbě. ParlamentníListy.cz mají Dbalého deník se zápisky v počítačovém formátu k dispozici. Podle neoficiálních informací redakce došlo ještě těsně před tím, než jej policie v Dbalého počítači objevila, k nějakým změnám. Jakým, to by měl prokázat znalecký posudek a další vyšetřování.

Dbalý si vedl velmi podrobné záznamy o tom, co dělal, s kým se setkal, popisoval, komu zařizoval, a jaké lékařské zákroky, ale i možné neetické platby. Mimo jiné i svá možná kokainová a alkoholová extempore. Užívání bílého prášku nazýval v deníku termínem: „Sněží."

Při bedlivém pročítání deníku si čtenář musí nutně povšimnout, že ředitel jedné z největších pražských nemocnic nebyl v dobré psychické kondici. A užívání kokainu a alkoholu jeho psychický stav výrazně prohlubovalo a mělo vliv nejen na jeho pracovní jednání. Evidentně měl i obavu o své bezpečí. Nechával si proto odborníky skenovat svoji kancelář, zda v ní není odposlouchávací zařízení a přemýšlel i o rušičce mobilního signálu.

Exkluzivní ukázky z deníku Vladimíra Dbalého:

ParlamentníListy.cz proto položily policii a žalobci Zdeňku Matulovi otázky, nakolik je pro potřeby vyšetřování deník významný. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej ovšem ParlamentnímListům.cz odpovědět odmítl s tím, že si právo na informace vyhradil žalobce Matula. „Ve věci je aktuálně vedeno trestní stíhání proti sedmi fyzickým osobám. K dotazům, jaký význam orgány činné v trestním řízení přikládají tomu či jinému důkazu, se v neveřejném přípravném řízení nelze vyjadřovat,“ uvedl suše Matula.

Policie, podle Dbalého právní zástupkyně Kataríny Kožiakové Oboňové, ho viní z toho, že měl manipulovat zakázku na digitalizaci chorobopisů neoprávněným vyřazením uchazeče, nabízejícího nižší cenu, a následně měl finanční prostředky získané ze zakázky legalizovat prostřednictvím převodů z dceřiné společnosti Disol, která ve sdružení zakázku realizovala, do mateřské společnosti Virmil a do další „spřízněné“ společnosti. „V druhém případě měl můj klient dle policie přijmout úplatek v souvislosti se zakázkou na nákup gama nože, který si nemocnice do té doby pronajímala od Charty 77,“ osvětlila podstatu obvinění lékaře manažera Kožiaková Oboňová.

Potvrdila zároveň, že její mandant má psychické obtíže, jak mimo jiné vyplývá ze zápisků v jeho deníku. „Můj klient na tom samozřejmě není úplně dobře po psychické ani fyzické stránce. Již třetím měsícem je ve vazbě, v podstatě jako jediný z obviněných v této věci. Za tuto dobu proběhly u něj doma tři domovní prohlídky, státní zástupce zajistil rodině veškerý cenný majetek, opět jako jedinému z obviněných, dokonce jsou zde snahy zajišťovat i výplaty jeho manželce, což mi přijde skutečně hodně nepřiměřené s ohledem na to, že můj klient nebyl ještě odsouzen a z pohledu práva se jedná o nevinného člověka. Když se pak na ty úkony policie a státního zástupce podíváte v souhrnu, není divu, že je můj klient považuje za nátlak, aby se přiznal k něčemu, co neudělal,“ tvrdí Kožiaková Oboňová.

Exkluzivní ukázka z deníku Vladimíra Dbalého:

Na tvorbě Dbalého deníku, který je pro vyšetřovatele zásadním vodítkem, zarazí na první pohled naprostá pečlivost jeho autora, který si zaznamenával i ty nejmenší detaily. Včetně toho, kdy požil kokain či alkohol a jak mu z toho bylo zle. U konkrétních dat zarazí i dvě číslice. První znamená počet dní, kdy byl funkcí ředitele Nemocnice Na Homolce pověřen, a druhé počet dní od jmenování do funkce. Dbalý si do deníku vyjma oficiálních pracovních jednání, zařizování různých pomocí pro přátele a známé, možných neetických plateb, zapisoval i významné události, nebo historická výročí. Například: „16. 1. 2009 (Pá 857, 777) DNES PŘESNĚ 40 LET OD ČINU JANA PALACHA!!!“ Nebo: „12. 4. 2011 (Út 1673, 1593)  50 let od GAGARINOVA startu a 30 let od startu prvního raketoplánu!!!“ A další: „20. 1. 2009 (Út 861, 781) DNES  INAUGURACE  PREZIDENTA OBAMY !!!“ Zajímalo ho i celosvětové tažení proti terorismu: „2. 5. 2011 USA v pákistánském Abbottabádu zabila Usámu bin Ládina - je otázka, co to vyvolá!!!“ Výňatky z deníku bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého typu: „2. 5. 2011 (Po 1693, 1613) V NNH na 7.30, sněžím od rána.“ naleznete uvnitř textu.

ParlamentníListy.cz připravují další materiál, který bude Dbalého deník dopodrobna analyzovat.

  • Některé další pasáže z deníku Vladimíra Dbalého přinesou ParlamentníListy.cz v příštích dnech rovněž na Facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …