Sobotko, Zaorálku, Poche, Marksová… Jak prasata a ještě u toho mlaskáte! Zeptali jsme se na vás čtyř stovek sociálních demokratů. Tohle ještě nikdo a nikdy neudělal

16.11.2017 14:35

Sociální demokracie si hoví v pozicích, jaké držela už před sněmovními volbami. Navzdory výprasku doposud nikdo z čelných představitelů nerezignoval, nevzdal se jediné ze svých pozic. Co na to říkají řadoví členové? ParlamentníListy.cz jich oslovily přes čtyři stovky, zde je výsledek.

Sobotko, Zaorálku, Poche, Marksová… Jak prasata a ještě u toho mlaskáte! Zeptali jsme se na vás čtyř stovek sociálních demokratů. Tohle ještě nikdo a nikdy neudělal
Foto: Radim Panenka
Popisek: Tisková konference ČSSD k těžbě lithia

„Volby nemohly dopadnout jinak, to bylo zřejmé delší dobu, neboť poslanci soc. demokracie, a zvláště ministři, se chovali jako prasata, která navíc u koryt mlaskají. Například slučovat tak významné útvary policie krátce před krajskými volbami, nebo zakázat těsně před volbami kouřit v restauracích a poslední kapka byl „Cínovec“, těžba lithia. Nemalou zásluhu musíme připsat i prezidentovi Miloši Zemanovi, který, kde mohl, tam si do socdem kopl,“ říká ParlamentnímListům.cz předseda místní organizace Suchdol v okrese Prostějov Josef Švec.

Anketa

Na kterém trhu může dle vás nejvíce růst český export?

2%
91%
2%
1%
1%
hlasovalo: 7009 lidí

Že volby dopadly katastrofálně, si myslí i „představitel ČSSD v exilu“ Karel VodičkaVolby pro ČSSD – katastrofa, tak to bude i po letech,“ říká Vodička, ke kterému se přidává další člen ČSSD a zastupitel Prahy 4 Jiří BodenlosPoprvé od roku 1992 se otevírají rizika pro českou demokracii jako takovou,“ říká. Podobný názor má i zastupitelka Prahy 6 a bývalá předsedkyně Mladých sociálních demokratů Lucie Válová. „Z pozice ČSSD jde o katastrofální výsledek. Osobně jsem čekala dvojciferný výsledek, propad pod něj byl obrovským zklamáním. Voliči středu a levice, zdá se, dali přednost novým uskupením, která budou své místo a zkušenosti na politickém poli teprve sbírat. ANO drtivě zvítězilo, ale ne dost na to, aby se Babišovi podařilo sestrojit stabilní vládu,“ sdělila Válová naší redakci.

„Největším překvapením je, že levicoví voliči dali hlas pravicové straně ANO, která, jak sama hlásí, má největší programovou shodu s ODS,“ zamýšlí se například primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký. „Byla to poprava v přímém přenosu. Nebyli jsme schopni adekvátně reagovat na novou situaci, kde skoro komplet splněný volební program ČSSD skoro nikoho nezajímá a zásadní je dát lidem pocit vůdce. Zároveň zahrnout lidi neuvěřitelnou spoustou nepravdivých informací, které se jim ale líbí. Což vede k potvrzení faktu, že jsme se opravdu ‚odtrhli‘ od voličů a včas jsme nepochopili zásadní změnu,“ myslí si bývalý náměstek karlovarského hejtmana Jakub Páník. Zklamání neskrývá ani primátorka Prostějova Alena Rašková. „Volby dopadly špatně nejen pro ČSSD, ale pro celou společnost. Neumím dnes odhadnout, jakým směrem se bude vývoj v naší republice dál vyvíjet,“ uvedla ParlamentnímListům.cz.

Dalším tázaným byl náměstek ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu David Beňák. „Výsledek voleb se nám nemusí líbit, ale jako demokraté jej musíme respektovat. Jsem spíše zvědavý, jak se povolební rozložení sil promítne do sestavování vlády a do prezidentské kampaně. Tady si myslím, že bude čas ještě na řadu překvapivých či neotřelých řešení,“ myslí se Beňák. A jak hodnotí volby členka ČSSD a bývalá poslankyně Vlasta Bohdalová? „Jako důležitý signál voličů sociální demokracii, jako výstrahu a varování, že pokud nezměníme politický styl, nemáme v příštích obdobích podporu veřejnosti,“ sdělila.

Anketa

Je dobře, že dle dohody ANO a SPD obsadí Okamurovo hnutí funkci předsedy sněmovního bezpečnostního výboru?

93%
7%
hlasovalo: 14440 lidí
Velmi kritický pohled má také Miroslav Joch, člen Rady Jihočeského kraje. „První pocit, šok! S odstupem času? V podstatě ČSSD nic jiného nemohla čekat. Ač tradiční strana se stoletou tradicí, bohužel ve 21. století strana zkostnatělá, řízená lidmi pracujícími v politice dvacet a více let. Řízená lidmi žijícími mimo realitu běžného občana. A není to chyba jen Sobotky, ale celého vedení! Přeji straně, pokud má přežít, aby si zvolila do svého čela krizové manažery!“ rozčílil se Joch. Vyjádřil se také starosta města Náchod Jan Birke, který řekl: „Musíme se teď pořádně zamyslet nad tím, kde jsme udělali největší chyby, a připravit se na únorový sjezd. Ten bude pro naši budoucí politickou dráhu klíčový.“

„Přišli jsme o velkou část voličů, celostátně o více než polovinu oproti předchozím parlamentním volbám. Varování přitom přišlo už před rokem při krajských volbách, ale nedokázali jsme adekvátně zareagovat. Straně se už delší dobu nedaří přesvědčivě komunikovat levicová témata a konkurovat populismu hnutí ANO a SPD,“ říká končící poslanec sociální demokracie Adam Rykala. S konkrétními viníky přichází Ivan Slezák z Klubu seniorů ČSSD. „Za výsledky voleb ČSSD mohou zhrzení bafuňáři – zejména Tejc, Zimola, Hašek.“ S výsledky voleb není spokojená také další končící poslankyně Dana Váhalová: „Voliči rozhodli, to je realita, i když z mého pohledu pro ČSSD poněkud nespravedlivá. Prosadili jsme pro širokou veřejnost řadu přínosných zákonů a opatření. Na druhou stranu je chybou, že jsme to nedokázali dostatečně, a především vždy a včas prezentovat. Také jsme si sami často zbytečně naběhli a z některých aktivit či výroků vytržených z kontextu umožnili vytvořit kauzy: například takzvanou kauzu lithium, nebo ‚rychlé zavedení eura‘, což nás v závěru kampaně také výrazně poškodilo.“

A souhlasí členové ČSSD s názorem europoslance Pocheho, který podle našich zdrojů na jedné ze schůzí krajského výboru Prahy pronesl, že největším viníkem prohry je premiér Sobotka?

„Je to následek Slávkova přístupu ke straně, on není levicový politik a tím, že nikdy nebyl v reálném prostředí, nechal se oblbovat. Zároveň se a obklopil kejvalama, které uplácel posty,“ myslí si člen ČSSD Aleš Čížek. Souhlasí i bývalý poslanec Jan Bezdíček. „Ano, jako předseda nese velkou vinu, zvláště když se nechal navolit na sjezdu předsedou. Souhlasím i s názvem ‚Sobotkova genocida‘, která probíhala ve straně už před osmi lety, ale úplně odzdola, od MO počínaje, na úrovni okresů a krajů, až po hlavní vedení. Přes písemná upozornění, i rozhodnutí soudů, když strana prohrávala a přinejmenším musela hradit náklady řízení, vedení se chovalo, jako by se nic nedělo. Strana sama sobě vyluxovala odborníky uvnitř na všech úrovních, protože byli nebezpeční nebo konkurenty do volených funkcí. Vedení na všech úrovních se klientelisticky zakuklila a takto nebezpečné členy mezi sebe nepustila. Strana na kandidátky dala členy ne moc dvakrát úspěšné, neboť již žádné nemá. Budoucnost vidím velice špatně, protože na mimořádném sjezdu budou hlasovat tito zakuklenci, kteří si jenom funkce přehodí. A to nepíši o finanční situaci!“

Anketa

Co říkáte na to, že ČSSD vyloučila Jakuba Patočku?

hlasovalo: 6691 lidí
Rudolf Tkadlec ze Zlínského kraje dokonce ČSSD kvůli Sobotkovi po dlouhé době opustil. „Že je Sobotka lídr na baterky a neměl nikdy nic na takové pozici dělat, mně bylo jasné hned po jeho zvolení do čela ČSSD. Také jsem ji v tom okamžiku jako sympatizant i jako dlouholetý předseda OV ČSSD na Zlínsku opustil. Hašek, Sobotka, jeden za 18 a druhý za 20-2, ale ten za 18 se mně jevil jako daleko dynamičtější a pragmatičtější, určitě by se neobklopil zkrachovalci a loosery typu Špidly, jeho program by měl určitě větší dynamiku a víc by se snažil dostat blíž k řadovým členům a voličům,“ říká Tkadlec. S velkou kritikou se přidává dnes již bývalý člen ČSSD Miloslav Soušek. „Od pana poslance Pocheho je to skvělý vtip. Zapomněl dodat sebe a celou kavalerii kariéristů, kteří infikovali ČSSD a dovedli ji tam, kde je dnes. Byl jsem roky jedním z představitelů ČSSD a dodnes pokládám tento směr za to nejlepší, co lze společnosti nabídnout. Faktem však je, že sociální demokracie se vydala jinou cestou. Sociální demokraty, opravdové srdcaře, už ve vedení nenaleznete. Začíná to již na okresních výborech, přes krajská vedení, obsazení komisí a podobně. Vyhrává klientelismus a kupčení s pozicemi. Pro změnu by musel být tak razantní zásah do struktury a stanov, že si to ani neumím moc představit. Proto jsem z ČSSD odešel,“ říká Soušek. 

Přidává se i bývalá středočeská zastupitelka Miloslava Vlková: „Sobotka je nevěrohodný politik i člověk. To, co na jedněch odsuzuje a je schopen je nechat zničit, druhým toleruje a protěžuje je. Je pod vlivem mocenských skupin podnikatelů a advokátních kanceláří. Necharismatická loutka, která je teď vybraná k popravě. Ale odejít s ním by měla odejít jeho administrativa a další jeho straničtí kolegové, kteří ho utvrdili v jeho konání a přispěli svoji neschopností řídit nejen stát, ale i sebe k obrazu nevěrohodné protekcionalistické strany, která je zcela odtržená od lidí ale i členské základny,“ říká.

„Každý šéf má svůj díl na prohře, tak to prostě chodí. Pokud vím, bylo šéfů víc. Nikdo kromě Zaorálka neodstoupil. To je špatný signál. Největší podíl mělo více faktorů. Špatná, a hlavně pozdě spuštěná kampaň, naštvanost lidí na politiku obecně a tlak na potřebu byrokratického státu. Jsme přezákonovaný stát a řešení problémů novými zákony společnost svazuje a štve,“ přidává se Tomáš Kříž.

Ne všichni ale vidí Sobotku jako hlavního viníka neúspěchu. Podle mě bylo nešťastné vyměnit úspěch Sobotkovy vlády za osobní spor s Babišem, který znehodnotil čtyři roky poctivé práce ČSSD ve vládě. Stejně tak odvolání Sobotky z funkce předsedy strany tři měsíce po sjezdu, který deklaroval jeho jednotnou podporu,“ myslí si bývalý senátor Zdeněk Škromach. „Viníkem prohry ČSSD není Sobotka, ale ti, co ho s frenetickým potleskem na jaře zvolili. Měli možnost vybrat si a vybrali si. Prohlášení pana Pocheho na pražském KVV je úsměvné, protože jedním z mnoha důvodů prohry je papalášské pletichaření mladých a neklidných sociálních demokratů, kteří místo ředitele nemocnice protlačili sami sebe a své kamarády z mokré čtvrti,“ myslí si bývalí ostravský radní Aleš Koutný. Nesouhlasí ani semilská tajemnice Kateřina Ludvíková. „Pan Poche by si měl zamést před vlastním prahem. Sobotka byl schopný premiér, ale špatný politický vůdce.“

„Svůj díl odpovědnosti neseme všichni. To platí pro dobu úspěchů, ale i pro chvíle, kdy se nedaří. Skládání účtů se bude konat na řádně svolaném mimořádném sjezdu,“ myslí si senátor Ivo Bárek. Nesouhlasí ani senátor Hassan Mezian. „Největším viníkem není Sobotka – ten nese pouze politickou spoluodpovědnost za výsledky voleb a to s ostatními představiteli ČSSD, ale i ostatní etablované politické strany.“ Všechnu vinu na Sobotku by nesvaloval ani starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. „Představa, že vyměníme předsedu a vše bude zase skvělé, je samozřejmě lákavá. Bohužel je jako většina snadných a lákavých řešení nesprávná. Problém, který máme, je totiž mnohem hlubší. Sociální demokracie je stranou, jejíž síla vždy byla v tom, že nabízí poctivá, spravedlivá a fungující řešení problémů, které trápí společnost. Dokázala dát lidem jistotu, že nikdo nebude opomenut, že každý najde zastání. Dávala lidem naději, že drtivou většinu problémů lze vyřešit bez nenávisti a násilí. Vždy byla stranou spolupráce všech vrstev společnosti a pomoci slabším. Jenže lidé právě tomuto v posledních letech přestali věřit. Sociální demokracie pro ně přestává být silou, která dává dobré odpovědi na to, z čeho mají obavy,“ myslí si Šmarda.

S tvrzením také zásadně nesouhlasí Jan Slanina. „Jeho minutovník, každodenní pracovní operativa a nepředvídané události strategického charakteru nedovolují nikomu, ani tak schopnému člověku, jakým je Bohuslav Sobotka, věnovat se něčemu jinému než své práci. Regiony měly svoji politickou sílu, kterou v ČSSD mají, proměnit také v odpovídající praktické výsledky. Mnohem více měl také, v delší předvolební kampani než tři měsíce, zabrat komplex kandidátů, regionálních lídrů, volebních manažerů, s místopředsedy strany a profesionální PR agenturou a zúročit výsledky dobrého vládnutí pod vedením ČSSD,“ konstatuje Jan Slanina z Kroměříže.

Poslední otázka, kterou jsme členům položili? Co se musí stát, aby stejně katastrofálně neskončila strana příští rok v komunálních volbách?

„Zaprvé si myslím, že je potřeba připomenout, že komunální volby jsou něco jiného než ty parlamentní. Zde je to mnohdy v obcích o známých osobnostech, tvářích a odvedené práci. Nyní je však správný čas na to, aby se sociální demokracie semknula, držela při sobě a vše jsme si mohli mezi sebou vyříkat na všech úrovních. Sociální demokracie se musí opět stát srozumitelnou stranou, přiblížit se lidem, zvolit silného lídra, zjednodušit své postupy v rámci stranických struktur a více komunikovat se svými členy. Musíme se prostě přizpůsobit dnešní době,“ myslí si Josef Říhák

Že budou komunální volby o něčem jiném, si myslí i Michal Šmarda. „Pro komunální volby stačí nedělat blbosti a řešit problémy lidí v obcích. Sociální demokraté musí být těmi, kdo potřeby, názory, pocity a trable lidí na radnice přinášejí a kdo radnice nutí, aby je řešily. Ne těmi, kdo před lidmi radnice zavírají. To pro úspěch v komunálních volbách stačí a pražské vedení k tomu není ani moc potřeba. Stačí, když nebude lidi otravovat,“ říká Michal Šmarda, starosta Nového Města na Moravě. S tím souhlasí i senátor Jaromír Strnad. „Musíme se snažit průběžně oslovovat voliče. Myslím si ale, že není možné srovnávat tyto dva druhy voleb. V komunálních volbách často nehraje tak velkou roli politická příslušnost kandidátů, jako spíše jejich osobnosti. Lidé volí ty, které znají a za kterými vidí kus práce. To je vidět například na skutečnosti, že ve vedení mnoha měst se například již delší dobu podílejí členové ODS, ačkoliv jejich pozice v Poslanecké sněmovně tak silná není,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz.

Že se nebude jednat o běh na krátkou trať, to si myslí bývalý první náměstkem hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik. „Je mnoho receptů, jak na to... ale ten skutečně správný nenajdeme tak, že ‚ihned‘ a ‚hned‘ vše budeme nějak měnit. Protože tady ČSSD běží dlouhou trať. Pouze jako chladné hlavy, s rozmyslem a se všemi fakty, analýzami můžeme najít nový úspěšný tým s novou cestou komunikace s voliči. Nemáme několik pokusů na restart. Někdo to přirovnává k boxu. ČSSD dostala v těchto volbách knokaut. A žádný poražený nejde ihned znovu do boje, ale udělá minimálně několik měsíců poctivé přípravy, aby mohl opět bojovat o nejvyšší mety,“ říká Jakub Pánik. Že by socdem potřebovala nové tváře, si myslí Miroslav Svoboda. „ČSSD se musí změnit, musí se vrátit k té vnitřní diskusi, která jí vždy v minulosti dávala background. Z této diskuse vzniknou – ukáží se nové tváře, přijdou nové myšlenky,“ myslí si bývalý poslanec Miroslav Svoboda. S tím souhlasí i náměstek hejtmana Plzeňského kraj Zdeněk Honz. „Komunální volby budou za jedenáct měsíců. ČSSD musí změnit svoji tvář a hlavně musí umět prodat výsledky své dosavadní práce. Nové vedení ČSSD, které vznikne na mimořádném sjezdu na počátku příštího roku, musí změnit a modernizovat svůj program a oslovit tímto programem širší vrstvy společnosti. Důvěra starostů za ČSSD je velká, umějí oslovit občany svých měst a obcí. Z toho obavy nemám,“ říká Zdeněk Honz.

Tajemník KVV Zlínského kraje Tomáš Šenkeřík mluví o potřebě velké změny. „ČSSD  musí pokorně přijmout rozhodnutí voličů a poučit se z chyb, které zapříčinily volební debakl. Důsledky musí být personální, programové i organizační. Musíme změnit styl politiky a komunikace s voliči. Prezentaci nové éry musí převzít silná a důvěryhodná osobnost, která bude nejen nositelem změny ale zároveň ochráncem hodnot a základů, na kterých sociální demokracie 140 let  stojí,“ říká Šenkeřík

„Sociální demokracii čeká dlouhodobý proces hluboké sebereflexe. Předpokládat, že vše rozhodne únorový sjezd, by bylo velkou chybou. Tento sjezd je třeba vnímat jako  mimořádný. Sjezd by měl zvolit nové, dočasné vedení, kterému uloží připravit do řádného sjezdu v roce 2019 hlubokou analýzu vývoje strany od r. 1990, stanovit základní směry činnosti v podmínkách třetího desetiletí 21. století a svolat řádný sjezd v roce 2019,“ myslí si Jan Uherka z Uherského Brodu.

Právě končící poslanec Antonín Seďa za obratem k lepšímu vidí ještě mnoho práce. „Netroufám si odhadnout, zda se podaří do roka otočit pomyslné kormidlo k větší důvěře veřejnosti. Nicméně je třeba pracovat ve prospěch programu ČSSD. Je třeba aktivizovat činnost strany, zejména jejích místních organizací. Je třeba odstranit přílišnou byrokracii a svázanost stanovami a vnitřními předpisy. A zejména je třeba vyjít z ulity na veřejnost a obhajovat programové priority strany. Pouze výměna vedení sociální demokracie opravdu nepomůže,“ uvedl Seďa. Radikální řešení má také hejtman Vysočiny. „Musí okamžitě začít pracovat na deset let proklamované, ale stále nerealizované zásadní modernizaci a změně. Všeho,“ říká hejtman Jiří Běhounek.

„V tomto okamžiku nesmíme zapomenout na naše potenciální voliče, musíme jim mnohem více na všech úrovních naslouchat, hovořit s nimi, přímo v místech, na společných akcích, na ulicích, ale třeba i v hospodách. Realizovat v těchto měsících všude tam, kde to můžeme ovlivnit, požadavky lidí z jednotlivých míst. Na všech úrovních vytipovat, co lidi trápí, co se dá rychle změnit, a musíme najít cesty, co pro splnění jejich požadavků udělat. A samozřejmě udělat nezbytné změny v nejvyšším vedení strany. Musíme hovořit zcela jasně a jednoduše. Sociální demokracie utrpěla v minulosti i jiné neúspěchy. Jsem přesvědčen, že se nám povede tento velký neúspěch a současné problémy úspěšně překonat,“ doufá v lepší zítřky zastupitel Prahy 6 René Pekárek. S podobným přáním se přidává i senátor Jan Žaloudník. „Nejlepším impulsem pro pozitivní změnu bývá právě propad. Důležité je, že tato nesnadná trojkoaliční vláda v čele s premiérem Sobotkou se nijak nediskreditovala a byla skoro celé období stabilní, funkční, v mnohém úspěšná, ačkoli finále mohlo být jistě důstojnější i promyšlenější,“ uzavírá Žaloudník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …